Przetwory z pomidorów - nie tylko przeciery! Co można zrobić z pomidorów?

Przetwory z pomidorów to obowiązkowy "produkt" w domowej spiżarni. To swoisty smak lata zamknięty w słoiku, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Przetworzone pomidory możemy wykorzystać do stworzenia szybkich obiadów, ale też jako dodatek do innych potraw. Sprawdź, jakie przetwory można zrobić z pomidorów.

Przetwory z pomidorów na zimę - co najczęściej robimy z pomidorów

Przetwory z pomidorów to jedne z najczęściej przygotowywanych zapasów na zimę. Osoby, które mają ogródek działkowy lub w przydomowym ogródku hodują pomidory zwykle mają ich w sezonie na tyle dużo, że nie są w stanie zjeść wszystkich na raz. Wówczas rozpoczyna się proces przetwarzania i zamykania w słoikach tych pysznych i zdrowych warzyw. Jakie przetwory z pomidorów można przygotować na zimę? Zazwyczaj większość z nas ogranicza się do domowych przecierów pomidorowych, a jak się okazuje możliwości jest bardzo wiele. Najczęściej pomidory są przerabiane na mieszanki, które zazwyczaj są przydatne w trakcie gotowania zupy pomidorowej. Żaden kupny koncentrat pomidorowy nie smakuje tak dobrze, jak te zrobione samodzielnie.

Ciekawe przetwory z pomidorów. Zaskocz bliskich chipsami z pomidorów

Ciekawe przetwory z pomidorów powstają na bazie receptur mniej znanych. Napewno zaskoczysz nimi swoją rodzinę. Trzeba przyznać, że niektóre z nich są naprawdę bardzo interesujące. Listę znajdziecie poniżej:

  • sok pomidorowy,
  • krojone pomidory,
  • sos pomidorowy,
  • pomidory bez skóry,
  • surowy przecier,
  • ketchup z pomidorów,
  • chipsy z pomidorów,
  • konfitury,
  • kiszone pomidory,
  • ocet z pomidorów,
  • proszek z pomidorów,
  • pieczone pomidory.
Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!

Przetwory z pomidorów koktajlowych. Przepis na pomidorki koktajlowe w słoikach z zalewą octową

Przetwory z pomidorów koktajlowych także świetnie się nadają jako zapasy na zimę. Z tych nieco mniejszych pomidorów również można przyrządzić ciekawe przetwory, które później sprawdzą się np. w roli przekąsek na imprezach. Przedstawiamy zatem przepis na pomidorki koktajlowe w słoikach z zalewą octową, które na pewno przypadną do gustu osobom lubiącym octowe przekąski.

Lista potrzebnych składników: 1,5 kg pomidorków koktajlowych, łyżeczka gorczycy, średnia cebula, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka soli, główka czosnku, litr wody, szklanka cukru, szklanka octu 10%

Przygotowanie pomidorów:

  1. Umyte i osuszone pomidorki układamy do połowy wysokości wyparzonych wcześniej słoików. Do każdego słoika wkładamy po jednym plastrze cebuli, a następnie dokładamy pomidorów (do końca słoika) i wkładamy po ząbku czosnku.
  2. Przygotowujemy zalewę, którą musimy zagotować a później wystudzić.
  3. Przygotowane słoiki zalewamy do pełna zalewą, a następnie dokładnie je zakręcamy.
  4. Słoiki wstawiamy do dużego garnka wyłożonego ścierką i zalewamy wodą do około 2/3 wysokości.
  5. Garnek stawiamy na palnik i podgrzewamy do momentu, aż woda się zagotuje. Pasteryzujemy 15 minut.
  6. Wyjmujemy słoiki z garnka i ustawiamy je do góry dnem, żeby wystygły. Na koniec przenosimy je do ciemnego i zimnego miejsca np. do piwnicy. Pomidory powinny postać tam około tygodnia, by dokładnie przesiąkły zalewą.

Przetwory z zielonych pomidorów. Poznaj przepis na sałatkę z zielonych pomidorów na zimę

Przetwory z zielonych pomidorów takie jak np. sałatki, idealnie sprawdzają się zimą. Możemy je później wykorzystać do obiadu czy po prostu ułożyć je na kanapkach jako dodatek. Sałatka z zielonych pomidorów jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej smak jest niezwykle oryginalny. Przepis znajdziecie niżej.

Składniki: 2 mniejsze cebule, kilogram zielonych pomidorów, płaska łyżka soli kamiennej

do każdego słoika : pół listka laurowego, 3 ziarna pieprzu czarnego, szczypta gorczycy, ziele angielskie

Składniki na zalewę: 3 łyżki oleju, pół szklanki octu 10%, 0,5 l wody, 3/4 szklanki cukru

Jak przygotować sałatkę z zielonych pomidorów krok po kroku:

  1. Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy i wykrawamy z nich szypułki.
  2. Następnie kroimy je w krążki i wrzucamy do miski.
  3. Gdy pomidory są już pokrojone, oprószamy je łyżką soli i mieszamy, a następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę (po upływie tego czasu odlewamy sok, który puściły).
  4. Cebulę obieramy i kroimy w krążki, a następnie zalewamy wrzątkiem.
  5. Na dno każdego słoika wrzucamy: pół listka laurowego, 3 ziarna pieprzu czarnego, szczyptę gorczycy, ziele angielskie.
  6. Do każdego słoika wkładamy na przemian warstwę z plasterków pomidorów oraz plastrów cebuli. Należy układać je tak, aby warzywa nie rozpadły się, ale żeby były też odpowiednio ciasno ułożone. Pozostawiamy około 2 cm wolnej przestrzeni.
  7. W garnku gotujemy wodę. Zmniejszamy moc palnika i wlewamy olej oraz wsypujemy cukier.
  8. Mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści, po czym zdejmujemy garnek z palnika i wlewamy do niego ocet. Wszystko razem mieszamy,
  9. Zalewę wlewamy do słoików z pomidorami, gdy jest jeszcze gorąca. Zostawiamy 1 cm wolnego miejsca. Słoiki mocno zakręcamy i poddajemy je pasteryzacji

Zobacz też: Jak zrobić suszone pomidory? Zobacz, jakie to dziecinnie proste, a już nigdy nie kupisz ich w sklepie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.