Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kalafior to uwielbiana roślina, a dokładniej kwiat, który w sezonie letnim często gości na naszych stołach. Można przygotować go na wiele sposobów - świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, zdrowa przekąska lub dopełnienie dań obiadowych. Może być także bazowym składnikiem posiłku np. w postaci wegetariańskiego steka.
Steki z kalafiora to pozycja w menu dobrze znana szczególnie osobom, które są wegetarianami i weganami, jednak wyjątkowy smak coraz częściej wzbudza zainteresowanie nawet zagorzałych fanów mięsa. Nic dziwnego - to nie tylko zdrowsza alternatywa dla ciężkich dań, ale także prawdziwe arcydzieło na talerzu.
Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, mimo to nawet najbardziej wyrafinowane restauracje decydują się umieścić je w swoim menu. Najczęściej kalafior podpieka się w piekarniku, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by go ugrillować lub podgotować, a następnie podsmażyć na patelni. Warto jednak podkreślić, że konsystencja, i co za tym idzie smak, będą się nieco różnić w poszczególnych sposobach obróbki termicznej.
Warto wspomnieć, że dodatki są równie ważne, co przygotowanie. Ciekawy efekt uzyskamy dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu kalafiora w odpowiedniej mieszance przypraw. Sosy i dodatki można dobrać według własnych upodobań, jednak szczególnie polecamy ziarenka granatu, hummus, kapary czy palone masło.
Składniki:
Sposób przygotowania: