Krokiety, to przepis na prosty obiad. Ciasto na te zawijane pyszności nieco różni się od klasycznego ciasta na naleśniki. Przede wszystkim jest dość cienkie i nie może pękać. Musi bowiem utrzymać w środku przepyszny farsz, który może mieć rozmaite smaki. Nie każdy wie, jak wykonać ciasto, a pospolite farsze do krokietów bywają nudne. Oto dwa pomysły, które cię zaskoczą. Sprawdź, jak wykonać idealne krokiety.
Chociaż ciasto na krokiety kojarzy nam się z tradycyjnymi naleśnikami, może nieco się różnić. Przede wszystkim, zamiast soli i cukru, powinniśmy dodać tylko odrobinę soli, a czasem możemy pokusić się też o szczyptę pieprzu. Krokiety najczęściej spotykane, to te wytrawne. Aby ciasto na krokiety nie pękało, warto, aby było również pulchne. Sekretem okazuje się...woda gazowana. Do ciasta na krokiety potrzebujemy:
Składniki łączymy, jak w tradycyjnym przepisie na naleśniki, na koniec dodajemy odrobinę roztopionego masła (1 łyżka). Smażymy na suchej, rozgrzanej patelni do naleśników, lub klasycznej patelni, delikatnie posmarowanej olejem. Kiedy ostygną, możemy dodać do nich specjalny farsz.
Farsz do krokietów może być przeróżny. Najbardziej popularne są krokiety z jajkiem, serem i pieczarkami, krokiety z farszem, jak do ruskich pierogów, krokiety z mięsem rosołowym, a także te z kapustą i grzybami. Ciekawym pomysłem, będą krokiety po meksykańsku. Do przygotowania ich potrzebne będą:
Farsz przygotowujemy podobnie, jak sos do spaghetti, albo chilli con carne. Przesmażamyn kolejno składniki na patelni i mieszamy do połączenia składników. Kiedy farsz zrobi się gęsty, formujemy niewielkie kopertki i smażymy. Dla prawdziwych łasuchów może być wersja z krokietami obtoczonymi w bułce i jajku.
Lato nadeszło, a więc w lasach pojawiły się pierwsze grzyby. Warto wykorzystać kurki i dodać je do naszego niestandardowego farszu do krokietów. Ten przepis jest bardzo smaczny i oryginalny. Krokiety z takim nadzieniem zaskoczą rodzinę i bliskich, a przede wszystkim są bardzo sycące. Potrzebujemy:
Ryż gotujemy, aby był lekko al dente. Nie zaleca się gotowania go w foliowym woreczku, dlatego możesz gotować go bezpośrednio w garnku i podlewać bulionem, jak do risotto. Następnie na osobnej patelni przesmaż cebulki w kostkę, dodaj czosnek i lekko zblanszuj na maśle kurki. Dodaj paprykę, seler i przyprawy. Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj, dopraw przyprawami. Przed zawinięciem krokieta, lekko oprósz serem. Możesz podawać je panierowane przed usmażeniem bułką i jajkiem. Smacznego!