Kopytka - przepis na staropolski obiad jak u babci. Z tymi dodatkami nabiorą nieco nowoczesnego sznytu

Kopytka - przepis na tradycyjny, staropolski obiad jak u babci pozwoli stworzyć pyszne, pożywne danie. Warto dodać kilka produktów, dzięki którym tradycja spotka się z nowoczesnością, a zwykłe ziemniaczane kluski nabiorą zupełnie innego smaku. Podajemy przepis.

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Kopytka to jedno z podstawowych dań tradycyjnej kuchni polskiej. Takie ziemniaczane kluski są bardzo proste w wykonaniu i nie wymagają wiele czasu i umiejętności. Oto przepis, z którym zrobicie wspaniały, smaczny obiad.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Kopytka - przepis na staropolski obiad. Lekkie, smaczne i pożywne

Kopytka to bardzo łatwe danie z użyciem prostych składników. Przedstawiamy przepis na tradycyjny, polski obiad.

Zapadlisko na terenie nadleśnictwa Olkusz Chciał zbierać w lesie grzyby. Znalazł ogromną dziurę w ziemi

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • mąka do podsypywania.

Tortilla (zdjęcie ilustracyjne) Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki, ugotuj, odcedź i zostaw do wystudzenia.
  2. Włóż ugotowane ziemniaki do miski, dodaj jajko, sól, mąkę i wyrabiaj na gładką, jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj mąki.
  3. Roluj fragmenty ciasta na stolnicy. Powinny mieć około dwóch centymetrów średnicy. Wykrawaj z nich ukośnie kopytka o długości około dwóch centymetrów.
  4. Kopytka wrzucaj partiami na osoloną wrzącą wodę i delikatnie mieszaj, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotuj je około sześciu minut do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Wyjmuj je z wody łyżką cedzakową i układaj na talerzach.

UWAGA: aby kopytka miały bogatszy smak, można dodać do masy pół szklanki rozdrobnionego szpinaku.

Jak serwować kopytka? Przydadzą się świeże zioła

Kopytka najlepiej jest podawać z roztopionym masłem i ziołami, np. z listkami szałwii, mięty czy rozmarynu. Można je oprószyć odrobiną startego parmezanu. Będą doskonale komponowały się z buraczkami albo pieczoną dynią. Innym pysznym dodatkiem będzie gęsty sos pomidorowy.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: