Podsmażane na szybko ziemniaki, dobre zawsze i wszędzie

Maia Sobczak/Magazyn Kuchnia 10.06.2021 20:45
(1 ocena)
OCEŃ
Podsmażane na szybko ziemniaki, dobre zawsze i wszędzie
Podsmażane na szybko ziemniaki, dobre zawsze i wszędzie
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Ziemniaki obieram, myję, gotuję z łodygą selera i odrobiną soli. Powinny być delikatnie al dente, czyli odrobinę niedogotowane. Odlewam z nich wodę i odstawiam na bok, aby trochę ostygły. Małe kroję na pół, duże w ćwiartki. 

2 / 3

Czosnek obieram, szatkuję i posypuję szczyptą soli. Orzechy szatkuję na drobne kawałki. W wysokiej patelni rozgrzewam olej, na dużym ogniu podsmażam drugą łodygę selera, orzechy, przekrojone ziemniaki, czosnek, doprawiam pieprzem i solą do smaku. 

3 / 3

Na koniec dodaję kilka kropli soku i skórkę otartą z limonki, mieszam i wykładam na talerz. Zjadam natychmiast z posiekaną kolendrą albo przekładam do słoika i zabieram ze sobą w podróż. W tym drugim wypadku kolendra pojedzie osobnym transportem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps