Odgrzewane produkty nie zawsze są smaczne. Czasem jednak nie chcemy marnować żywności lub przyrządziliśmy więcej jedzenia, aby mieć już gotowy obiad na kolejny dzień. Okazuje się, że tego rodzaju praktyka może być niebezpieczna dla naszego zdrowia.
Po pierwsze ziemniaki. To chyba najczęściej spotykany składnik obiadu, którego zazwyczaj sporo zostaje. Zdarza się, że ugotowane danie muszą sobie odgrzać niektórzy domownicy, wracający później ze szkoły czy pracy. Niestety, kiedy pozostawimy ziemniaki w temperaturze pokojowej na kilka godzin, może to doprowadzić do rozwoju bakterii odpowiedzialnej za zatrucie jadem kiełbasianym. Jedząc odgrzane ziemniaki, narażamy organizm na poważne konsekwencje.
Ryż, według Food Standard Agency ryż można podgrzewać, ale należy to zrobić wyłącznie raz. Tylko w taki sposób możemy uniknąć zatrucia lub innych nieprzyjemnych dolegliwości. Warto zaznaczyć, iż brytyjski portal rządowy, poświęcony żywieniu przestrzega przed odgrzewaniem ryżu kupowanego na wynos. Najlepiej spożyć go od razu, ponieważ wiele firm mogło ugotować go wcześniej, i podgrzać w momencie sprzedaży.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Poza najczęściej odgrzewanym ryżem lub ziemniakami są także inne produkty, które należy zjeść zaraz po przygotowaniu. Szpinak jest idealnym przykładem. Podczas ponownej obróbki termicznej żelazo przekształca się w inną formę i staje się toksyczne. Pod żadnym pozorem nie wolno do podgrzewać. Tego rodzaju praktyka jest rakotwórcza.
Niestety lista warzyw, które nie nadają się do podgrzania, jest znacznie dłuższa. Wszystko za sprawą nawozów stosowanych w uprawach. Zatem jeśli nie posiadamy ekologicznego źródła, to pod żadnym pozorem nie wolno nam podgrzewać marchewki, buraka, kapusty czy kabaczka.
Rośliny te są nawożone azotanami. Kiedy pozostawimy jedzenie na kilka godzin, to w kontakcie z tlenem stają się toksyczne. Trafiając do organizmu, azotany przekształcają się w azotyny, które wywołują choroby nowotworowe.
Należy zachować ostrożność w kwestii dań mięsnych. Możemy je podgrzewać, jednak uprzednio muszą być schłodzone, czyli bezwzględnie przechowywane w lodówce. Pozostawienie mięsa na kuchence lub blacie prowadzi do namnażania bakterii.
Według zaleceń sanepidu mięso można odgrzewać kilkukrotnie, o ile było poprawnie przechowywane. Podczas ponownej obróbki termicznej należy osiągnąć temperaturę minimalną wynoszącą 75 st. Celsjusza.