Sałatka z kiszonych ogórków to idealny dodatek do letniego obiadu. Wystarczy połączyć kilka składników

Czasami najprostsze duety są tymi najsmaczniejszymi i najchętniej zjadanymi, dlatego, zamiast kombinować z dodatkami do obiadu postaw na prostotę! Sałatka z kiszonych ogórków jest bardzo łatwa, zdrowa oraz obłędnie smakowita. Wystarczy połączyć domowe przetwory z obłędnym dressingiem i gotowe!

Wśród domowych przepisów obiadowych nie może zabraknąć klasycznych dodatków. Nie ma bowiem nic smaczniejszego niż młode ziemniaczki, w duecie z kotletami czy jajem sadzonym lub kolorowe sałatki i surówki. Witamin i porcji wyjątkowego smaku dodadzą z pewnością kiszone ogórki, a szczególnie te taplające się w słodkim dressingu. 

Słodko-kwaśna sałatka z kiszonych ogórków - idealna do obiadu i na grilla

Przed nami schyłek lata, dlatego warto zadbać, by nasza dieta była wciąż bogata w sezonowe owoce i warzywa. Absolutnym numerem jeden, który gości w niemal wszystkich polskich domach są oczywiście ogórki kiszone. Te smakowite, zdrowe i wyjątkowo uniwersalne przetwory można podać solo jako przekąskę, zetrzeć do babcinej zupy czy położyć na śniadaniową kanapkę. 

Nie ma jednak nic smaczniejszego niż sałatka z kiszonych ogórków podana do obiadu lub na grilla. To banalnie prosta receptura, która zawsze wybornie smakuje. Na kiszonkach i cebuli się jednak nie kończy! Kluczem do sukcesu jest bowiem słodki dressing, który bazuje na oliwie lub oleju lnianym, miodzie i przyprawach. Tu nie da się niczego zepsuć, a okrojony skład jest jak najbardziej trafny - jest smacznie, ekonomicznie i wybornie!

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Przepis na sałatkę z kiszonych ogórków. Smak lata z kilku składników

Składniki:

  • 5 kiszonych ogórków,
  • mały pęczek koperku,
  • czerwona cebula,
  • łyżka miodu,
  • 3 łyżki oleju lnianego,
  • pieprz świeżo mielony,
  • sól do smaku. 

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przygotuj wszystkie składniki i potrzebne akcesoria. 
  2. Ogórki kiszone wyłów z zalewy, pokrój w pół księżyce i przełóż do dużej misy. 
  3. Podobnie postąp z cebulką - tym razem warto jednak pokroić warzywo w drobną kostkę dla lepszego smaku i estetycznej prezencji. 
  4. Teraz pora na dressing. W kubeczku połącz olej lniany lub oliwę z oliwek, miód, sól, pieprz. całość dokładnie wymieszaj. 
  5. Gotowy sos przelej do misy z sałatą. Na koniec wrzuć poszatkowany koperek i gotowe! 
  6. Sałatka świetnie pasuje do wielu potraw zarówno wegetariańskich jak i mięsnych smakołyków. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.