Tosty z jajkiem - wydawałoby się, że to tak niewiele, ale danie to może zaskoczyć, zwłaszcza kiedy wstajemy rano i czeka na nas na stole. To niesamowicie prosta w przygotowaniu potrawa. Wystarczy opiekacz i specjalnie do tego stworzony chleb tostowy, aby przygotować ciepły i szybki posiłek. Możemy je wykonać przynajmniej na kilka sposobów:
Jeśli chcemy, aby nasze tosty stanowiły pełnowartościowy posiłek pamiętajmy o wyborze odpowiedniego pieczywa. Najlepsze będzie to pełnoziarniste. Takie tosty z dodatkiem warzyw, odrobiną masła i chudą wędliną, a także jajkiem będą dobrym uzupełnieniem diety.
Jak zrobić tosty z jajkiem? Tak samo jak tradycyjne z dodatkiem sera, są bardzo proste w przygotowaniu. Możemy podawać je z dodatkiem, np. awokado. To także praktyczny pomysł na pozbycie się resztek z naszej lodówki.
Tost francuski to, jak już wyżej wspomniano, kromka pieczywa, którą przed usmażeniem moczymy w jajku z dodatkiem mleka. Następnie wkładamy na patelnię i podsmażamy z obu stron na złoto. Tego rodzaju tosty możemy przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i w wytrawnej. Najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu, podane na ciepło. W wersji słodkiej jako dodatku używamy zwykle konfitury, kremu czekoladowego, świeżych owoców etc. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Tosty francuskie przygotowane "na słono" podać możemy z kolei z sadzonym jajkiem lub podsmażonym bekonem.
Sandwich z jajkiem z dodatkiem warzyw jest idealnym pomysłem na śniadanie. Jego przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu, a będziemy mieć pewność, że posiłek będzie sycący i wartościowy.
Składniki: pieczywo tostowe pełnoziarniste, masło, kilka plastrów sera żółtego, kilka plastrów szynki, pomidor, ogórek konserwowy lub kiszony, 5 jajek, dodatkowo: majonez i ketchup
Przygotowanie:
Tosty z jajkiem z piekarnika z dodatkiem szynki i awokado to doskonały pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny. Co więcej dzięki powierzchni piekarnika zwykle jesteśmy w stanie przygotować całą porcję na raz - co oznacza, zwłaszcza rano, dużą oszczędność czasu.
Składniki: Pieczywo pełnoziarniste tostowe, 5-6 jajek (w zależności od ilości tostów), dojrzałe awokado, szynka w plastrach, sól i pieprz do smaku, pęczek szczypiorku, masło do posmarowania chleba
Przygotowanie: