Grochówka - przepis na domową zupę jak u babci. Jest sycąca, aromatyczna i pyszna. Sprawdź, jak ją przygotować

Grochówka to zupa która, kojarzy się z domowym obiadem, ale też posiłkiem, który serwowano w wojsku czy na obozach harcerskich. Jest sycąca i aromatyczna, z pewnością zaspokoi nawet wilczy głód. Sprawdź nasz przepis, jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Sekretem udanej grochówki jest cierpliwość - lekko rozgotowany groch nada zupie gęstości. Równie ważna jest wędzonka, dzięki niej zupa będzie wyjątkowo aromatyczna. To świetna propozycja na obiad w chłodne dni - rozgrzeje i zaspokoi apetyt. W naszym przepisie podpowiadamy jak ją przygotować.

Zobacz wideo Żeberka Barbecue

Zupa grochowa - jak przygotować?

Aby zupa była aromatyczna należy zadbać o odpowiednia bazę - idealnie sprawdzi się boczek, kiełbasa lub wędzone żeberka. Nie jest to absolutnie zupa dietetyczna! Wręcz przeciwnie - jest gęsta i sycąca. Przygotowanie nie jest trudne. Pamiętajmy jednak, że wymaga chwili zaangażowania. Jeśli używamy grochu całego, należy go wcześniej namoczyć, a sama zupa powinna gotować i powoli i długo.

Jak przygotować groch do zupy?

Jeśli chcemy użyć całego grochu, należy go wcześniej namoczyć. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie strączka dzień wcześniej - dzięki temu zaoszczędzimy czas. Groch wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, tak by sięgała ponad poziom ziaren. Tak przygotowany groch pozostaw na noc. Więcej dań z grochu znajdziesz w naszym artykule: Jak zrobić kapustę z grochem.

 Zupa grochowa na wędzonym żeberku - przepis

 Składniki:

  • 300 g wędzonego żeberka
  • 250 g żółtego, łuskanego grochu
  • ok. 100 g cienkiej kiełbasy
  • 5 średnich ziemniaków 
  • ok. 1 szklanka startych warzyw - marchewka, korzeń pietruszki i selera
  • 1 nieduża cebula biała
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki majeranku suszonego
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • do smaku - sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania

Żeberka wędzone wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 l wody. Gotujemy ok. 20 minut, po czym dosypujemy suchy, łuskany groch, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy dalej aż groch zmięknie. Łuskanego grochu nie trzeba namaczać wcześniej.

Następnie oczyszczamy warzywa. Ziemniaki kroimy w niedużą kostkę, korzenie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w cienkie ćwierć plasterki, a kiełbasę w kostkę. 

Kiedy groch zmięknie, do garnka dorzucamy ziemniaki i gotujemy przez 10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażyłam kiełbasę. Po chwili dodajemy starte warzywa oraz cebulę. Smażymy razem jeszcze kilka minut, aż zaczną się rumienić. Przekładamy do garnka. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem i nadal gotujemy na najmniejszej mocy palnika. Sprawdzamy konsystencję - jeśli jest aksamitna i kremowa, zupa jest gotowa.

Najlepiej smakuje gorąca i podana z wiejskim, świeżym chlebem.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.