Jabłka w cieście będą wspaniałym pomysłem na wyśmienity podwieczorek. Są bardzo proste w wykonaniu - ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Najlepiej sprawdzą się tutaj słodkie jabłka o kremowym miąższu, np. lobo. Po usmażeniu pozostaną miękkie w środku i będą rozpływały się w ustach.
Kogel - mogel: deser z historią w tle. Kiedy był przygotowywany?
Przepis na jabłka w cieście. Zachwycą cynamonowym aromatem
Jabłka w cieście będą smakowitą przekąską, idealną do herbaty. Można z nich przyrządzić oryginalne śniadanie, które pomoże dobrze rozpocząć dzień i doda energii o poranku. Jak je zrobić? Oto prosty przepis.
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki mleka,
- dwa duże jajka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Jabłka:
- pięć jabłek,
- cynamon,
- cukier puder,
- olej do smażenia.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Jak przygotować jabłka w cieście? Wystarczy je pokroić i obtoczyć w cieście
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Do mąki dodaj jajka i mleko. Zmiksuj całość na jednolitą, gładką masę - powinna mieć dość gęstą konsystencję.
- Umyj i obierz jabłka. Pokrój je w plastry i posyp cynamonem.
- Rozgrzej tłuszcz na dużej patelni. Zanurzaj plastry jabłek w cieście i smaż na średnim ogniu z obu stron aż uzyskają złocistą barwę.
- Wykładaj usmażone jabłka na talerz z ręcznikiem papierowym, który pochłonie tłuszcz.
Smacznego!
Usmażone jabłka w cieście można podawać posypane cukrem pudrem lub polane odrobiną miodu. Dodatkowo po usmażeniu można posypać je cynamonem - będą jeszcze bardziej aromatyczne.
Syrop piernikowy do kawy i naleśników. Kilka przypraw, 20 minut
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl