Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ziemniak to uniwersalne i popularne w naszym kraju warzywo, które można przygotować na wiele smacznych przepisów. To zarówno świetny dodatek do dan jak i składnik wielu z nich. Ta bardzo tania pozycja ma ukryty w sobie niezwykle smaczny potencjał - wystarczy odpowiednio dobrać składniki, by stworzyć wyrafinowane dania, które zasmakują nawet najbardziej wymagającym.
Pieczone ziemniaki hasselback z mozzarellą na obiad i kolację [PRZEPIS]
Faszerowane ziemniaki - danie idealne na każdą okazję
Faszerowane warzywa to częsta pozycja w menu wegetarian i nie tylko. Niemal każde z nich smakuje wyjątkowo i inaczej. Farsz można przygotować z wielu składników zarówno mięsnych, serowych czy mieszanych np. z kaszy jak i warzyw. Nadziewać możemy papryki, bakłażany, pomidory, ale i ziemniaki. Te z kolei najlepiej smakują w kremowej wersji z dodatkiem masła, przypraw, ciekawych kremów czy serów. Przepis na ziemniaki faszerowane pieczarkami jest świetny na każdą okazję - możemy podać je zarówno na obiad lub kolację. Świetnie smakują na ciepło i na zimno, dzięki czemu z powodzeniem mogą być ciekawym pomysłem na lunch. Do przygotowania potrzebne jest zaledwie kilka skłądników - ta prosta sprawia, że efekt finalny jest bardzo udany i smaczny.
Zobacz wideo
Szalone lata '60 z ziemniakami faszerowanymi potrawką
Przepis na ziemniaki faszerowane pieczarkami
Składniki:
- 8 średniej wielkości ziemniaków,
- 300 g pieczarek,
- 100 g sera żółtego,
- cebula,
- 2 łyżki oliwy,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pół łyżeczki tymianku,
- pół łyżeczki rozmarynu,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i czyścimy. Gotujemy je w całości na pół miękko przez 15 min (czas gotowania zależny jest, od wielkości warzywa). Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Przestudzone ziemniaki kroimy na pół i przy pomocy łyżki delikatnie wydrążamy miąższ.
- Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem.
- Cebule szklimy na maśle, gdy nabierze kolorów, dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy około 10 minut do wyparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy 1/3 miąższu ziemniaków I drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Wydrążone połówki ziemniaków napełniamy przygotowanym farszem z pieczarek i przekładamy na wyłożoną pergaminem blaszkę. Wierzch posypujemy startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem i posypujemy resztą przypraw.
- Ziemniaki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut w temperaturze 200°C.