Jeśli szukasz ciekawego i sprawdzonego przepisu na świąteczny deser, to proponujemy właśnie metrowiec. Ciasto wygląda bardzo dekoracyjnie i wbrew temu, co mogłoby się wydawać - przygotowanie nie jest skomplikowane. Ciasto jasne i ciemne pieczemy z tych samych składników - do ciemnego dajemy dodatkowo kakao. W międzyczasie przygotowujemy budyń. To naprawdę proste i szybkie.
Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret
Przepis na ciasto metrowiec doskonale sprawdzi się na Wielkanoc. Jakich składników należy użyć?
Stół wielkanocny zachwyca różnorodnością barw i dekoracyjnych potraw. Ważne miejsce w menu świątecznym zajmują oczywiście desery. Koniecznie zatem wypróbuj poniższy przepis na ciasto metrowiec. Lista składników poniżej.
Składniki na ciasto jasne:
- 240 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 8 łyżek oleju roślinnego
- 8 łyżek gorącej wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciemne ciasto:
- jak wyżej + 2 łyżki ciemnego kakao
Składniki na masę budyniową:
- 375 ml mleka
- 250 g margaryny
- 60 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 1 waniliowy aromat do ciasta
Składniki na polewę:
- 250 g margaryny
- 2 łyżki kakao
- 60 g cukru
- 2-3 łyżki wody
Ciasto metrowiec - stary przepis niezawodny w kuchni. Dowiedz się, jak przygotować pyszny deser
Przyjemnie słodki smak i fajny efekt wizualny - to cechy, którymi można opisać ciasto metrowiec. Stary przepis na ten oryginalny deser przedstawia się następująco:
- Zaczynamy od przygotowania jasnego ciasta - w misce umieszczamy cukier, olej, wodę i żółtka. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy
- W drugiej misce ubijamy białka
- Masy delikatnie łączymy
- Przelewamy do keksówki i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
- W taki sam sposób przygotowujemy drugie ciasto, dodając do niego także kakao
- Upieczone ciasta studzimy, a następnie kroimy w "kromki"
- Przygotowujemy masę budyniową: do rondelka przelewamy szklankę mleka i dodajemy cukier. Zagotowujemy
- W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę i wlewamy do rondelka
- Gotujemy przez chwilę, a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy
- Margarynę ucieramy, a następnie łączymy z przestudzonym mlekiem i aromatem waniliowym
- Kremem przekładamy pokrojone wcześniej ciasto (na przemian jasny i ciemny placek)
- Przygotowujemy polewę: margarynę rozpuszczamy w rondelku, a następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy, gotujemy chwilę i studzimy
- Polewamy ciasto po całej powierzchni
- Ciasto kroimy z ukosa
Zrobisz metrowca na święta? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.