Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych racuchy z jabłkami są wyjątkowo pyszne. Chrupiące z zewnątrz, puszyste i delikatne w środku. Często podawane są na śniadanie lub podwieczorek, ale są też świetnym pomysłem na lunch do pracy. Sprawdź, jak je przygotować by były lekkie i puszyste.
Racuchy świetnie smakują podane prosto z patelni, ale też, gdy są chłodne, więc bez problemu możesz je zabrać na lunch do pracy. Można dodatkowo podać je z cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Przepis na racuchy z jabłkami jest prosty i szybki - nie ma potrzeby wyrabiania masy jak w przypadku innych ciast drożdżowych. Dzięki dodatkowi drożdży wychodzą puszyste i mięciutkie - z pewnością zasmakują najmłodszym i dużym smakoszom.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę przesypujemy przez sito do miski, robimy wgłębienie i dodajemy drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki ciepłego mleka. Składniki oprószamy lekko mąką, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po upłynięciu czasu dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, masło, sól, pozostałe mleko. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji. Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Kolejnym krokiem jest przygotowanie jabłek - obieramy je i kroimy w kostkę. Tak przygotowane wrzucamy do wyrośniętego ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto delikatnie opadnie, ale bez zmartwień, ponownie urośnie podczas smażenia. Na rozgrzaną patelnie z olejem delikatnie nakładamy łyżką ciasto. Racuchy smażymy na złoty kolor z obu stron. Racuchy przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.