• Link został skopiowany

Ciasto ze śliwkami i kruszonką z przepisu hotelowej kucharki. Sekret smaku tkwi w prostocie i sezonowych owocach

Domowe wypieki w okresie jesiennym pachną i smakują sezonowymi owocami. Ciasto ze śliwkami i kruszonką to klasyka gatunku. Sekret smaku tkwi w połączeniu słodkiego ciasta z kwaśnymi owocami. Dodatek kruszonki nadaje całości charakteru i przyjemnej chrupkości. Tak przygotowane ciasto wypada bezkonkurencyjnie, a lubią go niemal wszyscy.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką. Zdj. Ilustracyjne
Petr Jilek / shutterstock.com

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród jesiennych wypieków na piedestale króluje ciasto ze śliwkami i kruszonką. Tradycyjny przepis od lat gości na polskich stołach. Wypiek smakuje wybornie do popołudniowej kawy, ale i świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach. 

Ciasto ze śliwkami i kruszonką  - przepis na jesienny rarytas

Latem królują truskawki, rabarbar i jagody, z kolei jesień to przede wszystkim jabłka, gruszki i śliwki. Te ostatnie świetnie sprawdzą się jako dodatek do słodkich wypieków. W połączeniu z drożdżowym lub kruchym ciastem gwarantują wyjątkowo smaczny efekt. Klasyką wśród domowych deserów jest ciasto ze śliwkami i kruszonką. Proste w przygotowaniu, słodko-kwaśne, wyśmienite - to zaledwie kilka z cech owego przepisu. 

Sekretem udanego ciasta ze śliwkami są owoce. Jesienne rarytasy powinny być słodkie i lekko kwaśne. Warto wybrać twarde i sprężyste sztuki, dzięki temu po upieczeniu będą soczyste i pełne smaku. Kolejnym ważnym szczegółem, którego nie można pominąć, jest kruszonka. Słodki, chrupiący dodatek podkreśli całość i pięknie ozdobi wierzch naszego ciasta. Posypka z brązowego cukru, którą pokryjemy owoce, sprawi, że wypiek będzie jeszcze smaczniejszy. 

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką

Przepis na ciasto ze śliwkami pochodzi od kucharki, którą poznałam w jednym z górskich hoteli. Ciasto było tak obłędnie smaczne, że odważyłam się porozmawiać i poprosić o przepis. Jak się okazuje - jest banalnie prosty, a sekret tkwi w jednym dodatku. 

Zawsze dodaję masło. Najlepiej całą kostkę, bo bez tego żadne ciasto ani kruszonka nie będą dobre

- powiedziała.

Składniki na ciasto: 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • kostka masła,
  • dwie łyżki brązowego cukru,
  • 2 jajka,
  • 0,5 kg śliwek
  • 3/4 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Składniki na kruszonkę: 

  • 50 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania zaczynamy od dokładnego umycia owoców. Następnie kroimy je na pół, usuwamy pestkę i przekładamy na talerz.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy suche składniki i dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki oraz jajka. Całość energicznie zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  3. Przygotowujemy także kruszonkę - wszystkie składniki łączymy i zagniatamy w dłoniach. Przekładamy do folii aluminiowej i wkładamy do zamrażalki. 
  4. Ciasto wyciągamy z lodówki, delikatnie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę do pieczenia. Podpiekamy przez 12 minut w temperaturze 180 stopni. 
  5. Na ciasto wykładamy śliwki, owoce posypujemy brązowym cukrem, a następnie kruszonką. 
  6. Ponownie wkładamy do piekarnika - tym razem na 45 minut. 
  7. Ciasto ze śliwkami i kruszonką studzimy i podajemy. 
Więcej o: