Sok z malin. Przepis na zdrowie zamknięte w słoiku. Poznaj recepturę, z której korzystały nasze babcie

Sok z malin to wyjątkowy rarytas. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, zachowuje bowiem niemal wszystkie właściwości, jakie posiada świeży, nieprzetworzony owoc. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zimowej herbatki, domowego budyniu czy lemoniady.
Zobacz wideo Zupa owocowa z "makaronem" z naleśników

Maliny są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają spore ilości witaminy C, E, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, potasu, magnezu czy żelaza. Są niezwykle cenne także ze względu na zawartość pektyn i błonnika. Dzięki temu mają korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego.

Sok z malin - przepis na zdrowy dodatek do herbaty 

Maliny to nie tylko pełne witamin, uwielbiane owoce. Ich lecznicze właściwości znane są od wieków, dawniej polecano bowiem sok z malin jako środek napotny. Medycyna ludowa także doceniła właściwości przeciwgorączkowe i przeciwzapalne malin.

Dlatego, aby walczyć z przeziębieniem w naturalny sposób, warto przygotować sok z tych owoców, który z pewnością przyda się w jesienne i zimowe wieczory. Istnieje kilka przepisów, na ten wyjątkowy produkt, my jednak zachęcamy do wypróbowania receptury z babcinego przepiśnika. 

Składniki:

  • kilogram malin,
  • 350 g cukru.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak przygotować domowy sok z malin?

  1. Maliny myjemy delikatnie i wrzucamy do wysokiego garnka. Zasypujemy cukrem.
  2. Wlewamy pół szklanki wody i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, mieszając owoce za pomocą drewnianej łyżki.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż wszystkie owoce się rozpadną. 
  4. Na sitko wykładamy gazę i przelewamy zagotowane maliny, aby uzyskać czysty i jednolity sok.
  5. Klarowny sok malinowy zagotowujemy i przelewamy do uprzednio umytych i wyparzonych słoików. Odwracamy słoiczki do góry dnem i pozostawiamy do ostudzenia. 

Tak sporządzony sok z malin możemy dodawać do herbaty, rozcieńczać z wodą i gasić nim pragnienie, ale także nasączyć nim biszkopt w trakcie pieczenia tortu. A jeżeli będziemy chcieli jesienią przygotować pyszny deser, to wykorzystanie tego soku, doda całości wyjątkowej słodyczy i letniego aromatu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.