Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Sekretem udanej grochówki jest cierpliwość - lekko rozgotowany groch nada zupie gęstości. Równie ważna jest wędzonka, dzięki niej zupa będzie wyjątkowo aromatyczna. To świetna propozycja na obiad w chłodne dni - rozgrzeje i zaspokoi apetyt. W naszym przepisie podpowiadamy jak ją przygotować.
Aby zupa była aromatyczna należy zadbać o odpowiednia bazę - idealnie sprawdzi się boczek, kiełbasa lub wędzone żeberka. Nie jest to absolutnie zupa dietetyczna! Wręcz przeciwnie - jest gęsta i sycąca. Przygotowanie nie jest trudne. Pamiętajmy jednak, że wymaga chwili zaangażowania. Jeśli używamy grochu całego, należy go wcześniej namoczyć, a sama zupa powinna gotować i powoli i długo.
Jeśli chcemy użyć całego grochu, należy go wcześniej namoczyć. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie strączka dzień wcześniej - dzięki temu zaoszczędzimy czas. Groch wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, tak by sięgała ponad poziom ziaren. Tak przygotowany groch pozostaw na noc. Więcej dań z grochu znajdziesz w naszym artykule: Jak zrobić kapustę z grochem.
Składniki:
Sposób przygotowania
Żeberka wędzone wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 l wody. Gotujemy ok. 20 minut, po czym dosypujemy suchy, łuskany groch, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy dalej aż groch zmięknie. Łuskanego grochu nie trzeba namaczać wcześniej.
Następnie oczyszczamy warzywa. Ziemniaki kroimy w niedużą kostkę, korzenie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w cienkie ćwierć plasterki, a kiełbasę w kostkę.
Kiedy groch zmięknie, do garnka dorzucamy ziemniaki i gotujemy przez 10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażyłam kiełbasę. Po chwili dodajemy starte warzywa oraz cebulę. Smażymy razem jeszcze kilka minut, aż zaczną się rumienić. Przekładamy do garnka. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem i nadal gotujemy na najmniejszej mocy palnika. Sprawdzamy konsystencję - jeśli jest aksamitna i kremowa, zupa jest gotowa.
Najlepiej smakuje gorąca i podana z wiejskim, świeżym chlebem.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: