Pieczona cukinia - przepisy dla każdego
Pieczona cukinia to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego leczo. Długie, letnie wieczory przy świetle księżyca wymagają odpowiedniej oprawy. Z drugiej strony placki z cukinią z piekarnika mile zaskoczą dzieci, które podczas zabaw na dworze nie mają zbyt wiele czasu na dwudaniowy obiad. Cukinia z piekarnika świetnie sprawdzi się też w formie lunchu do pracy, proste i szybkie przepisy prezentujemy poniżej.
Pieczona cukinia z mięsem w towarzystwie warzyw - przepis nr 1
Pieczona cukinia w tej wersji to pomysł na obiad 3w1. Cukinia z piekarnika przygotowana według tego przepisu tworzy naturalne naczynie na mięso i warzywa. To pełnowartościowy posiłek podawany w zaskakującej formie. Zdecydowanie warto spróbować. Szczegóły poniżej.
Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin
Cukinia z piekarnika z mięsem i warzywami - lista składników
Zanim przystąpimy do pieczenia, najpierw trzeba udać się na zakupy. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów potrzebnych do przygotowania cukinii z piekarnika z mięsem i warzywami:
- cukinia - 4 sztuki
- mięso z indyka - 150 g
- ryż - 100 g
- por biała część - 1 sztuka
- marchew - 1 sztuka
- papryka czerwona - 1 sztuka
- bazylia - 1 mała łyżeczka
- oregano - 1 mała łyżeczka
- pieprz i sól
Cukinie z piekarnika z indykiem i warzywami - krok po kroku
- Na początek należy ugotować ryż.
- Następnie kroimy paprykę czerwoną w małą kostkę.
- Kolejny krok to szatkowanie selera.
- Umytą i oczyszczoną marchewkę należy zetrzeć na tarce po stronie dużych oczek.
- Powyższe składniki mieszamy z indykiem i doprawiamy.
- Cukinii należy odciąć górę, wydrążyć i nadziać warzywo farszem.
- Na koniec cukinię zapiekamy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 45 minut.
Placki z cukinią z piekarnika - przepis nr 2
Plus tego dania jest taki, że na pewno spodoba się dzieciom. Maluchy zwracają uwagę na formę podania obiadu i finezyjne placki z pewnością ich zaskoczą.
Placki z cukinią z piekarnika - lista produktów
- młoda cukinia - 1 sztuka
- oliwa - 5 łyżek stołowych
- bazylia - 1 mała łyżeczka
- pieprz, sól
- mąka - 1 łyżka stołowa
- jajka - 2 sztuki
- czosnek - 2 małe ząbki
- przyprawa do ziemniaków - 1 mała łyżeczka
- świeży koperek
Placki z cukinią z piekarnika - krok po kroku
- Cukinię myjemy, kroimy na grubsze plastry.
- Mieszamy w misce sól, oliwę, bazylię i przyprawę do ziemniaków.
- Plastry z cukinii należy namoczyć w oliwie i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane plastry pieczemy w 180 stopniach przez okres około 10 minut.
- Sos przygotowujemy ze śmietany wymieszanej z mąką, posiekanego koperku i czosnku, który najpierw należy przecisnąć przez praskę.
- Do sosu dodajemy też jajka i łączymy wszystko w całość.
- Cukinię z piekarnika przekładamy na patelnię i zalewamy sosem.
- Po delikatnym podsmażeniu czekamy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje, należy podać cukinię, gdy jest jeszcze ciepła.
Zobacz też: Ketchup z cukinii. Znana receptura na domowy ketchup? Proszę bardzo!