Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród jesiennych wypieków na piedestale króluje ciasto ze śliwkami i kruszonką. Tradycyjny przepis od lat gości na polskich stołach. Wypiek smakuje wybornie do popołudniowej kawy, ale i świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach.
Latem królują truskawki, rabarbar i jagody, z kolei jesień to przede wszystkim jabłka, gruszki i śliwki. Te ostatnie świetnie sprawdzą się jako dodatek do słodkich wypieków. W połączeniu z drożdżowym lub kruchym ciastem gwarantują wyjątkowo smaczny efekt. Klasyką wśród domowych deserów jest ciasto ze śliwkami i kruszonką. Proste w przygotowaniu, słodko-kwaśne, wyśmienite - to zaledwie kilka z cech owego przepisu.
Sekretem udanego ciasta ze śliwkami są owoce. Jesienne rarytasy powinny być słodkie i lekko kwaśne. Warto wybrać twarde i sprężyste sztuki, dzięki temu po upieczeniu będą soczyste i pełne smaku. Kolejnym ważnym szczegółem, którego nie można pominąć, jest kruszonka. Słodki, chrupiący dodatek podkreśli całość i pięknie ozdobi wierzch naszego ciasta. Posypka z brązowego cukru, którą pokryjemy owoce, sprawi, że wypiek będzie jeszcze smaczniejszy.
Przepis na ciasto ze śliwkami pochodzi od kucharki, którą poznałam w jednym z górskich hoteli. Ciasto było tak obłędnie smaczne, że odważyłam się porozmawiać i poprosić o przepis. Jak się okazuje - jest banalnie prosty, a sekret tkwi w jednym dodatku.
Zawsze dodaję masło. Najlepiej całą kostkę, bo bez tego żadne ciasto ani kruszonka nie będą dobre
- powiedziała.
Składniki na ciasto:
Składniki na kruszonkę:
Sposób przygotowania: