Zupa meksykańska - przepis na sycące i rozgrzewające danie. Idealne na deszczowy dzień

Zupa meksykańska - przepis na danie, które warto przygotować w chłodny, deszczowy dzień. Dzięki ostrej papryce rewelacyjnie rozgrzewa, a dodatek mięsa sprawia, że ta potrawa syci na długo.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pikantna zupa meksykańska to świetny pomysł na obiad. Jest pożywna, zawiera wiele warzyw i aromatycznych przypraw. Dodatek wołowiny nie tylko wzbogaca jej smak, ale tez sprawia, że zupa zamienia się w sycące danie. Jeśli szukasz urozmaicenia dla tradycyjnych domowych posiłków, koniecznie wypróbuj nasz przepis.

Więcej dań kuchni meksykańskiej znajdziesz w naszym artykule: Meksykańska tortilla - przepis na danie domowej roboty. Sprawdzi się jako imprezowa przekąska

Zupa meksykańska - przepis na aromatyczne danie, które warto przygotować w swojej kuchni 

Zupa meksykańska to łatwy do wykonania przepis, który nie powinien sprawić większego problemu w kuchni. To danie śmiało możemy przygotować wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu oraz gdy nie lubimy borykać się ze stertą brudnych naczyń. Zupę meksykańską bez problemu ugotujemy w jednym, większym garnku.

Składnikiem bazowym są warzywa - pomidory, fasola i kukurydza. Mięsny dodatek, którym jest mielona wołowina, sprawi, że danie będzie syte. Ale bez obaw, mięso można pominąć w przepisie - wtedy uzyskamy wersję wegetariańską.

Kuchnię meksykańską charakteryzują intensywne, ostre przyprawy takie jak: kolendra, papryczki chili, papryka słodka lub wędzona, czy goździki. Do dań często dodawane są również cytryna i limonka.

Zobacz wideo Chilli con carne z nachosami - turboaromatyczna, meksykańska potrawka

Zupa meksykańska - lista składników. W tym daniu nie żałuj przypraw

Składniki: 

  • 400 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 i 1/4 litra gorącego bulionu lub rosołu,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka słodkiej papryki i suszonego oregano,
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i ostrej papryki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kolendra,
  • żółty ser,
  • odrobina cukru.

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka z dodatkiem oliwy wsypujemy pokrojoną w piórka cebulę, a po chwili dodajemy plasterki czosnku. Do warzyw wkładamy mieloną wołowinę i rozgniatamy ją przy pomocy drewnianej szpatułki. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy. 

Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry, dodajemy do całości razem z bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. 

Dodajemy pomidory z puszki, a także cukier, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut. 

Kukurydzę i fasolę odcedzamy i dodajemy do zupy. Pozostawiamy na małym ogniu na 20 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Zupę podajemy jeszcze gorącą, posypaną startym serem. Świetnie smakuje w towarzystwie nachosów. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.