Więcej przepisów na dania z kapusty znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chodzi o próbowanie nowych rzeczy i sprawdzanie innych, nieznanych lub nietypowych przepisów, jestem zawsze chętna i nie boję się wyzwań. Ostatnio na jednej z grup facebookowych zrzeszających miłośników gotowania, natknęłam się na sprzeczkę, która dotyczyła młodej kapusty. Pewna pani zapytała o przepis na kapustę małosolną i się zaczęło. Mnóstwo osób mówiło, że młoda kapusta nie nadaje się do takich rzeczy, że jak małosolne, to tylko ogórki. Okazuje się, że nie tylko nikt nie dopuszcza do siebie myśli, że można zrobić kapustę jak ogórki, to dodatkowo nikt nie słyszał o tym przepisie. Zapytałam nawet babcię, czy zna przepis na kapustę małosolną. "A w życiu".
Czy to było dla mnie wyzwanie? Ależ skąd, po prostu kupiłam kapustę młodą, marchewkę i pojechałam do studia. Stwierdziłam, że nie ma nic prostszego i skoro już robiłam małosolne, to małosolna kapusta będzie jeszcze łatwiejsza. Jak mi poszło? Przekonajcie się sami.
Składniki:
Oczywiście nie musisz używać słoika. Jeśli masz kamionkę - nawet lepiej. Tylko wtedy musisz pamiętać, by kapustę dodatkowo obciążyć. Możesz użyć talerza, na którym położysz kamień lub słoik wypełniony wodą. Kapusta małosolna smakuje idealnie "prosto z beczki", ale też będzie idealną surówką do kotleta czy dodatkiem do domowego hot doga.