Surówka Colesław - idealny dodatek do obiadu. Przepis na smaczną surówkę jak z popularnej sieci fast foodów

Colesław to popularna surówka, często goszcząca w naszych domach. Jej składnikiem bazowym jest biała, szatkowana kapusta i marchewka. Taka surówka to jeden z najłatwiejszych w przygotowaniu dodatków do obiadu, a dzięki surowym składnikom jest bardzo zdrowa i bogata w witaminy.

Więcej przepisów na surówki i sałatki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli zastanawiasz się nad dodatkiem do dania obiadowego, wypróbuj przepis na sprawdzoną i pyszną surówkę Colesław. Świetnie smakuje z daniami z grilla, różnymi mięsami, często serwuje się ją z przeróżnymi daniami fast-food. Przygotujesz ją bez najmniejszego problemu z ogólnie dostępnych i niedrogich składników - białej kapusty, marchewki i majonezu. W naszym przepisie podpowiadamy jak ją przyprawić, by podkreślić smak.

Więcej pomysłów na sałatki z białej kapusty znajdziesz w naszym artykule: Surówka z młodej kapusty na kilka sposobów. Sprawdź trzy superproste przepisy

Colesław - skąd wzięła się nazwa surówki?

Pochodzenie sałatki nie jest znane, choć przypuszcza się, że jej odmiany przygotowywano już w starożytnym Rzymie. Nazwa wywodzi się z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade (surówka z kapusty). We wszystkich przepisach podstawowym składnikiem jest biała kapusta, natomiast pozostałe składniki różnią się w poszczególnych regionach. Często dodawane są rodzynki, kukurydza, a nawet ananas. 

Zobacz wideo Kapusta ma tyle samo witaminy C co cytrusy! Samo zdrowie

Surówka Colesław - przepis, dzięki któremu kapusta smakuje jak z restauracji

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • duża marchewka 
  • cebula
  • łyżka soku z cytryny
  • ok. 5 łyżek majonezu
  • łyżka cukru pudru lub płynnego miodu
  • łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od oczyszczenia kapusty z zewnętrznych liści. Kapustę kroimy na ćwiartki i pozbawiamy rdzenia, czyli głąba. Następnie dokładnie szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą. Wszystkie warzywa mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem.

W kubeczku łączymy majonez, cytrynę, cukier i ocet. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i łączymy z warzywami. Surówkę odstawiamy na minimum 2 godziny, by wszystkie smaki się przegryzły. Po tym czasie surówka jest gotowa do podania. 

Chcesz urozmaicić smak surówki lub sprawić, by była ostrzejsza? Dodaj do sosu odrobinę chrzanu tartego lub... trzy ząbki czosnki. Dzięki temu nabierze dodatkowego charakteru.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.