Pierniki z miodem. Klasyczne ciastka bożonarodzeniowe o korzennym aromacie. Mogą ozdobić choinkę!

Podajemy przepis na pierniki z miodem, czyli tradycyjne ciastka na Boże Narodzenie. Mają bardzo prostą recepturę, są niezwykle aromatyczne i zachwycają słodkim smakiem. Warto przygotować je na nadchodzące święta.

Pierniki to ciastka, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Są niezwykle smaczne i aromatyczne. Ich przygotowanie nie jest trudne, dlatego mogą je robić nawet niedoświadczeni cukiernicy. Przedstawiamy przepis na świąteczne pierniki z miodem. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Pierniki z miodem - przepis na świąteczne ciastka o korzennym aromacie

Uwaga. Ciasto na pierniki może dobrze jest wałkować krótkimi ruchami, ponieważ jest bardzo delikatne i może się kruszyć. Warto pamiętać, żeby nie dosypywać za dużej ilości mąki - w takim przypadku ciasto może zrobić się za twarde. Ciastka można wieszać na choince. W tym celu przed upieczeniem można w nich wyciąć dziurki.

Składniki:

  • dwie szklanki mąki,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżka przyprawy do piernika,
  • łyżka kakao,
  • pół kostki masła,
  • jajko,
  • ćwierć szklanki miodu,
  • pół szklanki cukru pudru.

Popeyes w 2023 roku otworzy w Polsce pierwsze lokaleMcDonald's musi zakasać rękawy? W Polsce pojawi się nowy fast food

Pierniki zrobisz bardzo szybko. Piecze się je zaledwie kilka minut

Przygotowanie:

  1. Masło z miodem rozpuść w garnku i pozostaw do przestudzenia. Dodaj jajko, cukier puder i dokładnie wymieszaj całość.
  2. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą piernikową.
  3. Dodaj przesianą mąkę do masła z miodem, jajkiem i cukrem. Wyrabiaj ciasto aż powstanie gładka masa o jednolitej konsystencji.
  4. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na około pół godziny.
  5. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowuj kawałki na grubość około centymetra. Wycinaj pierniki i układaj na blasze z papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 180 st. C przez około osiem minut.
  7. Pierniki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można je dekorować od razu po upieczeniu.

Smacznego!

Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku. Zdjęcie ilustracyjneUszka z grzybami - przepis na najlepsze wigilijne uszka do czerwonego barszczu

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: