Przepis z 1895 roku na tradycyjne pierogi leniwe. Przygotujesz je z zaledwie czterech składników

Jednym z tradycyjnych polskich dań są pierogi leniwe, które uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Danie jest proste w przygotowaniu i wymaga małej ilości składników. Przepis z 1895 roku jest wyjątkowo łatwy i nie powinien nikomu sprawić problemu, a idealny smak zostanie zapamiętany na długo.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pierogi leniwe to tradycyjne polskie danie przyrządzane z prostych produktów takich jak twaróg, jajka oraz mąka. W niektórych przepisach dodaje się także ugotowane ziemniaki i odrobinę masła. Dodatek cukru zadowoli wszystkich fanów słodyczy i tego typu obiadów.

Pierogi leniwe - tradycyjna receptura z 1895 r.

Pierogi leniwe to smaczne danie zwłaszcza w upalne dni gdy rezygnujemy z ciężkich posiłków. Najczęstszym sposobem ich przygotowania jest ugotowanie w lekko osolonej wodzie i podanie z masłem i cukrem, cynamonem, śmietaną lub sezonowymi owocami. W niektórych regionach i domach lubianym dodatkiem jest czekolada lub owocowa konfitura. Świetnie smakują także lekko podsmażone - wówczas skorupka jest chrupiąca i lekko przyrumieniona a środek miękki i delikatny. 

Tradycyjny przepis z 1895 roku jest dobrze znany naszym prababciom i babciom i w niektórych domach nadal się z niego korzysta. Do przygotowania pierogów leniwych według starej, domowej receptury wystarczą cztery składniki i odpowiednio zachowane proporcję. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Przepis na tradycyjne pierogi leniwe 

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • łyżka masła,
  • 4-5 łyżek mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę. 
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. 
  3. Twaróg starannie rozgniatamy widelcem - czynność najlepiej powtórzyć kilka razy, tak by konsystencja była bardziej kremowa. 
  4. Ser przekładamy do miski z masłem i żółtkami. Dodajemy pianę z białek i mąkę - całóść starannie zagniatamy na ciasto. Jeśli jest taka konieczność, dodajemy mąkę, ważne jednak by robić to stopniowo - jej zbyt duża ilość spowoduje twardą i zwartą konsystencję. 
  5. Z ciasta formujemy wałek i delikatnie go spłaszczamy. Ostrym nożem tniemy niewielkie kawałki ciasta pod skosem. 
  6. Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
  7. Leniwe podajemy z roztopionym masłem i cukrową posypką lub ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.