Kapusta to nasze warzywo narodowe, ale tego przepisu nie zna nawet moja babcia. Ja go przetestowałam - bajka

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Znamy gołąbki, znamy mnóstwo surówek, bigosy, zasmażamy ją do schabowego, kisimy. Jednak jest jeden przepis, którego nie zna prawie nikt. Jak zrobić kapustę małosolną? Czy w ogóle się da? Oczywiście, że tak i ja to wypróbowałam. Jest jednak jeden warunek.

Więcej przepisów na dania z kapusty znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli chodzi o próbowanie nowych rzeczy i sprawdzanie innych, nieznanych lub nietypowych przepisów, jestem zawsze chętna i nie boję się wyzwań. Ostatnio na jednej z grup facebookowych zrzeszających miłośników gotowania, natknęłam się na sprzeczkę, która dotyczyła młodej kapusty. Pewna pani zapytała o przepis na kapustę małosolną i się zaczęło. Mnóstwo osób mówiło, że młoda kapusta nie nadaje się do takich rzeczy, że jak małosolne, to tylko ogórki. Okazuje się, że nie tylko nikt nie dopuszcza do siebie myśli, że można zrobić kapustę jak ogórki, to dodatkowo nikt nie słyszał o tym przepisie. Zapytałam nawet babcię, czy zna przepis na kapustę małosolną. "A w życiu".

Zrobiłam przepis, którego nikt nie zna. Taka kapusta wymiata

Czy to było dla mnie wyzwanie? Ależ skąd, po prostu kupiłam kapustę młodą, marchewkę i pojechałam do studia. Stwierdziłam, że nie ma nic prostszego i skoro już robiłam małosolne, to małosolna kapusta będzie jeszcze łatwiejsza. Jak mi poszło? Przekonajcie się sami.

Zobacz wideo Zrobiłam przepis, którego nikt nie zna. Place lizać to mało powiedziane

Składniki:

  • 1 większa kapusta młoda
  • 2 średnie marchewki
  • czubata łyżka soli

Sposób wykonania:

  1. Z kapusty oderwij wierzchnie liście. Resztę drobno poszatkuj i przełóż do miski. 
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dołóż do kapusty. 
  3. Dodaj czubatą łyżkę soli kamiennej i wszystko porządnie ugnieć, by kapusta zmiękła. 
  4. Po trzech godzinach miękką kapustę przełóż do słoików, ciasno upychając. 
  5. Słoik z kapustą zakryj zakrętką, ale nie zakręcaj szczelnie, ponieważ potrzebny jest dostęp powietrza. 
  6. Słoik z kapustą odłóż w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Po tym czasie masz pyszną kapustę małosolną. 

Oczywiście nie musisz używać słoika. Jeśli masz kamionkę - nawet lepiej. Tylko wtedy musisz pamiętać, by kapustę dodatkowo obciążyć. Możesz użyć talerza, na którym położysz kamień lub słoik wypełniony wodą. Kapusta małosolna smakuje idealnie "prosto z beczki", ale też będzie idealną surówką do kotleta czy dodatkiem do domowego hot doga.

Więcej o: