Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe. Przywołuje wspomnienia, a jest proste do zrobienia

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, czyli takie, które było co niedziela serwowane na stole przez mamę albo babcię? Oczywiście najbardziej smakowało posmarowane swojskim masłem, łyżeczką swojskiej konfitury i z kubkiem kakao. Idealny duet na śniadanie, albo kolację. Niestety - czasy dzieciństwa minęły i już nie powrócą. Jednak to nie powód, żeby popadać w depresję. Dziś przygotowaliśmy przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe - takie pamiętamy z czasów naszej młodości.

Dobre ciasto drożdżowe powinno być miękkie i puszyste, wilgotne w środku i oczywiście pyszne. Należy do tego rodzaju ciast, które smakują każdemu i w dodatku są bardzo lekkostrawne.Jego przygotowanie nie jest w prawdzie łatwe i szybkie, ale jego smak wynagrodzi wszelkie trudy. Te tradycyjne ciasto drożdżowe przygotowuje się z tzw. rozczynu, dzięki któremu jest niezwykle pulchne i nadaje się do jedzenia nawet przez kilka dni od jego wypieczenia.

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki

  • szklanka ciepłego mleka
  • 3/4 kostki masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 4 duże jajka - starajmy się wybierać od kur z wolnego wybiegu,
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • mała paczka drożdży suchych lub ok. 30 g drożdży świeżych

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Musimy zacząć od przygotowania rozczynu, który powinien mieć dość gęstą konsystencję - jak typowy kleik, a w trakcie wyrastania musi on dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Do użyj miski na początek wsypujemy ok 1/5 mąki i dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko. Mieszamy. Następnie w masie rozprowadzamy drożdże, które należy rozpuścić z cukrem. Całość rozczyny przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy na około pół godziny.

Przygotowanie ciasta - receptura babci

Pozostałą mąkę przesiej. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj do nich sól. Z pozostawionych białek ubij rózgą pianę i rozpuść w niej masło. Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, żółtka oraz pianę z białek i masła.

Połącz składniki i dokładnie wyrabiaj dłońmi, wlej roztopione masło. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czacie możesz przgotować formę i nagrzać piekarnik.

Pieczenie ciasta

Wlej masę do połowy wysokości foremki, wcześniej możesz ją wysmarować masłem i obsypać brzegi bułką tartą. Ciasto wtedy nie będzie przywierać. Nagrzej piekarnik do 220°C. Wstaw blachę z ciastem i piecz ok. 40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i lekko uchyl klapę. Pozwól mu wystygnąć.

Ciasto delikatne i puszyste

Przepis na ciasto rośnie jest może i czasochłonny w wykonaniu, ale nagroda w postaci wilgotnego kawałka drożdżówki może wszystko wynagrodzić. Jest wspaniałe. Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe sprawdzi się idealnie w każdej kuchni – tej tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Spróbuj, a pokochasz je całym sercem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA