Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
W naszym przepisie przygotowaliśmy dwa warianty pasztetu wielkanocnego - klasyczny mięsny oraz wegetariański. Oba smakują wyśmienicie i warto je przygotować na zbliżające się święta. Przepisy są łatwe w przygotowaniu i z pewnością sprawią, że twoi goście poproszą o dokładkę.
Wielkanocny pasztet - w czym tkwi sekret jego smaku?
Tradycyjny pasztet wielkanocny to połączenie wieprzowiny, cielęciny, wołowiny i drobiu. Niektórzy dorzucają do niego także królicze mięso. Dodatek warzyw i aromatycznych przypraw podkreśla i podkręca jego smak.
Wegetariańska wersja pasztetu może być przygotowana z kaszy jaglanej, gryczanej, a także ze strączków takich jak soczewica, cieciorka czy fasola. Smak pasztetu w wersji wege podkreśli m.in. sos sojowy i zioła.
Zobacz wideo
Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Przepis na tradycyjny pasztet wielkanocny. Może być punktem wielkanocnego menu
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny,
- 1 kg cielęciny,
- 1/2 kg wołowiny,
- 1/2 kg wątróbki drobiowej,
- 4 cebule,
- główka czosnku,
- 2 bułki kajzerki,
- 8 jajek,
- 2 liście laurowe,
- 10 ziaren jałowca,
- 10 ziaren czarnego pieprzu,
- 9 ziaren ziela angielskiego,
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
- 2 łyżki masła,
- olej,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki.
- Do dużego garnka dodajemy odrobinę oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy na niego wołowinę i cielęcinę. Do podsmażonego mięsa dodajemy dwie poszatkowane cebule oraz czosnek, całość solimy, zalewamy ciepłą wodą i dusimy pod przykryciem przez około godzinę.
- W drugim garnku krótko podsmażamy wieprzowinę, dwie pokrojone w kostkę cebule, dwa liście laurowe i ziele angielskie. Mięso podlewamy wodą i podobnie jak wołowinę, dusimy pod przykryciem przez około godzinę.
- Na patelni podsmażamy wątróbkę z dodatkiem masła.
- Z garnka z cielęciną zlewamy powstały wywar i moczymy w nim bułki.
Następnie przechodzimy do mielenia mięsa i bułek - pomocna okaże się maszynka do mielenia ze specjalną końcówką do mięsa.
- W moździerzu łączymy wszystkie przyprawy - gałkę, jałowiec, ziarna pieprzu, ziele angielskie i imbir. Dodajemy do zmielonego mięsa.
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do mięsa dodajemy żółtka, i stopniowo pianę z białek, przez cały czas mieszając.
- Masę przekładamy do natłuszczonych keksówek i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Pasztet wielkanocny w wersji wegetariańskiej
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 100 ml oleju roślinnego,
- dwie marchewki,
- dwie pietruszki,
- biała część pora,
- dwie laski selera naciowego,
- dwa ząbki czosnku,
- trzy łyżki sosu sojowego,
- dwa ziarna ziela angielskiego,
- dwa liście laurowe,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka suszonej pietruszki,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki lubczyku,
- pół łyżeczki tymianku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pora kroimy na małe kawałki. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy go i liście laurowe, ziele angielskie i podsmażamy całość do uzyskania miękkiej konsystencji o delikatnym złotym kolorze.
- Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Czosnek i selera drobno kroimy.
- Kiedy por będzie zeszklony, wyciągamy ziele angielskie oraz liście laurowe, dodajemy przygotowane warzywa. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie, przekładamy je do miski i dodajemy kaszę gryczaną, olej oraz pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mielimy.
- Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.