Maliny są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają spore ilości witaminy C, E, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, potasu, magnezu czy żelaza. Są niezwykle cenne także ze względu na zawartość pektyn i błonnika. Dzięki temu mają korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego.
Maliny to nie tylko pełne witamin, uwielbiane owoce. Ich lecznicze właściwości znane są od wieków, dawniej polecano bowiem sok z malin jako środek napotny. Medycyna ludowa także doceniła właściwości przeciwgorączkowe i przeciwzapalne malin.
Dlatego, aby walczyć z przeziębieniem w naturalny sposób, warto przygotować sok z tych owoców, który z pewnością przyda się w jesienne i zimowe wieczory. Istnieje kilka przepisów, na ten wyjątkowy produkt, my jednak zachęcamy do wypróbowania receptury z babcinego przepiśnika.
Składniki:
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tak sporządzony sok z malin możemy dodawać do herbaty, rozcieńczać z wodą i gasić nim pragnienie, ale także nasączyć nim biszkopt w trakcie pieczenia tortu. A jeżeli będziemy chcieli jesienią przygotować pyszny deser, to wykorzystanie tego soku, doda całości wyjątkowej słodyczy i letniego aromatu.