Jakub Kuroń gościem u Joanny Przetakiewicz. Kucharz wyjawia sekret doskonałych pierogów na święta

Jakub Kuroń był gościem Joanny Przetakiewicz w filmie opublikowanym na Instagramie przez projektantkę mody. Kucharz pokazuje, w jaki sposób przygotowuje pierogi. Do farszu dodaje pewien specjalny dodatek, który podkreśla ich smak.

Jakub Kuroń wystąpił na Instagramie Joanny Przetakiewicz. Kucharz pokazał, jak robi aksamitne pierogi z sere, cebulą i ziemniakami, które można podawać podczas świąt Bożego Narodzenia. Farsz, który przygotował, zawiera pewien rodzaj sera z niebieską pleśnią. Brzmi obłędnie!

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Jakub Kuroń do farszu na pierogi dodaje ser typu lazur - dzięki temu mają wyrazisty smak

Kucharz tradycyjne pierogi ubogaca jednym składnikiem o bardzo charakterystycznym smaku. Dodaje do nich ser lazur, który idealnie komponuje się z resztą składników dodając im jeszcze bardziej wyraźnego smaku. Tak przyrządzone pierogi mogą stanowić przesmaczną odmianę dla tych klasycznych z twarogiem, cebulą i ziemniakami. Warto dodać, że Jakub Kuroń do ciasta na pierogi dodaje roztopione masło, dzięki czemu są o wiele bardziej aksamitne.

Przepis na pierogi z serem z niebieską pleśnią Jakuba Kuronia

Składniki:

Ciasto:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • szklanka wrzątku,
  • dwie i pół łyżki masła,
  • pięć łyżek mleka,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • pół kilo ziemniaków,
  • duża cebula,
  • kostka sera półtłustego,
  • kawałek sera lazur,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło w rondelku. Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej szczyptę soli. Wymieszaj.
  2. Mąkę połącz z roztopionym masłem, wrzątkiem i energicznie wymieszaj całość łyżką. Do mieszanki dodaj mleko i wyrabiaj dalej ciasto aż stanie się jednolite i sprężyste. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki.
  3. Przygotuj farsz. Obierz, umyj i pokrój ziemniaki na niewielkie kawałki. Ugotuj je w osolonej wodzie i odstaw do wystudzenia. Pokrój drobno cebulę i zeszklij na oleju. Zmiel ziemniaki, twaróg i cebulę w maszynce do mięsa. Do farszu dodaj startego sera pleśniowego i przypraw całość solą i pieprzem do smaku.
  4. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego okrągłe fragmenty. Nakładaj na nie niewielkie ilości farszu. Ulep pierogi i wrzucaj je na osoloną, wrzącą wodę. Gotuj przez około trzy minuty od wypłynięcia. 
  5. Pierogi można podawać z dodatkiem roztopionego masła i uprażonej cebuli.

Smacznego!

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.