Rosół to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jego przygotowanie może trwać nawet kilka godzin. Jak uzyskać klarowny rosół? Istnieje kilka prostych sposobów, aby powstał piękny, przejrzysty wywar. Poniżej przedstawiamy najciekawsze z nich.
Ugotowany rosół można przecedzić - dzięki temu oddzielimy niechciane przyprawy i inne dodatki od zupy. Ta metoda może okazać się dość trudna, dlatego można skorzystać z innego sposobu. Jeżeli dysponujecie zamykanym sitkiem do parzenia herbaty, możecie włożyć do niego liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i inne przyprawy, jakie dodajecie do zupy. Tak przygotowane sitko wystarczy zawiesić na brzegu garnka. W ten sposób unikniecie rozprzestrzeniania się przypraw na powierzchni rosołu.
Aby zastosować tę metodę, należy wyjąć z rosołu mięso i warzywa, a następnie ubić pianę z białek i wymieszać ją z wywarem. Następnie trzeba gotować zupę na małym ogniu ciągle ją mieszając. Podczas gotowania białko zetnie się - wtedy można zdjąć garnek z ognia. Po kilkunastu minutach zanieczyszczenia z rosołu powinny opaść na dno, a wywar można przecedzić przez sitko.
Cebula stanowi niezbędny składnik każdego rosołu. Powinno się dodawać ją w całości. Przed gotowaniem warto lekko opiec cebulę w piekarniku lub opalić na gazie. Dzięki dodaniu tak przygotowanej cebuli rosół będzie klarowny o ciepłym kolorze i zdecydowanie intensywniejszym smaku.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl