Robert Makłowicz ma nietypowy przepis na gołąbki. Używa specjalnego rodzaju kapusty

Gołąbki to jedno z tradycyjnych polskich dań. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Robert Makłowicz do ich przyrządzenia wykorzystuje specjalny rodzaj kapusty, dzięki czemu danie uzyskuje oryginalny smak. O jaką kapustę chodzi?

Wykonanie gołąbków zajmuje trochę czasu, jednak opłaca się go poświęcić dla tak wspaniałego efektu. Przedstawiamy przepis według Roberta Makłowicza, który do ich przyrządzenia stosuje pewien nietypowy składnik - kiszoną główkę kapusty. Przepis sam w sobie jest dość prosty, jednak samo pieczenie wymaga odrobinę cierpliwości, ale naprawdę warto. Kucharz podzielił się swoim sposobem w filmie na Youtubie.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Gołąbki według Roberta Makłowicza. Oryginalny przepis na tradycyjne polskie danie

Składniki:

  • główka kiszonej kapusty,
  • 2 duże cebule,
  • 80 g surowego boczku wędzonego,
  • pół kilo mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego,
  • 250 g ryżu,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz w ilości do smaku,
  • bulion lub woda.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
  2. Obgotować kapustę tak, aby liście się oddzieliły.
  3. Oddzielić twarde części kapusty.
  4. Pokroić boczek w kostkę i podsmażyć na suchej patelni.
  5. Posiekać cebule.
  6. Wrzucić do zarumienionego boczku cebulkę i zeszklić ją na małym ogniu.
  7. Ugotować ryż al dente.
  8. Wrzucić do miski z mięsem mielonym, boczkiem i cebulą. 
  9. Wymieszać składniki i doprawić papryką, solą i pieprzem.
  10. Wypełniać liście kapusty przygotowanym farszem

Gołąbki powinno się piec w naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki należy zalać bulionem lub wodą i piec trzy godziny.

Najlepiej serwować na ciepło i jeść z chlebem.

Jak podawać gołąbki? Będą smakowały z gotowanymi ziemniakami

Gołąbki powinno się podawać tuż po ich ugotowaniu. Najsmaczniejsze będą zaserwowane z gotowanymi ziemniakami. Tradycyjnie podaje się je z lekkim sosem pomidorowym. Świetnie komponują się z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. 

 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: