Pasztet wielkanocny z tradycyjnego przepisu. Będzie najlepszy, jeśli wykorzystasz ten patent

Pasztet wielkanocny to tradycyjne danie, które od lat gości na naszych świątecznych stołach. Klasyczna wersja przygotowywana jest z kilku rodzajów mięs, dzięki czemu jest on niezwykle aromatyczny. Coraz większą popularnością cieszą się jednak pasztety przygotowywane z warzyw. Taka wersja zasmakuje zarówno wegetarianom, jak i fanom mięsa.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

W naszym przepisie przygotowaliśmy dwa warianty pasztetu wielkanocnego - klasyczny mięsny oraz wegetariański. Oba smakują wyśmienicie i warto je przygotować na zbliżające się święta. Przepisy są łatwe w przygotowaniu i z pewnością sprawią, że twoi goście poproszą o dokładkę.

Wielkanocny pasztet - w czym tkwi sekret jego smaku?

Tradycyjny pasztet wielkanocny to połączenie wieprzowiny, cielęciny, wołowiny i drobiu. Niektórzy dorzucają do niego także królicze mięso. Dodatek warzyw i aromatycznych przypraw podkreśla i podkręca jego smak.

Wegetariańska wersja pasztetu może być przygotowana z kaszy jaglanej, gryczanej, a także ze strączków takich jak soczewica, cieciorka czy fasola. Smak pasztetu w wersji wege podkreśli m.in. sos sojowy i zioła.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Przepis na tradycyjny pasztet wielkanocny. Może być punktem wielkanocnego menu

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny,
  • 1 kg cielęciny,
  • 1/2 kg wołowiny,
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej,
  • 4 cebule,
  • główka czosnku,
  • 2 bułki kajzerki,
  • 8 jajek,
  • 2 liście laurowe,
  • 10 ziaren jałowca,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 9 ziaren ziela angielskiego,
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • 2 łyżki masła,
  • olej,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Mięso myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. 
  • Do dużego garnka dodajemy odrobinę oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy na niego wołowinę i cielęcinę. Do podsmażonego mięsa dodajemy dwie poszatkowane cebule oraz czosnek, całość solimy, zalewamy ciepłą wodą i dusimy pod przykryciem przez około godzinę. 
  • W drugim garnku krótko podsmażamy wieprzowinę, dwie pokrojone w kostkę cebule, dwa liście laurowe i ziele angielskie. Mięso podlewamy wodą i podobnie jak wołowinę, dusimy pod przykryciem przez około godzinę. 
  • Na patelni podsmażamy wątróbkę z dodatkiem masła.
  • Z garnka z cielęciną zlewamy powstały wywar i moczymy w nim bułki. 

Następnie przechodzimy do mielenia mięsa i bułek - pomocna okaże się maszynka do mielenia ze specjalną końcówką do mięsa. 

  • W moździerzu łączymy wszystkie przyprawy - gałkę, jałowiec, ziarna pieprzu, ziele angielskie i imbir. Dodajemy do zmielonego mięsa. 
  • Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. 
  • Do mięsa dodajemy żółtka, i stopniowo pianę z białek, przez cały czas mieszając. 
  • Masę przekładamy do natłuszczonych keksówek i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.

Pasztet wielkanocny w wersji wegetariańskiej

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • dwie marchewki,
  • dwie pietruszki,
  • biała część pora,
  • dwie laski selera naciowego,
  • dwa ząbki czosnku,
  • trzy łyżki sosu sojowego,
  • dwa ziarna ziela angielskiego,
  • dwa liście laurowe,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka suszonej pietruszki,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki lubczyku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pora kroimy na małe kawałki. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy go i liście laurowe, ziele angielskie i podsmażamy całość do uzyskania miękkiej konsystencji o delikatnym złotym kolorze.
  2. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Czosnek i selera drobno kroimy. 
  4. Kiedy por będzie zeszklony, wyciągamy ziele angielskie oraz liście laurowe, dodajemy przygotowane warzywa. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. Gdy warzywa będą miękkie, przekładamy je do miski i dodajemy kaszę gryczaną, olej oraz pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mielimy.
  6. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.