Kupiłaś młode ziemniaki? Najlepiej jeśli umyjesz je w ten sposób. Babciny trik sprawdza się za każdym razem

Nie ma to jak mądrość mam i babć, które nauczone własnym doświadczeniem mogą dzielić się cennymi radami z kolejnymi pokoleniami. Tym razem przedstawiamy genialny sposób na mycie młodych ziemniaków. Spróbujesz to zrobić raz według tej metody, a zapomnisz o wszystkich innych.

Lato w pełni, a na straganach nie brakuje młodych ziemniaków, które tylko proszą się o to, by je kupić i przyrządzić na obiad. Niestety wiele osób ich unika, ze względu na konieczność uporczywego szorowania tych niewielkich warzyw. Zwykle są całe w piachu, a skórka odrywa się warstwami, z kolei są zbyt małe, by wygodnie je obrać. Jak więc zabrać się do ich mycia, by cały proces nie przypominał kulinarnego koszmaru? Ta babcina metoda to ratunek, który przyda się każdej gospodyni. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem

Koniec z uporczywym szorowaniem. Ta metoda nie ma sobie równych

Mało co smakuje tak wybornie, jak młode ziemniaczki polane masłem czosnkowym i udekorowane porządną ilością koperku. Taki letni przysmak wiele z nas kojarzy z dzieciństwa i wakacji u dziadków na wsi. Do tego tradycyjny schabowy, szklanka zsiadłego mleka i można rozmarzyć się na dobre. Nie każdy jednak równie chętnie sięga po młode ziemniaki, szczególnie gdy czeka go ich mycie. Na całe szczęście istnieje sposób, który pomógł już niejednej kucharce.

Młode ziemniaki wystarczy przełożyć do dużej miski lub garnka, gdzie wszystkie bulwy będą się swobodnie mieścić. Warzywa zasypujemy łyżką soli i mieszamy wszystko ręką. Sól zadziała niczym peeling na delikatną skórkę młodych ziemniaków. Gdy drobinek będzie za mało, można śmiało dosypać nieco więcej soli. Mieszamy energicznie bulwy, dopóki będą całkowicie obrane ze skórki. Dopiero wtedy opłukujemy je pod zimną, bieżącą wodą. Ziemniaki będą idealnie czyste i gładkie, jakby były obrane z chirurgiczną dokładnością. Już nigdy w życiu nie wrócić do szorowania ich szczoteczką do warzyw. Trik z solą oszczędzi ci nerwów i kilkanaście minut życia.

Ile gotować młode ziemniaki? Będą miękkie szybciej niż zwykłe

Gotowanie młodych ziemniaków nie różni się znacząco od gotowania wszystkich innych. Warto jednak pamiętać, że takie wczesne, niewielkie bulwy mogą mieć znacznie mniej skrobi. Co to oznacza dla nas? Taki ziemniak jest bardziej wodnisty i mniej mączysty, tak więc nie należy ich trzymać zbyt długo w wodzie. Najlepiej obrane i oczyszczone ziemniaki zalać wrzątkiem i gotować z odrobiną soli przez 10-20 minut. Warto w międzyczasie sprawdzać widelcem, czy są już wystarczająco miękkie. Po ugotowaniu natychmiast odcedzamy bulwy i studzimy. Warto jednak, póki ziemniaki są gorące, wrzucić do garnka łyżkę lub dwie masła, dodać odrobinę soli, wycisnąć dwa ząbki czosnku przez praskę i posypać wszystko garścią świeżego koperku. Będą smakować wyśmienicie. Smacznego!

Więcej o: