Cebularze: przepis, który musisz znać!
"Cebulaki": w ostatnich czasach to słowo kojarzone jest głównie jako pejoratywne określenie przedstawicieli narodu polskiego. Tymczasem cebularz to przede wszystkim doskonała przekąska szczególnie popularna na Lubelszczyźnie. Cebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej i są to placki drożdżowe zawinięte przede wszystkim z cebulą, ale także z makiem lub czosnkiem. Receptur jest wiele, dlatego warto wybrać tą idealną dla siebie. Sama w sobie przekąska jest szybka i łatwa w przygotowaniu.
Tradycyjne cebulaki. Poznaj prostą recepturę na ciasto
Tradycyjne cebulaki powstają na bazie ciasta drożdżowego. Ich przygotowanie wymaga chwili czasu ze względu na to, że zaczyn musi mieć chwilę aby zacząć pracować. Do przygotowania ciasta na tradycyjne cebulaki potrzebne będzie:
- 25 g świeżych drożdży (lub 15 g suchych drożdży)
- łyżka cukru
- 500 g mąki
- szklanka ciepłego mleka
- jajko
- 1,5 łyżeczki soli
- 60 g masła
Cebulaki z serem. Urozmaić swój wypiek
Cebulaki z serem smakują jeszcze ciekawiej niż te z samą cebulą. Ich przygotowanie wygląda identycznie jak w przypadku zwykłych cebularzy. Roztopiony ser świetnie skomponuje się z rozgrzaną cebulką. W tym celu wystarczy zetrzeć ser na drobnych oczkach i posypać nim cebularze pod koniec pieczenia, a następnie zostawić je w piekarniku na kolejne 5 minut, by stworzyć z sera chrupiącą przykrywkę.
Zobacz wideo Domowy cebularz
Cebulaki drożdżowe. Temperatura ma znaczenie
Cebulaki drożdżowe, bo drożdże są jednym z głównych składników, smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeszcze bogatszego smaku dodaje im kminkowa posypka.
Składniki: 250g mąki, 25 g świeżych drożdży, 2łyżeczki cukru, pół szklanki mleka, 2 jajka, masło, 3 cebule, szczypta soli, odrobina kminu, szczypta pieprzu
Opcjonalnie: 200g sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta na cebulaki drożdżowe, przygotuj odpowiednio drożdże. Pokrusz je do miseczki, posyp dwiema łyżeczkami cukru, zalej ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i wymieszaj z dwiema łyżkami mąki. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Pamiętaj by nie używać zbyt gorącego mleka, bo wówczas drożdże nie zaczną właściwie pracować.
- Rozpuść 50g masła i odstaw do wystygnięcia. Kiedy osiągnie letnią temperaturę, wymieszaj go w jednej misce z mąką, wyrośniętymi drożdżami, jednym jajkiem i jednym żółtkiem. Dokładnie pomieszaj wszystko widelcem do połączenia. Kiedy ciasto będzie jednolite wyjmij je z miski i wyrób w rękach, aż stanie się elastyczne i przestanie się kleić. Uformuj kulę i odłóż do miseczki, a następnie odstaw, by pod przykryciem podwoiło swoją objętość.
- Kiedy ciasto będzie rosło, na patelni rozgrzej pozostałą część masła, pokrój w plastry cebulę i wrzuć na gorący tłuszcz. Dosyp przyprawy i duś do miękkości.
- Gdy cebula na cebularze drożdżowe będzie stygła podziel ciasto na 10 części, uformuj z nich kuleczki i rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przykryj blachę ściereczką i pozwól ciastu kolejny raz rosnąć.
- Po około 20 minutach wyrośnięte kulki rozpłaszcz tak, aby zrobić w nich miejsce na nadzienie. Możesz pomóc sobie szklanką maczaną w mące. Wydrążone bułeczki wysmaruj przy pomocy pędzelka białkiem, środki wyłóż farszem i posyp makiem lub kmine (góra-dół). Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg.
Zobacz też: Ciasto drożdżowe - przepis na domowy placek z kruszonką. Z tym dodatkiem smakuje jak u babci