Te soczyste owoce o tropikalnym smaku sprawdzają się jako dodatek do sałatek i niektórych potraw. Ananasy, nie dość, że mają intensywny smak i aromat, posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Podajemy przepis na surówkę, która zaskoczy gości i będzie komponowała się doskonale z różnymi daniami. Do jej przyrządzenia potrzeba tylko kilku składników.
Ananas to owoc bogaty w witaminy i składniki mineralne. Zawiera duże ilości m.in. witaminy C, B6, tiaminy, miedzi, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Posiada wiele właściwości zdrowotnych - działa przeciwzapalnie, poprawia trawienie i funkcjonowanie układu odpornościowego oraz układu krążenia. W połączeniu z marchewką będzie prawdziwą bombą witaminową.
Do przygotowania surówki z marchewki i ananasa można użyć świeżego owocu lub zastąpić go krojonym z puszki. W tym przypadku należy go dokładnie odsączyć. Dodatkowo, aby przełamać słodycz, można dorzucić do surówki kilka posiekanych orzechów włoskich.
Składniki:
Przygotowanie:
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl