Wykonanie gołąbków zajmuje trochę czasu, jednak opłaca się go poświęcić dla tak wspaniałego efektu. Przedstawiamy przepis według Roberta Makłowicza, który do ich przyrządzenia stosuje pewien nietypowy składnik - kiszoną główkę kapusty. Przepis sam w sobie jest dość prosty, jednak samo pieczenie wymaga odrobinę cierpliwości, ale naprawdę warto. Kucharz podzielił się swoim sposobem w filmie na Youtubie.
Składniki:
Przygotowanie:
Gołąbki powinno się piec w naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki należy zalać bulionem lub wodą i piec trzy godziny.
Najlepiej serwować na ciepło i jeść z chlebem.
Gołąbki powinno się podawać tuż po ich ugotowaniu. Najsmaczniejsze będą zaserwowane z gotowanymi ziemniakami. Tradycyjnie podaje się je z lekkim sosem pomidorowym. Świetnie komponują się z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl