Frytki bez ziemniaków - sprawdź smaczne zamienniki klasycznej wersji. Wykorzystaj warzywa lub tofu

Frytki to znana i lubiana przekąską, której mało kto się oprze. Klasyczna wersja jest przygotowana z ziemniaków, jednak receptur jest o wiele więcej! Wystarczy odrobina kreatywności i produkty, które z pewnością znajdziesz w lodowce, by stworzyć ciekawą alternatywę dla tradycyjnego przepisu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Smacznym dodatkiem do dań lub przekąską są frytki. Powszechnie znana jest wersja z ziemniaków lub ich słodkiej odmiany - batatów. Jednak istnieje dużo więcej produktów, z których można przygotować równie pyszne i aromatyczne frytki. 

By dobrze odgrzać frytki, trzeba je najpierw osuszyć. Inaczej zawarta w nich woda sprawi, że frytki nie będą odpowiednio chrupiąceLubicie frytki? Garść genialnych trików, by zawsze wychodziły perfekcyjne [PORADNIK]

Frytki bez ziemniaków - ciekawe alternatywy

Frytki przygotowane z innych warzyw niż ziemniaki są równie pyszne, a nawet zdrowsze od klasycznej wersji. Warto urozmaicić menu i poeksperymentować w kuchni tworząc nowe i ciekawe smaki. Niezależnie od głównego składnika, nie można zapomnieć o dodatkach, które wzbogacą smak frytek. Świetnie sprawdzą się różne sosy, przyprawy, sery lub pikantny akcent np. jalapeno, lub sriracha. Jeśli nie mamy ochoty na żadne z warzyw, możemy pomyśleć nad przygotowaniem frytek z tofu lub sera halloumi. Taka wersja będzie wyjątkowo smaczna i nieco bardziej kaloryczna, ale efekt będzie przepyszny!

Zobacz wideo Frytki szparagowe [HAPS VEGE]

Z czego można przygotować frytki poza ziemniakami?

Frytki z kalarepy to ciekawa alternatywa dla ziemniaków. Wiosną kalarepka jest szczególnie smaczna, a jej delikatny, słodko-pikantny miąższ można wykorzystać w kuchni na różne sposoby, choćby przyrządzając pyszną przekąskę. Wystarczy obrać warzywo pokroić w słupki, a następnie obtoczyć w oliwie z ziołami prowansalskimi. Następnie frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na około 20- 30 minut wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 st. Od czasu do czasu warto je przemieszać, by równomiernie się upiekły. 

Frytki z marchewki to równie pyszna wersja co klasyczna, choć nieco różnią się smakiem. Marchew wyjemy i kroimy na cienkie paseczki. Przygotowujemy marynatę - łączymy odrobinę oliwy z łyżką miodu, imbirem, cynamonem, chilli i odrobiną soku wyciśniętego z pomarańczy. To połączenie brzmi bardzo odważnie, ale bez obaw efekt będzie wyśmienity. Warzywa polewamy glazurą, łączymy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w 180 st. 

Frytki z tofu będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych przepisów tego azjatyckiego przepisu. Odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w równej wielkości paseczki. Układamy na blaszce i smarujemy oliwą połączoną z sokiem z cytryny, suszoną bazylią, pieprzem ziołowym i solą. Zapiekamy przez 20 minut w 180 st. i gotowe. 

Frytki z sera halloumi to wyśmienity przepis, który warto wypróbować. Wystarczy pokroić ser i użyć ulubionych przypraw, a następnie zapiekać przez  20 minut w 200 st. Ser warto także obtoczyć w skrobi ziemniaczanej i podawać z sosami. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: