Sałatka jarzynowa to królowa świąt, składająca się z dużej ilości składników. Bazę stanowią ugotowane warzywa korzeniowe, które następnie miesza się m.in. z ogórkami kiszonymi, jajkami i groszkiem konserwowym. Potrawa najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu, kiedy wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą.
Są pewne smaki, które jak żadne inne kojarzą się z okresem dzieciństwa. Jednym z nich jest bez wątpienia sałatka jarzynowa babci. Przepis na ten wyjątkowy specjał zaczynamy od ugotowania warzyw. Będą potrzebne:
Warzywa myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy przestygną, obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i umieszczamy w dużej misce.
Ugotowane warzywa stanowią główny, ale oczywiście niejedyny składnik naszej sałatki jarzynowej wielkanocnej. Lista pozostałych produktów jest następująca:
Danie jest uniwersalne i smakuje niemal każdemu. Pora dowiedzieć się, w jaki sposób powstaje smakowita sałatka jarzynowa. Przepis jest następujący:
Zobacz też: Biała kiełbasa na święta, która nie pęka i zawsze wychodzi. Przepis jak z mistrzowskiej kuchni
Powyższa receptura nie jest oczywiście jedynym sposobem, w jaki może być przygotowana wielkanocna sałatka jarzynowa. Przepisy na to popularne danie mogą się nieznacznie między sobą różnić składnikami. Niekiedy do potrawy dodawana jest cebula, kukurydza konserwowa oraz seler (gotowany na początku z pozostałymi warzywami). Swój patent na przystawkę mają także słynne autorytety kulinarne.
Co ciekawe, można znaleźć informacje, w jaki sposób powstaje sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Okazuje się, że restauratorka zaleca gotowanie warzyw na sałatkę w rosole (oddzielnie marchewka, pietruszka i seler i oddzielnie ziemniaki). Ponadto, w daniu nie powinno zabraknąć marynowanych grzybków, które nadają ostrości. Według Magdy Gessler najlepiej postawić na pieczarki lub gąski. Podgrzybki, prawdziwki i maślaki nie są trafionym wyborem ze względu na ciągnącą strukturę.
Którą sałatkę lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.