Stek z kalafiora to prawdziwy rarytas. Wegetariańska potrawa zdobywa spore uznanie

Stek z kalafiora to danie, które gości w wielu wybitnych restauracjach, coraz częściej pojawia się także na naszych stołach. Aby smakowało dobrze, potrzebne są odpowiednie składniki i przyprawy, a podanie kalafiora w tej formie jest nie tylko wygodne, ale także bardzo estetyczne. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe danie.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kalafior to uwielbiana roślina, a dokładniej kwiat, który w sezonie letnim często gości na naszych stołach. Można przygotować go na wiele sposobów - świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, zdrowa przekąska lub dopełnienie dań obiadowych. Może być także bazowym składnikiem posiłku np. w postaci wegetariańskiego steka

Stek z kalafiora - wtrawne i lekkie danie tego lata

Steki z kalafiora to pozycja w menu dobrze znana szczególnie osobom, które są wegetarianami i weganami, jednak wyjątkowy smak coraz częściej wzbudza zainteresowanie nawet zagorzałych fanów mięsa. Nic dziwnego - to nie tylko zdrowsza alternatywa dla ciężkich dań, ale także prawdziwe arcydzieło na talerzu. 

Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, mimo to nawet najbardziej wyrafinowane restauracje decydują się umieścić je w swoim menu. Najczęściej kalafior podpieka się w piekarniku, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by go ugrillować lub podgotować, a następnie podsmażyć na patelni. Warto jednak podkreślić, że konsystencja, i co za tym idzie smak, będą się nieco różnić w poszczególnych sposobach obróbki termicznej. 

Warto wspomnieć, że dodatki są równie ważne, co przygotowanie. Ciekawy efekt uzyskamy dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu kalafiora w odpowiedniej mieszance przypraw. Sosy i dodatki można dobrać według własnych upodobań, jednak szczególnie polecamy ziarenka granatu, hummus, kapary czy palone masło

Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!

Stek z kalafiora - przepis na wege ucztę

Składniki:

  • główka kalafiora, 
  • 2 łyżki oliwy lub,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki gruboziarnistego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior obieramy z zewnętrznych liści i dokładnie myjemy.
  2. Przy pomocy ostrego, długiego noża delikatnie wykrawamy "steki", zaczynając od środka główki. Plastry powinny być grubości 1,5-2 cm. 
  3. W miseczce łączymy z oliwą wszystkie przyprawy.
  4. Kalafiorowe plastry przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie z obu stron solidnie namaszczamy marynatą. 
  5. Kalafiorowe steki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy przez około 20 minut. W trakcie pieczenia przewracamy plastry na drugą stronę, by mogły się ładnie zarumienić. 
  6. Steki z kalafiora podajemy z ulubionymi dodatkami np. na kalafiorowym purée, z dodatkiem hummusu, jogurtu greckiego, pestkami granatu i ulubionymi świeżymi ziołami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.