Tosty z jajkiem - sprawdzony pomysł na szybkie i smaczne śniadanie

Tosty z jajkiem, chrupiące i ciepłe mogą uratować nam leniwy poranek, albo przyjść z pomocą gdy brak pomysłu na kolację. Wyjątkowo proste w wykonaniu, a z dodatkami niebagatelnie pyszne. Jak zrobić tosty z jajkiem?

Jak zrobić tosty z jajkiem?

Tosty z jajkiem - wydawałoby się, że to tak niewiele, ale danie to może zaskoczyć, zwłaszcza kiedy wstajemy rano i czeka na nas na stole. To niesamowicie prosta w przygotowaniu potrawa. Wystarczy opiekacz i specjalnie do tego stworzony chleb tostowy, aby przygotować ciepły i szybki posiłek. Możemy je wykonać przynajmniej na kilka sposobów:

  • tosty z patelni, czyli tzw. tosty francuskie. Aby je przygotować każdą kromkę pieczywa moczymy w jajku zmieszanym z odrobiną mleka i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. 
  • tosty z opiekacza. W tym przypadku wystarczy kanapki przełożyć ulubionymi dodatkami i włożyć do opiekacza na kilka minut.
  • tosty z piekarnika - tu zasada jest podobna co w przypadku opiekacza, jedynie czas potrzebny na przygotowanie ulega wydłużeniu.

Jeśli chcemy, aby nasze tosty stanowiły pełnowartościowy posiłek pamiętajmy o wyborze odpowiedniego pieczywa. Najlepsze będzie to pełnoziarniste. Takie tosty z dodatkiem warzyw, odrobiną masła i chudą wędliną, a także jajkiem będą dobrym uzupełnieniem diety.

Jak zrobić tosty z jajkiem? Tak samo jak tradycyjne z dodatkiem sera, są bardzo proste w przygotowaniu. Możemy podawać je z dodatkiem, np. awokado. To także praktyczny pomysł na pozbycie się resztek z naszej lodówki. 

Tosty z jajkiem na patelni. Czym jest tost francuski?

Tost francuski to, jak już wyżej wspomniano, kromka pieczywa, którą przed usmażeniem moczymy w jajku z dodatkiem mleka. Następnie wkładamy na patelnię i podsmażamy z obu stron na złoto. Tego rodzaju tosty możemy przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i w wytrawnej. Najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu, podane na ciepło. W wersji słodkiej jako dodatku używamy zwykle konfitury, kremu czekoladowego, świeżych owoców etc. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Tosty francuskie przygotowane "na słono" podać możemy z kolei z sadzonym jajkiem lub podsmażonym bekonem.

Zobacz wideo Śniadanie prymusów. Tosty z pieczonym jajkiem, ciągnącym się, żółtym serem pod beszamelem

Tosty z jajkiem z opiekacza. Jak przygotować?

Sandwich z jajkiem z dodatkiem warzyw jest idealnym pomysłem na śniadanie. Jego przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu, a będziemy mieć pewność, że posiłek będzie sycący i wartościowy.

Składniki: pieczywo tostowe pełnoziarniste, masło, kilka plastrów sera żółtego, kilka plastrów szynki, pomidor, ogórek konserwowy lub kiszony, 5 jajek, dodatkowo: majonez i ketchup

Przygotowanie:

  1. Chleb posmaruj z jednej strony masłem. Stronę wewnętrzną chleba tostowego posmaruj majonezem lub ketchupem. Połóż szynkę, ser, ogórek i pomidor i wbij jajko.
  2. Całość przykryj drugą kromką i zapiekaj ok. 2 min.

Tosty z jajkiem z piekarnika. Przygotuj je dla całej rodziny

Tosty z jajkiem z piekarnika z dodatkiem szynki i awokado to doskonały pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny. Co więcej dzięki powierzchni piekarnika zwykle jesteśmy w stanie przygotować całą porcję na raz - co oznacza, zwłaszcza rano, dużą oszczędność czasu.  

Składniki: Pieczywo pełnoziarniste tostowe, 5-6 jajek (w zależności od ilości tostów), dojrzałe awokado, szynka w plastrach, sól i pieprz do smaku, pęczek szczypiorku, masło do posmarowania chleba

Przygotowanie:

  1. W połowie kromek wytnij za pomocą małej szklanki w środku otwór.
  2. Pozostałe kromki posmaruj masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustaw na 180°C i piecz ok. 5 minut.
  3. Awokado pokrój w plastry.
  4. Na podpieczonych kromkach chleba tostowego połóż plaster szynki, awokado i przykryj drugą kromką, z wyciętym środkiem. Do wykrojonego otworu wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Tosty wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
  6. Po upieczeniu posyp kanapki szczypiorkiem.

Zobacz też: Placki bananowe zrób inaczej niż zawsze. Zamień mleko na inny składnik i nie zapomnij o korzennej przyprawie. Pycha

Więcej o: