Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami. Bo nie zawsze obiad musi być mięsny [PRZEPIS]

Kotlety z kaszy gryczanej to lekka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Szukasz pomysłu na zdrowy obiad? Sprawdź pyszne danie na bazie kaszy gryczanej pieczarek i twarogu.

Kotlety gryczane - dlaczego warto? 

Kotlety gryczane cieszą się coraz większą popularnością, zwłaszcza latem zamiast ciężkostrawnych potraw szukamy lekkich i zdrowych alternatyw. Kasza gryczana ma wiele pozytywnych właściwości: 

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek oraz twarogu - przepis 

Ta zdrowa i sycąca propozycja to idealne rozwiązanie dla rodziców, którzy jak ognia unikają fast foodów i zależy im na zdrowej diecie maluchów. Poniżej prezentujemy prosty i szybki przepis na kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek z dodatkiem twarogu. 

Zobacz też: Tabbouleh - doskonała sałatka na grilla i na co dzień. Przepis podstawowy

Zobacz wideo

Kotlet z kaszy gryczanej - lista składników 

Zanim przejdziemy do konkretów, czas na listę zakupów. Poniżej znajdziesz wszystkie produkty niezbędne do przygotowania kotletów z kaszy gryczanej pieczarek oraz twarogu: 

  • kasza gryczana - 2 torebki,
  • jajko - 1 sztuka, 
  • cebula - 1 duża sztuka, 
  • twaróg - ok. 400,
  • papryka słodka w proszku, 
  • ząbek czosnku przepuszczony przez praskę,
  • bułka tarta,
  • oregano,
  • natka pietruszki posiekana, 
  • suszona cebulka, 
  • pieczarki,
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia. 

Kotlety z kaszy gryczanej, twarogu i pieczarek - przepis krok po kroku 

Przygotowanie nie jest trudne, kotlety z kaszy gryczanej, twarogu i pieczarek to bardzo wdzięczne danie. Szczegóły prezentujemy poniżej: 

  1. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem, który znajdziesz na opakowaniu. 
  2. W kolejnym kroku cebulę i pieczarki posiekaj na drobno i podsmaż.
  3. W momencie, gdy kasza już ostygnie, zmiksuj ją przy pomocy blendera razem z twarogiem.
  4. Następnie dodaj cebulę, pieczarki, jajka oraz przyprawy.  
  5. Z masy uformuj kotleciki, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć z obydwu stron na złoty kolor. 

Kotlety z kaszy gryczanej można podawać z dodatkiem kefiru lub śmietany. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dodać sos tatarski lub czosnkowy. Taki kotlet to nie tylko zdrowy obiad dla dziecka, ale też fantastyczny lunch do pracy dla rodzica. Bon appetit! 

Zobacz też: Kaszotto - rewelacyjny, zdrowy obiad jednogarnkowy. Gotujesz raz, a potem tylko odgrzewasz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.