Jeśli szukasz pomysłu na jesienny deser, bardzo dobrze trafiłeś. Ciasto bez jajek jest banalnie proste w wykonaniu. To idealne rozwiązanie na słodki deser, który można serwować z popołudniową kawą czy herbatą. Jak zrobić takie ciasto? Przedstawiamy przepis.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Ciasto bez jajek - przepis na jesienny wypiek. Po prostu niebo w gębie
Składniki:
- 30 dag śliwek,
- dwie szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- półtorej szklanki mleczka kokosowego,
- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki wiórków kokosowych,
- pół szklanki oleju rzepakowego,
- łyżka oleju kokosowego.
Przygotowanie:
- Umyj śliwki i wysusz. Pokrój na połówki i usuń pestki.
- Wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
- Oddzielnie połącz mleczko kokosowe z olejem rzepakowym. Połącz ze sobą wymieszane suche składniki i mleczko z olejem. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
- Przygotuj formę do ciasta. Przełóż do niej przygotowaną masę. Posyp z wierzchu wiórkami kokosowymi i poukładaj pokrojone śliwki.
- Piecz ciasto w temperaturze 180 st. C przez około trzy kwadranse.
- Ciasto po upieczeniu dobrze jest zostawić na piętnaście minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Smacznego!
Jak serwować ciasto ze śliwkami? Najlepiej posypać je cukrem pudrem
Ciasto ze śliwkami po ostudzeniu dobrze jest posypać cukrem pudrem. Można też podawać kawałki na talerzu oprószone startą, białą czekoladą. Takie ciasto będzie miało doskonały smak, jeśli zaserwuje się je z czarną herbatą.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl