Piernik z pomidorów - pozwól się zaskoczyć!

Czy piernik pomidorowy ma szansę być dobrym deserem? Gwarantujemy, że tak! Piernik z pomidorów podczas nadchodzących świąt może stać się gwiazdą wieczoru. Zaskocz gości doskonałym piernikiem na bazie pomidorów, banana i śliwek. Przepis jest banalnie prosty.

Piernik z pomidorami - jak smakuje? 

Pomidory w pierniku mają bardzo delikatny smak i po upieczeniu całej masy są niewyczuwalne. Ich obecność wpływa za to na strukturę piernika oraz jego wilgotność. Idealnie wkomponowują się w środek ciasta, są ważnym składnikiem miękkiej masy. Podobno kto raz spróbuje piernika z pomidorami, nie będzie mógł o nim zapomnieć i na samą myśl o jego smaku poczuje jak ze zdwojoną siłą pracują kubki smakowe. Piernik z pomidorami to fantastyczny pomysł na świąteczne ciasto. O szczegółach piszemy poniżej. 

Piernik pomidorowy - jak przygotować?

Poza pomidorami pozostały skład piernika też nie jest wcale taki oczywisty. Wszystko za sprawą banana. Pełną listę produktów, których potrzebujesz, aby stworzyć piernik pomidorowy, prezentujemy poniżej. 

Składniki:

  • pomidory krojone - 1 puszka 
  • banan - 1 sztuka 
  • soda - 1 łyżeczka 
  • proszek do pieczenia - pół małej łyżeczki
  • sól - pół małej łyżeczki 
  • olej - pół szklanki 
  • cukier - pół szklanki 
  • mąka pszenna - 2 szklanki 
  • przyprawa piernikowa - 1,5 małej łyżeczki 
  • kakao - 1 mała łyżeczka
  • polewa czekoladowa 
  • ulubione orzechy do posypania
  • powidła  
Zobacz wideo Sprawdź inny "warzywny piernik":

Piernik z pomidorów - krok po kroku 

Przepis na ten nietypowy piernik jest łatwy i szybki. Na samym początku pracę zaczyna się od nagrzania piekarnika. Jedyne czego będziesz potrzebować to keksówka, papier do pieczenia oraz większa miska. Jak przygotować wyjątkowy piernik na bazie pomidorów? Zaczynamy:

  • Na dobry początek należy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. 
  • W kolejnym kroku w wysokim naczyniu blendujemy: banana, pomidory, cukier oraz olej na gładką masę. 
  • Następnie w większej misce mieszamy suche składniki.  
  • Teraz czas połączyć suche i mokre składniki i wszystko razem wymieszać. 
  • Ciasto przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. W przypadku braku papieru keksówkę można po prostu wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 
  • Ciasto pieczemy przez około 50 minut. 
  • Pod koniec wyżej wymienionego czasu zdecydowanie warto przeprowadzić test suchego patyczka. 
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnia odstawiamy go do ostygnięcia, po czym przekrawamy na pół i smarujemy powidłami ze śliwek. 
  • Na wierzchu należy rozprowadzić polewę czekoladową i pokruszyć ulubione orzechy. 

Piernik pomidorowy - różne wersje i opcje nadzienia 

Oprócz samego składu, w powyższym przepisie zaskoczyć może jeszcze moment krojenia gotowego piernika na pół po to, aby posmarować wnętrze powidłami. Nie wszyscy mogą być przekonani do tego etapu. Jeśli boisz się, że piernika nie uda się ponownie złożyć, to powidła zamiast do środka, można położyć na talerzyku obok. Przyjęło się, że do piernika dodajemy powidła śliwkowe, jednak jeśli wraz z członkami rodziny nie jesteście fanami tego smaku, to możecie wymienić je na ulubiony dżem. Najmłodszym warto też zostawić kwestię dekoracji - niech zrobią to zgodnie ze swoją fantazją. 

Zobacz też: Ciastka orzeszki to wspomnienie dzieciństwa i popularny świąteczny deser. Jak je zrobić? [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.