Przetwory z pomidorów na zimę - co najczęściej robimy z pomidorów
Przetwory z pomidorów to jedne z najczęściej przygotowywanych zapasów na zimę. Osoby, które mają ogródek działkowy lub w przydomowym ogródku hodują pomidory zwykle mają ich w sezonie na tyle dużo, że nie są w stanie zjeść wszystkich na raz. Wówczas rozpoczyna się proces przetwarzania i zamykania w słoikach tych pysznych i zdrowych warzyw. Jakie przetwory z pomidorów można przygotować na zimę? Zazwyczaj większość z nas ogranicza się do domowych przecierów pomidorowych, a jak się okazuje możliwości jest bardzo wiele. Najczęściej pomidory są przerabiane na mieszanki, które zazwyczaj są przydatne w trakcie gotowania zupy pomidorowej. Żaden kupny koncentrat pomidorowy nie smakuje tak dobrze, jak te zrobione samodzielnie.
Ciekawe przetwory z pomidorów. Zaskocz bliskich chipsami z pomidorów
Ciekawe przetwory z pomidorów powstają na bazie receptur mniej znanych. Napewno zaskoczysz nimi swoją rodzinę. Trzeba przyznać, że niektóre z nich są naprawdę bardzo interesujące. Listę znajdziecie poniżej:
- sok pomidorowy,
- krojone pomidory,
- sos pomidorowy,
- pomidory bez skóry,
- surowy przecier,
- ketchup z pomidorów,
- chipsy z pomidorów,
- konfitury,
- kiszone pomidory,
- ocet z pomidorów,
- proszek z pomidorów,
- pieczone pomidory.
Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!
Przetwory z pomidorów koktajlowych. Przepis na pomidorki koktajlowe w słoikach z zalewą octową
Przetwory z pomidorów koktajlowych także świetnie się nadają jako zapasy na zimę. Z tych nieco mniejszych pomidorów również można przyrządzić ciekawe przetwory, które później sprawdzą się np. w roli przekąsek na imprezach. Przedstawiamy zatem przepis na pomidorki koktajlowe w słoikach z zalewą octową, które na pewno przypadną do gustu osobom lubiącym octowe przekąski.
Lista potrzebnych składników: 1,5 kg pomidorków koktajlowych, łyżeczka gorczycy, średnia cebula, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka soli, główka czosnku, litr wody, szklanka cukru, szklanka octu 10%
Przygotowanie pomidorów:
- Umyte i osuszone pomidorki układamy do połowy wysokości wyparzonych wcześniej słoików. Do każdego słoika wkładamy po jednym plastrze cebuli, a następnie dokładamy pomidorów (do końca słoika) i wkładamy po ząbku czosnku.
- Przygotowujemy zalewę, którą musimy zagotować a później wystudzić.
- Przygotowane słoiki zalewamy do pełna zalewą, a następnie dokładnie je zakręcamy.
- Słoiki wstawiamy do dużego garnka wyłożonego ścierką i zalewamy wodą do około 2/3 wysokości.
- Garnek stawiamy na palnik i podgrzewamy do momentu, aż woda się zagotuje. Pasteryzujemy 15 minut.
- Wyjmujemy słoiki z garnka i ustawiamy je do góry dnem, żeby wystygły. Na koniec przenosimy je do ciemnego i zimnego miejsca np. do piwnicy. Pomidory powinny postać tam około tygodnia, by dokładnie przesiąkły zalewą.
Przetwory z zielonych pomidorów. Poznaj przepis na sałatkę z zielonych pomidorów na zimę
Przetwory z zielonych pomidorów takie jak np. sałatki, idealnie sprawdzają się zimą. Możemy je później wykorzystać do obiadu czy po prostu ułożyć je na kanapkach jako dodatek. Sałatka z zielonych pomidorów jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej smak jest niezwykle oryginalny. Przepis znajdziecie niżej.
Składniki: 2 mniejsze cebule, kilogram zielonych pomidorów, płaska łyżka soli kamiennej
do każdego słoika : pół listka laurowego, 3 ziarna pieprzu czarnego, szczypta gorczycy, ziele angielskie
Składniki na zalewę: 3 łyżki oleju, pół szklanki octu 10%, 0,5 l wody, 3/4 szklanki cukru
Jak przygotować sałatkę z zielonych pomidorów krok po kroku:
- Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy i wykrawamy z nich szypułki.
- Następnie kroimy je w krążki i wrzucamy do miski.
- Gdy pomidory są już pokrojone, oprószamy je łyżką soli i mieszamy, a następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę (po upływie tego czasu odlewamy sok, który puściły).
- Cebulę obieramy i kroimy w krążki, a następnie zalewamy wrzątkiem.
- Na dno każdego słoika wrzucamy: pół listka laurowego, 3 ziarna pieprzu czarnego, szczyptę gorczycy, ziele angielskie.
- Do każdego słoika wkładamy na przemian warstwę z plasterków pomidorów oraz plastrów cebuli. Należy układać je tak, aby warzywa nie rozpadły się, ale żeby były też odpowiednio ciasno ułożone. Pozostawiamy około 2 cm wolnej przestrzeni.
- W garnku gotujemy wodę. Zmniejszamy moc palnika i wlewamy olej oraz wsypujemy cukier.
- Mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści, po czym zdejmujemy garnek z palnika i wlewamy do niego ocet. Wszystko razem mieszamy,
- Zalewę wlewamy do słoików z pomidorami, gdy jest jeszcze gorąca. Zostawiamy 1 cm wolnego miejsca. Słoiki mocno zakręcamy i poddajemy je pasteryzacji
Zobacz też: Jak zrobić suszone pomidory? Zobacz, jakie to dziecinnie proste, a już nigdy nie kupisz ich w sklepie