• Link został skopiowany

Kotlety z kaszy gryczanej mogą zastąpić mielone. Potrzebnych jest tylko sześć składników

Kotlety z kaszy gryczanej to smaczny i zdrowy zamiennik klasycznej, mięsnej wersji tej potrawy. Są one doskonałym przykładem na to, że posiłek bez mięsa nie musi być nudny. Do przygotowania kotletów potrzebujesz zaledwie kilku składników, a efekt okaże się przepyszny.
Placki z kaszy gryczanej
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety z kaszy gryczanej będą świetną alternatywą dla mięsnych obiadów. Przygotowanie prostego przepisu na to danie zajmie ci zaledwie kilka minut, a ciekawy smak docenią nie tylko wegetarianie.

Kotlety z kaszy gryczanej - zdrowy zamiennik mięsa, który warto włączyć do codziennej diety

Głównym składnikiem naszych kotletów jest kasza gryczana. To nie tylko zdrowy dodatek do dań, ale także wartościowy składnik, który możemy wykorzystać w wielu przepisach. Dlaczego kasza gryczana jest tak wartościowa? Zawiera m.in. witaminy z grupy B, sole mineralne, żelazo, jod, cynk, a także aminokwasy egzogenne - głównie lizynę, która wpływa na budowę białek oraz rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne.

Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Dodatkowo kasza gryczana jest pozbawiona glutenu, więc mogą po nią sięgać osoby z nietolerancją tego składnika. 

Ten przepis sprawdzi się jako pomysł na obiad, ale też lunch do pracy. Kotlety z kaszy gryczanej dobrze smakują bowiem także w wersji na zimno. Sprawdź, jakich składników potrzebujesz, aby przygotować to uniwersalne danie. 

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej z dodatkiem warzyw. Są smaczne i zdrowe

Przygotowując kotlety z gryki, warto wzbogacić je warzywami i ulubionymi przyprawami. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne kotlety z kaszy gryczanej.

Składniki:

  • woreczek kaszy gryczanej (100 g),
  • marchewka,
  • seler naciowy,
  • połówka czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego,
  • 4 łyżki wrzątku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy według zaleceń producenta i studzimy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce z pozostałymi warzywami. Całość lekko podsmażamy i dusimy pod przykrywką. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy kaszę. Następnie dodajemy do nich nasiona chia, sól, pieprz i natkę pietruszki. Całość podlewamy wrzątkiem. Powstałą masę formujemy w kotleciki i smażymy na patelni. 

Kotlety z kaszy gryczanej świetnie smakują podane z miksem sałat i ulubionym sosem np. tzatzyki lub koperkowym. Przepis na grecki sos znajdziesz w naszym artykule: Grecki sos tzatziki - przepis tradycyjny. Idealny, gdy potrzebujesz gęstego, kremowego dipu jogurtowego.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: