Szukasz pomysłu na szybki obiad? Kopytka to jedno z podstawowych dań tradycyjnej kuchni polskiej. Takie ziemniaczane kluski są bardzo proste w wykonaniu i nie wymagają wiele czasu i umiejętności. Oto przepis, z którym zrobicie wspaniały, smaczny obiad.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Kopytka - przepis na staropolski obiad. Lekkie, smaczne i pożywne
Kopytka to bardzo łatwe danie z użyciem prostych składników. Przedstawiamy przepis na tradycyjny, polski obiad.
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- dwie szklanki mąki pszennej,
- jajko,
- pół łyżeczki soli,
- mąka do podsypywania.
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki, ugotuj, odcedź i zostaw do wystudzenia.
- Włóż ugotowane ziemniaki do miski, dodaj jajko, sól, mąkę i wyrabiaj na gładką, jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj mąki.
- Roluj fragmenty ciasta na stolnicy. Powinny mieć około dwóch centymetrów średnicy. Wykrawaj z nich ukośnie kopytka o długości około dwóch centymetrów.
- Kopytka wrzucaj partiami na osoloną wrzącą wodę i delikatnie mieszaj, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotuj je około sześciu minut do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmuj je z wody łyżką cedzakową i układaj na talerzach.
UWAGA: aby kopytka miały bogatszy smak, można dodać do masy pół szklanki rozdrobnionego szpinaku.
Jak serwować kopytka? Przydadzą się świeże zioła
Kopytka najlepiej jest podawać z roztopionym masłem i ziołami, np. z listkami szałwii, mięty czy rozmarynu. Można je oprószyć odrobiną startego parmezanu. Będą doskonale komponowały się z buraczkami albo pieczoną dynią. Innym pysznym dodatkiem będzie gęsty sos pomidorowy.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl