Przez wzgląd na bezpieczeństwo wielu z nas zrezygnowało z organizacji uroczystych śniadań i obiadów w większym gronie. Z bliskimi połączymy się telefonicznie lub przez internet, a wielkanocne posiłki zjemy z domownikami. Dlatego przygotowaliśmy dla was kilka przepisów na potrawy świąteczne, które dopasowaliśmy dla kilkuosobowej rodziny. Dzięki temu poczujecie ducha świąt, ale unikniecie gotowania hurtowych ilości jedzenia. Sprawdźcie, co przygotować na skromną Wielkanoc dla czteroosobowej rodziny.
Śniadanie wielkanocne:
Obiad wielkanocny:
Obiad na Poniedziałek Wielkanocny:
- Ułóż jadłospis tak, aby móc wykorzystać składniki w różnych potrawach: Na warzywach z bulionu po żurku zrób sałatkę jarzynową. Niezjedzone jajka na twardo dodaj do pieczeni rzymskiej, a kiełbasę z barszczu wykorzystaj do zapiekania na obiad.
- Jeżeli nie potrafisz się obejść bez domowej pieczeni lub nie lubisz białej kiełbasy, upiecz szynkę i 1/4 mięsa podaj na śniadanie do kanapek na zimno, a pozostałą część pokrój w grube plastry i podawaj na ciepło z sosem jako danie obiadowe.
- Na śniadanie w Poniedziałek Wielkanocny nie wymyślaj nowych dań, ale podaj to samo, co w niedzielę.
- Nie rezygnuj z pieczenia ciast, ale zrób jedno zamiast trzech. Zrób głosowanie wśród najbliższych – poproś, aby wybrali to jedno ulubione. W niektórych rodzinach nie ma świąt bez babki, a w innych to mazurek jest najważniejszy!
Żurek na zakwasie z jajkiem na twardo
Składniki:
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i selera obierz cienko i włóż do garnka. Gotuj przez około 20 minut (do miękkości warzyw). Potem wyjmij warzywa (oprócz 1 marchewki zostaw je do sałatki jarzynowej) i włóż żeberka oraz pokrojoną w kostkę wędzonkę, gotuj przez pół godziny. Na 15 minut przed końcem dodaj kiełbasę, rozgnieciony czosnek i wlej wstrząśnięty zakwas. Po ugotowaniu wkrój do zupy jedną marchewkę. Żurek podawaj z jajkiem lub kiełbasą i chlebem.
Jajka z majonezem i szczypiorkiem
Dla każdego przygotuj po jednym jajku na twardo, udekoruj je majonezem i posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Sałatka jarzynowa (nieduża porcja)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach i obierz ze skórki. Razem z marchewką, selerem i pietruszką z bulionu na żurek pokrój je w kostkę i przełóż do dużej miski. Pokrój jabłko, ogórki kiszone i jajka, dodaj do reszty warzyw. Do miski wsyp 1/2 puszki groszku konserwowego, dodaj majonez i jogurt, wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Biała kiełbasa zapiekana
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebulę i jabłka pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Do miseczki wlej oliwę, dodaj majeranek, sok z cytryny oraz wyciśnięty w wyciskarce czosnek. Dwoma łyżkami marynaty wysmaruj dno naczynia żaroodpornego. Na to połóż cebule oraz jabłko, a na nich ponakłuwane kiełbaski. Rozsmaruj na nich pozostała ilość marynaty. Do naczynia wlej 1/2 szklanki wody i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekaj przez pół godziny. Podawaj z chlebem lub ziemniakami.
Pieczeń rzymska z jajkiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Czerstwą bułkę namocz w wodzie lub mleku. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Do dużej miski włóż mięso mielone oraz zmielone mięso z zupy, wbij jajko i przełóż namoczoną bułkę oraz podsmażoną cebulę. Wszystko połącz dłonią, dopraw ziołami oraz pieprzem i solą do smaku. Formę wyłóż papierem i wyłóż do niej połowę masy mięsnej. Na niej ułóż jajka na twardo i przykryj pozostałym mięsem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około godzinę. Podawaj do pieczonych ziemniaków, możesz przygotować też ulubiony sos.