• Link został skopiowany

Wyskokowy napój zamiast do kieliszka wlej do garnka. Czarne pisanki to hit na Wielkanoc

Jeśli chcesz, aby Twój koszyk wielkanocny był oryginalny i nietuzinkowy, przygotuj czarne pisanki. Mienią się one niczym brokat, a przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy jeden składnik i trochę cierpliwości. Przekonaj się, że warto.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Pisanki wielkanocne kojarzą się nam zazwyczaj z feerią barw i wzorów. W tym roku postaw na coś innego. Proponujemy czarne pisanki, które pięknie się błyszczą i fajnie kontrastują z kolorowymi jajkami. Przygotowań nie zostawiaj na ostatnią chwilę. Jajka powinny leżeć w miksturze całą noc, aby efekt był zachwycający.

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Czarne pisanki - jak zrobić oryginalną ozdobę? Wykorzystaj ten prosty patent

W tym roku na wielkanocnych stołach hitem są czarne pisanki. Jak zrobić tę oryginalną dekorację? Instrukcja jest bardzo prosta:

  • jajka umieszczamy w rondelku, a następnie zalewamy słodkim winem; 
  • gotujemy na twardo przez 8-10 minut;
  • jajek nie wyjmujemy po ugotowaniu, tylko zostawiamy w winie na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc;
  • rano wyciągamy z rondelka czarne, mieniące się pisanki. 

Dlaczego tak się dzieje? Kwas winowy wchodzi w reakcję z węglanem wapnia, znajdującym się na skorupkach jaj, a następnie krystalizuje się na ich powierzchni, czego efektem jest brokatowy połysk. 

Zobacz też: Jajka w cebuli z ładnymi wzorkami, które udadzą się każdemu. Prosty patent

Czarne pisanki na Wielkanoc - jak wzmocnić efekt? 

Jeśli chcemy, aby nasze czarne pisanki na Wielkanoc błyszczały jeszcze bardziej, do gotujących się jajek należy dodać odrobinę cukru. Cukier wspomaga reakcję kwasu winowego na skorupkę jajka i sprawia, że powierzchnia pisanki mieni się jeszcze większą ilością krystalicznych drobinek. 

Robisz pisanki samodzielnie czy kupujesz? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: