-
Haps
-
Jak przygotować
- Ryba po grecku - pomysł na lekki obiad. Podajemy prosty przepis, z którym zrobisz aromatyczne danie
Ryba po grecku - pomysł na lekki obiad. Podajemy prosty przepis, z którym zrobisz aromatyczne danie
Ryba po grecku to klasyczne danie, które jest niezwykle smaczne. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy bardzo prosty przepis, z którym ryba wyjdzie idealna. Do wykonania tej potrawy można użyć mintaja, miruny lub dorsza.
Ryba po grecku to danie, które można przyrządzać z różnych gatunków ryb. Przedstawiamy wersję z mintajem, ale sprawdzi się tutaj również miruna czy dorsz. Jak przyrządzić rybę po grecku? Zrobisz to w kilku prostych krokach. W jej przygotowaniu najważniejszy jest dobór odpowiedniej ryby - to ona będzie odpowiadała za smak dania.
Przepis na rybę po grecku. Odkryj głębię pomidorowego smaku
Składniki:
- trzy filety z mintaja,
- pięć marchewek średniej wielkości,
- trzy duże cebule,
- kawałek selera,
- kilogram przecieru pomidorowego,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- papryka słodka w proszku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Przyrządzenie ryby po grecku zajmie około godziny
Do przygotowania ryby po grecku będzie potrzebne naczynie żaroodporne. Dzięki temu danie będzie można później odgrzać w piekarniku.
Przygotowanie:
- Umyj i obierz marchew i seler, zetrzyj je na tarce na dużych oczkach.
- Pokrój cebulę.
- Rozgrzej olej na patelni i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj do patelni warzywa i przesmaż je na większym ogniu.
- Przełóż całość do rondla i duś do momentu aż warzywa zmiękną.
- Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
- Zalej warzywa przecierem pomidorowym, dodaj soli i papryki w proszku.
- Duś całość na najmniejszym ogniu przez około kwadrans.
- Rozmroź filety i podziel na porcje.
- Smaż z dwóch stron na dużym ogniu.
- Przekładaj do żaroodpornego półmiska warstwę warzyw i kładź na nią kawałki ryby.
- Zalej całość resztą duszonych warzyw.
- Rybę po grecku najlepiej serwować bezpośrednio po jej przyrządzeniu.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl