Cukinie z piekarnika - jak je zrobić? Mamy pyszne patenty na lato [PRZEPISY]

Cukinie z piekarnika można przygotować na kilka różnych sposobów. Szukasz pomysłu na wakacyjne smaki? Sprawdź nasze propozycje na pyszną cukinię.

Pieczona cukinia - przepisy dla każdego

Pieczona cukinia to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego leczo. Długie, letnie wieczory przy świetle księżyca wymagają odpowiedniej oprawy. Z drugiej strony placki z cukinią z piekarnika mile zaskoczą dzieci, które podczas zabaw na dworze nie mają zbyt wiele czasu na dwudaniowy obiad. Cukinia z piekarnika świetnie sprawdzi się też w formie lunchu do pracy, proste i szybkie przepisy prezentujemy poniżej. 

Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę. Zdjęcie ilustracyjneGrillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę

Pieczona cukinia z mięsem w towarzystwie warzyw - przepis nr 1 

Pieczona cukinia w tej wersji to pomysł na obiad 3w1. Cukinia z piekarnika przygotowana według tego przepisu tworzy naturalne naczynie na mięso i warzywa. To pełnowartościowy posiłek podawany w zaskakującej formie. Zdecydowanie warto spróbować. Szczegóły poniżej. 

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Cukinia z piekarnika z mięsem i warzywami - lista składników

Zanim przystąpimy do pieczenia, najpierw trzeba udać się na zakupy. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów potrzebnych do przygotowania cukinii z piekarnika z mięsem i warzywami:

  • cukinia - 4 sztuki 
  • mięso z indyka - 150 g 
  • ryż - 100 g 
  • por biała część - 1 sztuka 
  • marchew - 1 sztuka 
  • papryka czerwona - 1 sztuka 
  • bazylia - 1 mała łyżeczka 
  • oregano - 1 mała łyżeczka 
  • pieprz i sól

Cukinie z piekarnika z indykiem i warzywami - krok po kroku

  1. Na początek należy ugotować ryż. 
  2. Następnie kroimy paprykę czerwoną w małą kostkę. 
  3. Kolejny krok to szatkowanie selera. 
  4. Umytą i oczyszczoną marchewkę należy zetrzeć na tarce po stronie dużych oczek. 
  5. Powyższe składniki mieszamy z indykiem i doprawiamy. 
  6. Cukinii należy odciąć górę, wydrążyć i nadziać warzywo farszem. 
  7. Na koniec cukinię zapiekamy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 45 minut. 

Placki z cukinią z piekarnika - przepis nr 2 

Plus tego dania jest taki, że na pewno spodoba się dzieciom. Maluchy zwracają uwagę na formę podania obiadu i finezyjne placki z pewnością ich zaskoczą. 

Placki z cukinią z piekarnika - lista produktów 

  • młoda cukinia - 1 sztuka 
  • oliwa - 5 łyżek stołowych 
  • bazylia - 1 mała łyżeczka
  • pieprz, sól
  • mąka - 1 łyżka stołowa 
  • jajka - 2 sztuki 
  • czosnek - 2 małe ząbki 
  • przyprawa do ziemniaków - 1 mała łyżeczka 
  • świeży koperek 

Leczo z cukinii z kiełbasą. Zdjęcie ilustracyjneLeczo z cukinii z kiełbasą - proste, pyszne i... nie trzeba dużo zmywać [PRZEPIS]

Placki z cukinią z piekarnika - krok po kroku 

  1. Cukinię myjemy, kroimy na grubsze plastry. 
  2. Mieszamy w misce sól, oliwę, bazylię i przyprawę do ziemniaków. 
  3. Plastry z cukinii należy namoczyć w oliwie i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. 
  4. Tak przygotowane plastry pieczemy w 180 stopniach przez okres około 10 minut. 
  5. Sos przygotowujemy ze śmietany wymieszanej z mąką, posiekanego koperku i czosnku, który najpierw należy przecisnąć przez praskę. 
  6. Do sosu dodajemy też jajka i łączymy wszystko w całość. 
  7. Cukinię z piekarnika przekładamy na patelnię i zalewamy sosem. 
  8. Po delikatnym podsmażeniu czekamy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje, należy podać cukinię, gdy jest jeszcze ciepła. 

Zobacz też: Ketchup z cukinii. Znana receptura na domowy ketchup? Proszę bardzo!

Więcej o: