Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 1 kg drobnychSeler naciowy - 2 łodygi z liśćmiSól - szczyptaOlej kokosowy - 2 łyżkiLimonka - szczypta skórki otartej z limonki i odrobina wyciśniętego sokuCzosnek - ząbekOrzechy laskowe - czubata łyżka obranychHerbata zielona - garść posiekanejPieprz cytrynowy - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Ziemniaki obieram, myję, gotuję z łodygą selera i odrobiną soli. Powinny być delikatnie al dente, czyli odrobinę niedogotowane. Odlewam z nich wodę i odstawiam na bok, aby trochę ostygły. Małe kroję na pół, duże w ćwiartki.
2 / 3
Czosnek obieram, szatkuję i posypuję szczyptą soli. Orzechy szatkuję na drobne kawałki. W wysokiej patelni rozgrzewam olej, na dużym ogniu podsmażam drugą łodygę selera, orzechy, przekrojone ziemniaki, czosnek, doprawiam pieprzem i solą do smaku.
3 / 3
Na koniec dodaję kilka kropli soku i skórkę otartą z limonki, mieszam i wykładam na talerz. Zjadam natychmiast z posiekaną kolendrą albo przekładam do słoika i zabieram ze sobą w podróż. W tym drugim wypadku kolendra pojedzie osobnym transportem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory