Ciasteczka pierniczkowe - tych słodkości nie może brakować w święta Bożego Narodzenia

Ciasteczka pierniczkowe to słodycze, które szybko się robi ale jeszcze szybciej zjada. Ich smak kojarzy nam się przede wszystkim ze świętami, niemniej jednak smakują wspaniale przez cały rok. Uwielbiają je przede wszystkim dzieci, które czekają wiele miesięcy, aby móc dekorować ciasteczka piernikowe.

Świąteczne ciasteczka korzenne – przepis i przygotowanie

Ciasteczka pierniczkowe to nie tylko doskonały dodatek do świątecznej herbaty. Ten wyjątkowy deser przynosi nie tylko wspaniały smak i aromat w całym domu, ale przede wszystkim daje mnóstwo dobrej zabawy domownikom już na etapie przygotowywanie. Świąteczne ciasteczka korzenne przygotujesz z kilku prostych składników.

Składniki: 250 g mąki pszennej, pół kostki masła, 25 g smalcu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki miodu, 1,5 łyżki przyprawy korzennej lub do piernika, 100 g cukru pudru

Świąteczne ciasteczka korzenne – przygotowanie:

  1. Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie postępujemy ze smalcem.
  2. Za pomocą miksera ubijamy masło ze smalcem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i ubijamy przez kolejne 3 minuty.
  3. Dodajemy miód, cynamon i przyprawę korzenną i wszystko miksujemy, a następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy, by powstało jednolite ciasto.
  4. Formujemy kulę (w razie potrzeby obtaczamy ciasto mąką), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut.
  5. Ciasto dzielimy na 3 części (w trakcie pracy z pierwszą częścią resztę należy trzymać w lodówce, a piekarnik nagrzać do 180°C).
  6. Ciasto należy rozwałkować na placek o grubości 3 mm (podsypując mąką). Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 10-15 minut.

Pierniczki świąteczne są jednym z elementów, które dodają prawdziwej atmosfery świątecznejPierniczki świąteczne są jednym z elementów, które dodają prawdziwej atmosfery świątecznej Fot. Shutterstock/ Evgeniya Grande

Ciastka świąteczne piernikowe. Poznaj przepis na świetną zabawę dla całej rodziny

Ciastka świąteczne piernikowe to nie tylko smaczne łakocie, ale też mnóstwo wesołej zabawy. Zwłaszcza ich przygotowywanie, a później dekorowanie może być doskonałą rozrywką dla wszystkich domowników. Najwięcej radości piernikowe ciasteczka przyniosą oczywiście dzieciom, które na hasło "pierniczki świąteczne" reagują nadzwyczaj radośnie. Przy dekorowaniu ciasteczek nasze pociechy mogą trenować swoją wyobraźnię, cierpliwość, a także szkolić swoje umiejętności plastyczne.

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka piernikowe świąteczne - kiedy i czym je ozdabiać?

Jak ozdobić ciasteczka piernikowe świąteczne? Czego najlepiej użyć do dekoracji, aby wszystko poszło sprawnie i przyjemnie? Podpowiadamy z czego najlepiej skorzystać. Trzeba jednak pamiętać, aby pierniczkowe ciasteczka dekorować po upieczeniu i całkowitym wystygnięciu.

Produkty, których można użyć do dekoracji:

  • Lukier płynny,
  • Czekolada,
  • Barwniki w sprayu,
  • Pisaki cukrowe,
  • Cukrowe posypki,
  • Jadalny brokat.

Ciasteczka piernikowe: przepis na lukier do dekoracji

Ciasteczka piernikowe najczęściej dekorowane są lukrem. Poznajcie przepis na jego przygotowanie.

Przepis na lukier do dekoracji ciasteczek piernikowych – składniki: woda, 1 białko kurze, 250 ml cukru pudru

Przygotowanie lukru:

  1. Białko ubijamy mikserem na niskich obrotach stopniowo dodając cukier – składniki miksujemy aż powstanie gładka i gęsta masa (gęstość lukru można regulować poprzez rozcieńczanie go wodą lub zwiększenie ilości cukru).
  2. Lukier możemy podzielić na porcje, aby każdą z nich zabarwić na inny kolor.

Przepis na ciasteczka piernikowe. Przygotuj miękkie i błyszczące pierniki

Przepis na ciasteczka piernikowe nie jest trudny do wykonania. Śmiało może go zrealizować osoba, która na co dzień nie piecze ani nie ma wiele wspólnego z kuchnią. 

Składniki: 5 dag masła, 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 3-4 łyżki miodu, odrobina soli, 3/4 szklanki cukru pudru, łyżeczka przyprawy do piernika, łyżeczka sody oczyszczonej, mielone goździki, jajko

Przygotowanie:

  1. Wsypujemy do miski mąkę pszenną. Miód roztapiamy i jeszcze gorący wlewamy do mąki i mieszamy.
  2. Następnie dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, sól oraz szczyptę goździków mielonych – wszystko mieszamy i zostawiamy aż wystygnie.
  3. Dodajemy masło i jajko – mieszamy i wyrabiamy ciasto, które wałkujemy na grubość około 4mm. Foremką wykrawamy pierniczki, które przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Surowe jajko rozkłócamy dokładnie widelcem i za pomocą pędzelka smarujemy każdy pierniczek, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz też: Pachnące pierniczki Ani Bardowskiej z programu "Rolnik szuka żony". Lepszych nie znajdziesz

Więcej o:
Copyright © Agora SA