Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jesienne grzybobranie dla wielu jest w tym roku wyjątkowo owocne. Wyprawy do lasu często kończą się powrotem z koszem pełnym dóbr. Jak wykorzystać grzyby w kuchni? Poza marynowaniem, suszeniem czy kiszeniem warto przygotować zupę ze świeżych grzybów. Jej smak podbije kubki smakowe nawet największych smakoszy. Pomocny okaże się niezawodny przepis babci.
Świeże grzyby to najlepszy jesienny produkt. Można przygotować z nich niezliczoną ilość wyśmienitych potraw. Najczęściej dodajemy je do sosów, zup, farszy i potraw takich jak mięsa czy risotto. Dary lasu chętnie także poddajemy obróbce, by na dłużej zachować ich smak - suszeniu, kiszeniu, proszkowaniu czy marynowaniu.
Flagowym i jednym z najsmaczniejszych przepisów, który opiera się na świeżych grzybach, jest zupa. Tradycyjny bulion z jesiennymi rarytasami rozgrzewa i wyjątkowo smakuje. Kremowa, gęsta i sycąca zupa przygotowana według przepisu babci wypada bezkonkurencyjnie. Ważne jednak, by pamiętać o kluczowych dodatkach. Masło jest jednym z nich. Tłuszcz nada smaku i sprawi, że wszystkie smaki połączą się w idealną całość.
Składniki:
Sposób przygotowania: