Szybki obiad z niczego? Przygotuj ciasto na naleśniki i zrób pyszne krokiety

Jak zrobić szybki obiad z niczego? Wystarczą krokiety, które będą pysznym i prostym posiłkiem dla całej rodziny. Czym różni się ciasto na naleśniki od ciasta na krokiety? Koniecznie sprawdź, jak poprawnie je zrobić. Przedstwiamy też dwa pomysły na farsze, które są przepyszne i cię zaskoczą!

Krokiety, to przepis na prosty obiad. Ciasto na te zawijane pyszności nieco różni się od klasycznego ciasta na naleśniki. Przede wszystkim jest dość cienkie i nie może pękać. Musi bowiem utrzymać w środku przepyszny farsz, który może mieć rozmaite smaki. Nie każdy wie, jak wykonać ciasto, a pospolite farsze do krokietów bywają nudne. Oto dwa pomysły, które cię zaskoczą. Sprawdź, jak wykonać idealne krokiety.

Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Jak zrobić ciasto na krokiety? Ciasto na naleśniki, to nie ten sam przepis!

Chociaż ciasto na krokiety kojarzy nam się z tradycyjnymi naleśnikami, może nieco się różnić. Przede wszystkim, zamiast soli i cukru, powinniśmy dodać tylko odrobinę soli, a czasem możemy pokusić się też o szczyptę pieprzu. Krokiety najczęściej spotykane, to te wytrawne. Aby ciasto na krokiety nie pękało, warto, aby było również pulchne. Sekretem okazuje się...woda gazowana. Do ciasta na krokiety potrzebujemy:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • szczypta soli i (ewentualnie) pieprzu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju lub masła

Składniki łączymy, jak w tradycyjnym przepisie na naleśniki, na koniec dodajemy odrobinę roztopionego masła (1 łyżka). Smażymy na suchej, rozgrzanej patelni do naleśników, lub klasycznej patelni, delikatnie posmarowanej olejem. Kiedy ostygną, możemy dodać do nich specjalny farsz.

kalafiorKalafior z rumieńcem

Szybki obiad z niczego, to krokiety! Wolisz klasyczny farsz, czy zupełnie nowe smaki?

Farsz do krokietów może być przeróżny. Najbardziej popularne są krokiety z jajkiem, serem i pieczarkami, krokiety z farszem, jak do ruskich pierogów, krokiety z mięsem rosołowym, a także te z kapustą i grzybami. Ciekawym pomysłem, będą krokiety po meksykańsku. Do przygotowania ich potrzebne będą:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Farsz przygotowujemy podobnie, jak sos do spaghetti, albo chilli con carne. Przesmażamyn kolejno składniki na patelni i mieszamy do połączenia składników. Kiedy farsz zrobi się gęsty, formujemy niewielkie kopertki i smażymy. Dla prawdziwych łasuchów może być wersja z krokietami obtoczonymi w bułce i jajku.

4 sposoby na dania z kalafioraNigdy więcej nudnego kalafiora. Oto kilka przepisów, które zaskoczą waszych bliskich

Jaki farsz do krokietów? Krokiety z kurkami, to pyszny pomysł na szybki obiad

Lato nadeszło, a więc w lasach pojawiły się pierwsze grzyby. Warto wykorzystać kurki i dodać je do naszego niestandardowego farszu do krokietów. Ten przepis jest bardzo smaczny i oryginalny. Krokiety z takim nadzieniem zaskoczą rodzinę i bliskich, a przede wszystkim są bardzo sycące. Potrzebujemy:

  • 1 saszetka ryżu ( 100 g )
  • 200 g kurek podsmażonych na maśle
  • 250 g kiełbasy lub szybki skrojonej w kosteczkę
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki posiekanej naci selera
  • 50 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebulki szalotki
  • sól 
  • pieprz 
  • olej

Ryż gotujemy, aby był lekko al dente. Nie zaleca się gotowania go w foliowym woreczku, dlatego możesz gotować go bezpośrednio w garnku i podlewać bulionem, jak do risotto. Następnie na osobnej patelni przesmaż cebulki w kostkę, dodaj czosnek i lekko zblanszuj na maśle kurki. Dodaj paprykę, seler i przyprawy. Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj, dopraw przyprawami. Przed zawinięciem krokieta, lekko oprósz serem. Możesz podawać je panierowane przed usmażeniem bułką i jajkiem. Smacznego!

Więcej o: