Jakub Kuroń wystąpił na Instagramie Joanny Przetakiewicz. Kucharz pokazał, jak robi aksamitne pierogi z sere, cebulą i ziemniakami, które można podawać podczas świąt Bożego Narodzenia. Farsz, który przygotował, zawiera pewien rodzaj sera z niebieską pleśnią. Brzmi obłędnie!
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Jakub Kuroń do farszu na pierogi dodaje ser typu lazur - dzięki temu mają wyrazisty smak
Kucharz tradycyjne pierogi ubogaca jednym składnikiem o bardzo charakterystycznym smaku. Dodaje do nich ser lazur, który idealnie komponuje się z resztą składników dodając im jeszcze bardziej wyraźnego smaku. Tak przyrządzone pierogi mogą stanowić przesmaczną odmianę dla tych klasycznych z twarogiem, cebulą i ziemniakami. Warto dodać, że Jakub Kuroń do ciasta na pierogi dodaje roztopione masło, dzięki czemu są o wiele bardziej aksamitne.
Przepis na pierogi z serem z niebieską pleśnią Jakuba Kuronia
Składniki:
Ciasto:
- pół kilo mąki pszennej,
- szklanka wrzątku,
- dwie i pół łyżki masła,
- pięć łyżek mleka,
- szczypta soli.
Farsz:
- pół kilo ziemniaków,
- duża cebula,
- kostka sera półtłustego,
- kawałek sera lazur,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Rozpuść masło w rondelku. Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej szczyptę soli. Wymieszaj.
- Mąkę połącz z roztopionym masłem, wrzątkiem i energicznie wymieszaj całość łyżką. Do mieszanki dodaj mleko i wyrabiaj dalej ciasto aż stanie się jednolite i sprężyste. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki.
- Przygotuj farsz. Obierz, umyj i pokrój ziemniaki na niewielkie kawałki. Ugotuj je w osolonej wodzie i odstaw do wystudzenia. Pokrój drobno cebulę i zeszklij na oleju. Zmiel ziemniaki, twaróg i cebulę w maszynce do mięsa. Do farszu dodaj startego sera pleśniowego i przypraw całość solą i pieprzem do smaku.
- Rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego okrągłe fragmenty. Nakładaj na nie niewielkie ilości farszu. Ulep pierogi i wrzucaj je na osoloną, wrzącą wodę. Gotuj przez około trzy minuty od wypłynięcia.
- Pierogi można podawać z dodatkiem roztopionego masła i uprażonej cebuli.
Smacznego!
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl