Pomidory w pierniku mają bardzo delikatny smak i po upieczeniu całej masy są niewyczuwalne. Ich obecność wpływa za to na strukturę piernika oraz jego wilgotność. Idealnie wkomponowują się w środek ciasta, są ważnym składnikiem miękkiej masy. Podobno kto raz spróbuje piernika z pomidorami, nie będzie mógł o nim zapomnieć i na samą myśl o jego smaku poczuje jak ze zdwojoną siłą pracują kubki smakowe. Piernik z pomidorami to fantastyczny pomysł na świąteczne ciasto. O szczegółach piszemy poniżej.
Poza pomidorami pozostały skład piernika też nie jest wcale taki oczywisty. Wszystko za sprawą banana. Pełną listę produktów, których potrzebujesz, aby stworzyć piernik pomidorowy, prezentujemy poniżej.
Składniki:
Piernik z pomidorów - krok po kroku
Przepis na ten nietypowy piernik jest łatwy i szybki. Na samym początku pracę zaczyna się od nagrzania piekarnika. Jedyne czego będziesz potrzebować to keksówka, papier do pieczenia oraz większa miska. Jak przygotować wyjątkowy piernik na bazie pomidorów? Zaczynamy:
Oprócz samego składu, w powyższym przepisie zaskoczyć może jeszcze moment krojenia gotowego piernika na pół po to, aby posmarować wnętrze powidłami. Nie wszyscy mogą być przekonani do tego etapu. Jeśli boisz się, że piernika nie uda się ponownie złożyć, to powidła zamiast do środka, można położyć na talerzyku obok. Przyjęło się, że do piernika dodajemy powidła śliwkowe, jednak jeśli wraz z członkami rodziny nie jesteście fanami tego smaku, to możecie wymienić je na ulubiony dżem. Najmłodszym warto też zostawić kwestię dekoracji - niech zrobią to zgodnie ze swoją fantazją.
Zobacz też: Ciastka orzeszki to wspomnienie dzieciństwa i popularny świąteczny deser. Jak je zrobić? [PRZEPIS]