Przepis na racuchy z jabłkami - idealne na śniadanie. Ten składnik sprawi, że będą puszyste

Racuchy z jabłkami to bez wątpienia smak dzieciństwa. Pyszne, rumiane racuszki, posypane cukrem pudrem to świetny pomysł na słodkie śniadanie lub przekąskę, która zasmakuje całej rodzinie. Sprawdź jak je przygotować, by były delikatne i puszyste.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Uwielbiane przez dzieci i dorosłych racuchy z jabłkami są wyjątkowo pyszne. Chrupiące z zewnątrz, puszyste i delikatne w środku. Często podawane są na śniadanie lub podwieczorek,  ale są też świetnym pomysłem na lunch do pracy. Sprawdź, jak je przygotować by były lekkie i puszyste.

Racuchy z jabłkami idealne na śniadanie lub przekąskę

Racuchy świetnie smakują podane prosto z patelni, ale też, gdy są chłodne, więc bez problemu możesz je zabrać na lunch do pracy. Można dodatkowo podać je z cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Przepis na racuchy z jabłkami jest prosty i szybki - nie ma potrzeby wyrabiania masy jak w przypadku innych ciast drożdżowych. Dzięki dodatkowi drożdży wychodzą puszyste i mięciutkie - z pewnością zasmakują najmłodszym i dużym smakoszom. 

Zobacz wideo Pobudzają, pomagają schudnąć, walczą z próchnicą... Czego jeszcze nie wiesz o jabłkach?

Przepis na domowe racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 20 g drożdży 
  • 250 g mąki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • jajko
  • łyżka rozpuszczonego masła
  • 2 jabłka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mąkę przesypujemy przez sito do miski, robimy wgłębienie i dodajemy drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki ciepłego mleka. Składniki oprószamy lekko mąką, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po upłynięciu czasu dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, masło, sól, pozostałe mleko. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji. Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Kolejnym krokiem jest przygotowanie jabłek - obieramy je i kroimy w kostkę. Tak przygotowane wrzucamy do wyrośniętego ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto delikatnie opadnie, ale bez zmartwień, ponownie urośnie podczas smażenia. Na rozgrzaną patelnie z olejem delikatnie nakładamy łyżką ciasto. Racuchy smażymy na złoty kolor z obu stron. Racuchy przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.