Pisanki wielkanocne kojarzą się nam zazwyczaj z feerią barw i wzorów. W tym roku postaw na coś innego. Proponujemy czarne pisanki, które pięknie się błyszczą i fajnie kontrastują z kolorowymi jajkami. Przygotowań nie zostawiaj na ostatnią chwilę. Jajka powinny leżeć w miksturze całą noc, aby efekt był zachwycający.
W tym roku na wielkanocnych stołach hitem są czarne pisanki. Jak zrobić tę oryginalną dekorację? Instrukcja jest bardzo prosta:
Dlaczego tak się dzieje? Kwas winowy wchodzi w reakcję z węglanem wapnia, znajdującym się na skorupkach jaj, a następnie krystalizuje się na ich powierzchni, czego efektem jest brokatowy połysk.
Zobacz też: Jajka w cebuli z ładnymi wzorkami, które udadzą się każdemu. Prosty patent
Jeśli chcemy, aby nasze czarne pisanki na Wielkanoc błyszczały jeszcze bardziej, do gotujących się jajek należy dodać odrobinę cukru. Cukier wspomaga reakcję kwasu winowego na skorupkę jajka i sprawia, że powierzchnia pisanki mieni się jeszcze większą ilością krystalicznych drobinek.
Robisz pisanki samodzielnie czy kupujesz? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.