Barszcz wigilijny. Podajemy przepis na tradycyjną, postną zupę. Zrobisz ją naprawdę błyskawicznie

Przedstawiamy przepis na barszcz wigilijny, którego kolor i smak zachwyci każdego. Tę postną zupę przygotujesz w ekspresowym tempie. Nie będzie do niej potrzebny zakwas. Wystarczą buraki, woda, ocet i przyprawy.

Barszcz to tradycyjna zupa, którą podaje się w wieczór wigilijny. Można przyrządzać ją na wiele różnych sposobów. Podajemy przepis na ekspresowy barszcz, którego przygotowanie razem z gotowaniem nie zajmie wam więcej niż półtorej godziny. Do jego wykonania nie potrzeba zakwasu.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na barszcz wigilijny - proste składniki, doskonały efekt

Do barszczu można dodać kilka suszonych grzybów. Dodadzą jej charakterystycznego smaku i aromatu. Podajemy składniki na zupę dla sześciu osób.

Składniki:

  • dwa duże buraki,
  • dwa kwaśne jabłka,
  • cztery łyżki octu winnego,
  • dwa litry wody,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka majeranku,
  • trzy liście laurowe,
  • cztery ziela angielskie,
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
  • kilka suszonych grzybów,
  • łyżka cukru,
  • łyżka soli.

Barszcz wigilijny przygotowuje się w bardzo prosty sposób

Aby przyrządzić barszcz wigilijny wystarczy zetrzeć buraki i jabłka, zagotować je z przyprawami i na końcu przecedzić zupę doprawioną przyprawami. 

Przygotowanie:

  1. Obierz i umyj buraki. Zetrzyj je na dużych oczkach tarki. 
  2. Zetrzyj umyte jabłka razem ze skórką. 
  3. Przygotuj garnek z wodą. Włóż do niego buraki z jabłkami. Dorzuć resztę składników - pokrojony czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i suszone grzyby.
  4. Zagotuj zupę. Od momentu zagotowania pozostaw barszcz na małym ogniu na kilka minut. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj ocet winny, cukier i sól. Wymieszaj całość.
  5. Barszcz przecedź przez sitko. Skosztuj zupę - w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: