Ryba po grecku - pomysł na lekki obiad. Podajemy prosty przepis, z którym zrobisz aromatyczne danie

Ryba po grecku to klasyczne danie, które jest niezwykle smaczne. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy bardzo prosty przepis, z którym ryba wyjdzie idealna. Do wykonania tej potrawy można użyć mintaja, miruny lub dorsza.

Ryba po grecku to danie, które można przyrządzać z różnych gatunków ryb. Przedstawiamy wersję z mintajem, ale sprawdzi się tutaj również miruna czy dorsz. Jak przyrządzić rybę po grecku? Zrobisz to w kilku prostych krokach. W jej przygotowaniu najważniejszy jest dobór odpowiedniej ryby - to ona będzie odpowiadała za smak dania.

Przepis na rybę po grecku. Odkryj głębię pomidorowego smaku 

Składniki:

  • trzy filety z mintaja,
  • pięć marchewek średniej wielkości,
  • trzy duże cebule,
  • kawałek selera,
  • kilogram przecieru pomidorowego,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • papryka słodka w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przyrządzenie ryby po grecku zajmie około godziny

Do przygotowania ryby po grecku będzie potrzebne naczynie żaroodporne. Dzięki temu danie będzie można później odgrzać w piekarniku.

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz marchew i seler, zetrzyj je na tarce na dużych oczkach.
  2. Pokrój cebulę.
  3. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij na nim cebulę.
  4. Dodaj do patelni warzywa i przesmaż je na większym ogniu.
  5. Przełóż całość do rondla i duś do momentu aż warzywa zmiękną.
  6. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
  7. Zalej warzywa przecierem pomidorowym, dodaj soli i papryki w proszku.
  8. Duś całość na najmniejszym ogniu przez około kwadrans. 
  9. Rozmroź filety i podziel na porcje.
  10. Smaż z dwóch stron na dużym ogniu.
  11. Przekładaj do żaroodpornego półmiska warstwę warzyw i kładź na nią kawałki ryby.
  12. Zalej całość resztą duszonych warzyw.
  13. Rybę po grecku najlepiej serwować bezpośrednio po jej przyrządzeniu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.