Święta w małym gronie? Przepisy na potrawy wielkanocne dla rodziny czteroosobowej. Nic się nie zmarnuje!

To już kolejne święta wielkanocne, które większość z nas znów spędzi w niewielkim gronie najbliższych osób. Czy to znaczy, że należy zrezygnować z przygotowania tradycyjnych dań wielkanocnych? Nie! Przedstawiamy przepisy na potrawy wielkanocne dla rodziny czteroosobowej. Nic się nie zmarnuje!

Przez wzgląd na bezpieczeństwo wielu z nas zrezygnowało z organizacji uroczystych śniadań i obiadów w większym gronie. Z bliskimi połączymy się telefonicznie lub przez internet, a wielkanocne posiłki zjemy z domownikami. Dlatego przygotowaliśmy dla was kilka przepisów na potrawy świąteczne, które dopasowaliśmy dla kilkuosobowej rodziny. Dzięki temu poczujecie ducha świąt, ale unikniecie gotowania hurtowych ilości jedzenia. Sprawdźcie, co przygotować na skromną Wielkanoc dla czteroosobowej rodziny.

Przykładowa lista potraw na oba dni świąteczne:

Śniadanie wielkanocne:

  • żurek na zakwasie z jajkiem na twardo lub białą kiełbasą,
  • jajka z majonezem i szczypiorkiem,
  • sałatka jarzynowa

Obiad wielkanocny:

  • biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Obiad na Poniedziałek Wielkanocny:

  • pieczeń rzymska z jajkiem

Niech się nic nie zmarnuje! Wskazówki, jak nie wyrzucać świątecznego jedzenia

- Ułóż jadłospis tak, aby móc wykorzystać składniki w różnych potrawach: Na warzywach z bulionu po żurku zrób sałatkę jarzynową. Niezjedzone jajka na twardo dodaj do pieczeni rzymskiej, a kiełbasę z barszczu wykorzystaj do zapiekania na obiad.

- Jeżeli nie potrafisz się obejść bez domowej pieczeni lub nie lubisz białej kiełbasy, upiecz szynkę i 1/4 mięsa podaj na śniadanie do kanapek na zimno, a pozostałą część pokrój w grube plastry i podawaj na ciepło z sosem jako danie obiadowe.

- Na śniadanie w Poniedziałek Wielkanocny nie wymyślaj nowych dań, ale podaj to samo, co w niedzielę.

- Nie rezygnuj z pieczenia ciast, ale zrób jedno zamiast trzech. Zrób głosowanie wśród najbliższych – poproś, aby wybrali to jedno ulubione. W niektórych rodzinach nie ma świąt bez babki, a w innych to mazurek jest najważniejszy!

Zobacz wideo Śledź kojarzy się głównie w Bożym Narodzeniem, ale i w Wielkanoc można go przyrządzać. Oto kilka inspiracji.

Przepisy na Wielkanoc dla czteroosobowej rodziny

Żurek na zakwasie z jajkiem na twardo

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 1/2 średniego selera,
  • 200 g wędzonki,
  • kilka kawałków białej kiełbasy,
  • żeberka lub inne kości,
  • 400 ml zakwasu żytniego,
  • łyżka majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1,5 l wody

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz cienko i włóż do garnka. Gotuj przez około 20 minut (do miękkości warzyw). Potem wyjmij warzywa (oprócz 1 marchewki zostaw je do sałatki jarzynowej) i włóż żeberka oraz pokrojoną w kostkę wędzonkę, gotuj przez pół godziny. Na 15 minut przed końcem dodaj kiełbasę, rozgnieciony czosnek i wlej wstrząśnięty zakwas. Po ugotowaniu wkrój do zupy jedną marchewkę. Żurek podawaj z jajkiem lub kiełbasą i chlebem.

Jajka z majonezem i szczypiorkiem

Dla każdego przygotuj po jednym jajku na twardo, udekoruj je majonezem i posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą.

Sałatka jarzynowa (nieduża porcja)

Składniki:

  • marchewka, seler i pietruszka z bulionu,
  • 2 niewielkie ziemniaki,
  • 1/2 puszki groszku konserwowego,
  • jabłko,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach i obierz ze skórki. Razem z marchewką, selerem i pietruszką z bulionu na żurek pokrój je w kostkę i przełóż do dużej miski. Pokrój jabłko, ogórki kiszone i jajka, dodaj do reszty warzyw. Do miski wsyp 1/2 puszki groszku konserwowego, dodaj majonez i jogurt, wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem
Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem shutterstock.com

Biała kiełbasa zapiekana

Składniki:

  • kilka białych kiełbasek – po sztuce dla każdego domownika,
  • 2 cebule,
  • średnie jabłko,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Cebulę i jabłka pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Do miseczki wlej oliwę, dodaj majeranek, sok z cytryny oraz wyciśnięty w wyciskarce czosnek. Dwoma łyżkami marynaty wysmaruj dno naczynia żaroodpornego. Na to połóż cebule oraz jabłko, a na nich ponakłuwane kiełbaski. Rozsmaruj na nich pozostała ilość marynaty. Do naczynia wlej 1/2 szklanki wody i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekaj przez pół godziny. Podawaj z chlebem lub ziemniakami.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego mielonego,
  • zmielone mięso obrane z żeberek, białej kiełbasy, wędzonki z dań z poprzedniego dnia,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czerstwa bułka,
  • woda lub mleko do namoczenia bułki,
  • łyżka tymianku,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej,
  • 4 jajka na twardo + 1 surowe jajko

Sposób przygotowania:

Czerstwą bułkę namocz w wodzie lub mleku. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Do dużej miski włóż mięso mielone oraz zmielone mięso z zupy, wbij jajko i przełóż namoczoną bułkę oraz podsmażoną cebulę. Wszystko połącz dłonią, dopraw ziołami oraz pieprzem i solą do smaku. Formę wyłóż papierem i wyłóż do niej połowę masy mięsnej. Na niej ułóż jajka na twardo i przykryj pozostałym mięsem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około godzinę. Podawaj do pieczonych ziemniaków, możesz przygotować też ulubiony sos.

Więcej o: