• Link został skopiowany

Babcina sałatka jarzynowa jak kilkadziesiąt lat temu. Smakuje i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa

Sałatka jarzynowa to danie, które jest znane już od bardzo dawna. Gości na świątecznych stołach zarówno w Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Choć jest znana w całym kraju, to każdy ma swój sposób na przekąskę, dzięki któremu ma ona wyśmienity smak.
Tradycyjna sałatka jarzynowa po polsku Pawel Kajak/iStock
Tradycyjna sałatka jarzynowa po polsku Pawel Kajak/iStock

Sałatka jarzynowa to królowa świąt, składająca się z dużej ilości składników. Bazę stanowią ugotowane warzywa korzeniowe, które następnie miesza się m.in. z ogórkami kiszonymi, jajkami i groszkiem konserwowym. Potrawa najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu, kiedy wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą.  

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Sałatka jarzynowa babci - przepis znany z czasów dzieciństwa. Zacznij od ugotowania warzyw

Są pewne smaki, które jak żadne inne kojarzą się z okresem dzieciństwa. Jednym z nich jest bez wątpienia sałatka jarzynowa babci. Przepis na ten wyjątkowy specjał zaczynamy od ugotowania warzyw. Będą potrzebne:

  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka

Warzywa myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy przestygną, obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i umieszczamy w dużej misce. 

Sałatka jarzynowa wielkanocna - pozostałe składniki 

Ugotowane warzywa stanowią główny, ale oczywiście niejedyny składnik naszej sałatki jarzynowej wielkanocnej. Lista pozostałych produktów jest następująca:

  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz do smaku 

Sałatka jarzynowa - przepis na wielkanocną przystawkę krok po kroku 

Danie jest uniwersalne i smakuje niemal każdemu. Pora dowiedzieć się, w jaki sposób powstaje smakowita sałatka jarzynowa. Przepis jest następujący:

  • Groszek odsączamy z zalewy
  • Jabłko, ogórki i jajka obieramy i kroimy w kostkę
  • Umieszczamy w misce z pozostałymi składnikami
  • Dodajemy majonez i musztardę
  • Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy

Zobacz też: Biała kiełbasa na święta, która nie pęka i zawsze wychodzi. Przepis jak z mistrzowskiej kuchni

Sałatka jarzynowa - przepisy na zmodyfikowane wersje dania 

Powyższa receptura nie jest oczywiście jedynym sposobem, w jaki może być przygotowana wielkanocna sałatka jarzynowa. Przepisy na to popularne danie mogą się nieznacznie między sobą różnić składnikami. Niekiedy do potrawy dodawana jest cebula, kukurydza konserwowa oraz seler (gotowany na początku z pozostałymi warzywami). Swój patent na przystawkę mają także słynne autorytety kulinarne.  

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler. W jaki sposób potrawę przygotowuje słynna restauratorka? 

Co ciekawe, można znaleźć informacje, w jaki sposób powstaje sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Okazuje się, że restauratorka zaleca gotowanie warzyw na sałatkę w rosole (oddzielnie marchewka, pietruszka i seler i oddzielnie ziemniaki). Ponadto, w daniu nie powinno zabraknąć marynowanych grzybków, które nadają ostrości. Według Magdy Gessler najlepiej postawić na pieczarki lub gąski. Podgrzybki, prawdziwki i maślaki nie są trafionym wyborem ze względu na ciągnącą strukturę.

Którą sałatkę lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: