Zupa ze świeżych grzybów. Babcia zdradza recepturę - bulion będzie kremowy i aromatyczny

Zupa ze świeżych grzybów to prawdziwy jesienny rarytas. Najlepszy smak uzyskamy, stosując tradycyjny przepis babci. Domowa receptura sprawi, że bulion będzie kremowy, aromatyczny i rozpieści wszystkie zmysły. Ważnym składnikiem jest... masło!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jesienne grzybobranie dla wielu jest w tym roku wyjątkowo owocne. Wyprawy do lasu często kończą się powrotem z koszem pełnym dóbr. Jak wykorzystać grzyby w kuchni? Poza marynowaniem, suszeniem czy kiszeniem warto przygotować zupę ze świeżych grzybów. Jej smak podbije kubki smakowe nawet największych smakoszy. Pomocny okaże się niezawodny przepis babci. 

Zupa ze świeżych grzybów - babcina receptura

Świeże grzyby to najlepszy jesienny produkt. Można przygotować z nich niezliczoną ilość wyśmienitych potraw. Najczęściej dodajemy je do sosów, zup, farszy i potraw takich jak mięsa czy risotto. Dary lasu chętnie także poddajemy obróbce, by na dłużej zachować ich smak - suszeniu, kiszeniu, proszkowaniu czy marynowaniu. 

Flagowym i jednym z najsmaczniejszych przepisów, który opiera się na świeżych grzybach, jest zupa. Tradycyjny bulion z jesiennymi rarytasami rozgrzewa i wyjątkowo smakuje. Kremowa, gęsta i sycąca zupa przygotowana według przepisu babci wypada bezkonkurencyjnie. Ważne jednak, by pamiętać o kluczowych dodatkach. Masło jest jednym z nich. Tłuszcz nada smaku i sprawi, że wszystkie smaki połączą się w idealną całość. 

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Przepis na domową zupę ze świeżych grzybów

Składniki: 

  • 600 g świeżych grzybów, 
  • 2 cebule, 
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • masło,
  • mąka,
  • garść świeżego koperku
  • litr lekkiego warzywnego bulionu, 
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • śmietana 30 proc.

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na maśle, gdy warzywa się zeszklą, dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby. Całość mieszamy i dusimy przez około 20 minut. 
  2. Po tym czasie dodajemy drobno posiekany koperek, mieszamy i ściągamy z palnika. 
  3. Do garnka przelewamy bulion, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki i pietruszkę. Gotujemy na średniej mocy przez około 20 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie grzybów i przypraw. Zupę pozostawiamy na palniku. 
  4. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę - na patelnię dodajemy łyżkę masła, trzy łyżki zupy oraz mąkę. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy całość zacznie się pienić, dodajemy śmietanę, ponownie mieszamy i dodajemy do zupy. 
  5. Tak przygotowana zupa ze świeżych grzybów jest gotowa do podania. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.