• Link został skopiowany

Peerelowskie ciasto, które każdy chętnie zje w święta. Zapomniane, ale nadzwyczaj smaczne

To popularny deser, który świetnie smakuje do kawy i herbaty. Składa się z ułożonych na przemian jasnych i ciemnych kawałków ciasta, połączonych delikatną w smaku masą budyniową. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, Możemy dodać także kolorową posypkę lub wiórki kokosowe.
To ciasto gości zawsze na moim stole wielkanocnym i bożonarodzeniowym
istock / gbh007

Jeśli szukasz ciekawego i sprawdzonego przepisu na świąteczny deser, to proponujemy właśnie metrowiec. Ciasto wygląda bardzo dekoracyjnie i wbrew temu, co mogłoby się wydawać - przygotowanie nie jest skomplikowane. Ciasto jasne i ciemne pieczemy z tych samych składników - do ciemnego dajemy dodatkowo kakao. W międzyczasie przygotowujemy budyń. To naprawdę proste i szybkie.   

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret

Przepis na ciasto metrowiec doskonale sprawdzi się na Wielkanoc. Jakich składników należy użyć? 

Stół wielkanocny zachwyca różnorodnością barw i dekoracyjnych potraw. Ważne miejsce w menu świątecznym zajmują oczywiście desery. Koniecznie zatem wypróbuj poniższy przepis na ciasto metrowiec. Lista składników poniżej. 

Składniki na ciasto jasne:

  • 240 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 8 łyżek gorącej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Składniki na ciemne ciasto:

  • jak wyżej + 2 łyżki ciemnego kakao 

Składniki na masę budyniową:

  • 375 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 60 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 waniliowy aromat do ciasta

Składniki na polewę:

  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g cukru
  • 2-3 łyżki wody

Ciasto metrowiec - stary przepis niezawodny w kuchni. Dowiedz się, jak przygotować pyszny deser

Przyjemnie słodki smak i fajny efekt wizualny - to cechy, którymi można opisać ciasto metrowiec. Stary przepis na ten oryginalny deser przedstawia się następująco:

  • Zaczynamy od przygotowania jasnego ciasta - w misce umieszczamy cukier, olej, wodę i żółtka. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy
  • W drugiej misce ubijamy białka
  • Masy delikatnie łączymy
  • Przelewamy do keksówki i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
  • W taki sam sposób przygotowujemy drugie ciasto, dodając do niego także kakao
  • Upieczone ciasta studzimy, a następnie kroimy w "kromki"
  • Przygotowujemy masę budyniową: do rondelka przelewamy szklankę mleka i dodajemy cukier. Zagotowujemy
  • W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę i wlewamy do rondelka
  • Gotujemy przez chwilę, a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy
  • Margarynę ucieramy, a następnie łączymy z przestudzonym mlekiem i aromatem waniliowym
  • Kremem przekładamy pokrojone wcześniej ciasto (na przemian jasny i ciemny placek)
  • Przygotowujemy polewę: margarynę rozpuszczamy w rondelku, a następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy, gotujemy chwilę i studzimy
  • Polewamy ciasto po całej powierzchni
  • Ciasto kroimy z ukosa 

Zrobisz metrowca na święta? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: