Pierniki to ciastka, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Są niezwykle smaczne i aromatyczne. Ich przygotowanie nie jest trudne, dlatego mogą je robić nawet niedoświadczeni cukiernicy. Przedstawiamy przepis na świąteczne pierniki z miodem.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Pierniki z miodem - przepis na świąteczne ciastka o korzennym aromacie
Uwaga. Ciasto na pierniki może dobrze jest wałkować krótkimi ruchami, ponieważ jest bardzo delikatne i może się kruszyć. Warto pamiętać, żeby nie dosypywać za dużej ilości mąki - w takim przypadku ciasto może zrobić się za twarde. Ciastka można wieszać na choince. W tym celu przed upieczeniem można w nich wyciąć dziurki.
Składniki:
- dwie szklanki mąki,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka przyprawy do piernika,
- łyżka kakao,
- pół kostki masła,
- jajko,
- ćwierć szklanki miodu,
- pół szklanki cukru pudru.
Pierniki zrobisz bardzo szybko. Piecze się je zaledwie kilka minut
Przygotowanie:
- Masło z miodem rozpuść w garnku i pozostaw do przestudzenia. Dodaj jajko, cukier puder i dokładnie wymieszaj całość.
- Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą piernikową.
- Dodaj przesianą mąkę do masła z miodem, jajkiem i cukrem. Wyrabiaj ciasto aż powstanie gładka masa o jednolitej konsystencji.
- Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na około pół godziny.
- Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowuj kawałki na grubość około centymetra. Wycinaj pierniki i układaj na blasze z papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 st. C przez około osiem minut.
- Pierniki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można je dekorować od razu po upieczeniu.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl