Barszcz to tradycyjna zupa, którą podaje się w wieczór wigilijny. Można przyrządzać ją na wiele różnych sposobów. Podajemy przepis na ekspresowy barszcz, którego przygotowanie razem z gotowaniem nie zajmie wam więcej niż półtorej godziny. Do jego wykonania nie potrzeba zakwasu.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na barszcz wigilijny - proste składniki, doskonały efekt
Do barszczu można dodać kilka suszonych grzybów. Dodadzą jej charakterystycznego smaku i aromatu. Podajemy składniki na zupę dla sześciu osób.
Składniki:
- dwa duże buraki,
- dwa kwaśne jabłka,
- cztery łyżki octu winnego,
- dwa litry wody,
- ząbek czosnku,
- łyżka majeranku,
- trzy liście laurowe,
- cztery ziela angielskie,
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
- kilka suszonych grzybów,
- łyżka cukru,
- łyżka soli.
Barszcz wigilijny przygotowuje się w bardzo prosty sposób
Aby przyrządzić barszcz wigilijny wystarczy zetrzeć buraki i jabłka, zagotować je z przyprawami i na końcu przecedzić zupę doprawioną przyprawami.
Przygotowanie:
- Obierz i umyj buraki. Zetrzyj je na dużych oczkach tarki.
- Zetrzyj umyte jabłka razem ze skórką.
- Przygotuj garnek z wodą. Włóż do niego buraki z jabłkami. Dorzuć resztę składników - pokrojony czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i suszone grzyby.
- Zagotuj zupę. Od momentu zagotowania pozostaw barszcz na małym ogniu na kilka minut. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj ocet winny, cukier i sól. Wymieszaj całość.
- Barszcz przecedź przez sitko. Skosztuj zupę - w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl