Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pierogi leniwe to tradycyjne polskie danie przyrządzane z prostych produktów takich jak twaróg, jajka oraz mąka. W niektórych przepisach dodaje się także ugotowane ziemniaki i odrobinę masła. Dodatek cukru zadowoli wszystkich fanów słodyczy i tego typu obiadów.
Pierogi leniwe to smaczne danie zwłaszcza w upalne dni gdy rezygnujemy z ciężkich posiłków. Najczęstszym sposobem ich przygotowania jest ugotowanie w lekko osolonej wodzie i podanie z masłem i cukrem, cynamonem, śmietaną lub sezonowymi owocami. W niektórych regionach i domach lubianym dodatkiem jest czekolada lub owocowa konfitura. Świetnie smakują także lekko podsmażone - wówczas skorupka jest chrupiąca i lekko przyrumieniona a środek miękki i delikatny.
Tradycyjny przepis z 1895 roku jest dobrze znany naszym prababciom i babciom i w niektórych domach nadal się z niego korzysta. Do przygotowania pierogów leniwych według starej, domowej receptury wystarczą cztery składniki i odpowiednio zachowane proporcję.
Składniki:
Sposób przygotowania: