Przepis na jabłka w cieście o beztroskim, owocowym smaku. Rozpływają się w ustach

Przedstawiamy przepis na jabłka w cieście, które zachwycą delikatnym smakiem z cynamonową nutą. Będą świetnym pomysłem na śniadanie, podwieczorek albo deser. Jak przyrządzić aromatyczne jabłka w cieście? Podajemy przepis.

Jabłka w cieście będą wspaniałym pomysłem na wyśmienity podwieczorek. Są bardzo proste w wykonaniu - ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Najlepiej sprawdzą się tutaj słodkie jabłka o kremowym miąższu, np. lobo. Po usmażeniu pozostaną miękkie w środku i będą rozpływały się w ustach.

Jajka na kogel mogel ucieramy z cukrem.Kogel - mogel: deser z historią w tle. Kiedy był przygotowywany?

Przepis na jabłka w cieście. Zachwycą cynamonowym aromatem

Jabłka w cieście będą smakowitą przekąską, idealną do herbaty. Można z nich przyrządzić oryginalne śniadanie, które pomoże dobrze rozpocząć dzień i doda energii o poranku. Jak je zrobić? Oto prosty przepis.

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka,
  • dwa duże jajka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Jabłka:

  • pięć jabłek,
  • cynamon,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Jak przygotować jabłka w cieście? Wystarczy je pokroić i obtoczyć w cieście

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. 
  2. Do mąki dodaj jajka i mleko. Zmiksuj całość na jednolitą, gładką masę - powinna mieć dość gęstą konsystencję. 
  3. Umyj i obierz jabłka. Pokrój je w plastry i posyp cynamonem.
  4. Rozgrzej tłuszcz na dużej patelni. Zanurzaj plastry jabłek w cieście i smaż na średnim ogniu z obu stron aż uzyskają złocistą barwę.
  5. Wykładaj usmażone jabłka na talerz z ręcznikiem papierowym, który pochłonie tłuszcz.

Smacznego!

Usmażone jabłka w cieście można podawać posypane cukrem pudrem lub polane odrobiną miodu. Dodatkowo po usmażeniu można posypać je cynamonem - będą jeszcze bardziej aromatyczne.

Syrop piernikowy to idealny dodatek do zimowej kawySyrop piernikowy do kawy i naleśników. Kilka przypraw, 20 minut

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: