Ziemniaki faszerowane pieczarkami przepis na pyszny i aromatyczny obiad. Te składniki zastąpią mięso

Dania z ziemniaków są uwielbiane przez wiele osób i przygotowywane na różne sposoby. To zdrowe warzywo jest tak uniwersalne, że można dodać je do niemal każdego dania. Jednym z ciekawych i smacznych przepisów są ziemniaki faszerowane pieczarkami. Zapieczone z serem i innymi dodatkami skradną twoje serce. Sprawdź, jak je przygotować by wyszły idealnie chrupiące.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ziemniak to uniwersalne i popularne w naszym kraju warzywo, które można przygotować na wiele smacznych przepisów. To zarówno świetny dodatek do dan jak i składnik wielu z nich. Ta bardzo tania pozycja ma ukryty w sobie niezwykle smaczny potencjał - wystarczy odpowiednio dobrać składniki, by stworzyć wyrafinowane dania, które zasmakują nawet najbardziej wymagającym.

Faszerowane ziemniaki - danie idealne na każdą okazję

Faszerowane warzywa to częsta pozycja w menu wegetarian i nie tylko. Niemal każde z nich smakuje wyjątkowo i inaczej. Farsz można przygotować z wielu składników zarówno mięsnych, serowych czy mieszanych np. z kaszy jak i warzyw. Nadziewać możemy papryki, bakłażany, pomidory, ale i ziemniaki. Te z kolei najlepiej smakują w kremowej wersji z dodatkiem masła, przypraw, ciekawych kremów czy serów. Przepis na ziemniaki faszerowane pieczarkami jest świetny na każdą okazję - możemy podać je zarówno na obiad lub kolację. Świetnie smakują na ciepło i na zimno, dzięki czemu z powodzeniem mogą być ciekawym pomysłem na lunch. Do przygotowania potrzebne jest zaledwie kilka skłądników - ta prosta sprawia, że efekt finalny jest bardzo udany i smaczny. 

Zobacz wideo Szalone lata '60 z ziemniakami faszerowanymi potrawką

Przepis na ziemniaki faszerowane pieczarkami

Składniki: 

  • 8 średniej wielkości ziemniaków,
  • 300 g pieczarek,
  • 100 g sera żółtego,
  • cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki dokładnie szorujemy i czyścimy. Gotujemy je w całości na pół miękko przez 15 min (czas gotowania zależny jest, od wielkości warzywa). Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. 
  2. Przestudzone ziemniaki kroimy na pół i przy pomocy łyżki delikatnie wydrążamy miąższ
  3. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem. 
  4. Cebule szklimy na maśle, gdy nabierze kolorów, dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy około 10 minut do wyparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy 1/3 miąższu ziemniaków I drobno posiekaną natkę pietruszki. 
  5. Wydrążone połówki ziemniaków napełniamy przygotowanym farszem z pieczarek i przekładamy na wyłożoną pergaminem blaszkę. Wierzch posypujemy startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem i posypujemy resztą przypraw.
  6. Ziemniaki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut w temperaturze 200°C.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.