olej słonecznikowy
-
To bardzo popularny olej, ale nie wlewaj go na patelnię. Po podgrzaniu staje się szkodliwy
Olej rzepakowy i słonecznikowy to dwa najpopularniejsze oleje wśród Polaków. Jeden z nich jednak nie nadaje się do smażenia. Wszystko przez to, że ma dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które szybko rozpadają się pod wpływem wysokiej...
-
Olej po smażeniu spędza sen z powiek? Zapomnij o wylewaniu do zlewu, ten trik jest o wiele lepszy
Olej po smażeniu smakowitych kąsków nie zawsze musi wylądować w odpływie. Poznaj sprytną metodę, która pozwoli wykorzystać tłuszcz ponownie, a także działać o wiele bardziej ekologicznie. Wylewanie go do zlewu powinno być na ostatnim miejscu naszy...
-
Smażenie frytek kończy się pryskającym olejem? Wypróbuj metodę Nigelli Lawson. "Brzmi jak szaleństwo, ale działa"
Frytki to popularna i lubiana przekąska, której czasami trudno się oprzeć. Ziemniaczane smakołyki najlepiej smakują, jeśli przygotujemy je własnoręcznie w domu. Pryskający olej podczas smażenia to jednak dla wielu osób przeszkoda i prawdziwe...
-
Zatyczka do oleju ma ukrytą funkcję, która może ułatwić domowe gotowanie - prosty trik działa cuda
Olej to jeden z kuchennych produktów, który często jest wykorzystywany do wielu potraw, marynat i dodatków. Jak się okazuje tradycyjna butelka z tłuszczem ma ukrytą funkcję - mowa tu o zatyczce, która najczęściej ląduje niesłusznie w koszu. Ten ma...
-
Risotto z burakami i grillowanym kozim serem
Pewnie myslicie, że zrobienie wykwintnego obiadu musi być bardzo skomplikowane. A już na pewno jak słyszycie słowo "risotto". Otóż nie! Przedstawiamy prosty i pyszny przepis na Risotto z burakami i grillowanym kozim serem. To będzie prawdziwa uczta!