Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Świąteczne ciasto bez pieczenia może być tegorocznym hitem w bożonarodzeniowym menu. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, a efekt nie tylko będzie spektakularny, ale i wyjątkowo smaczny. Kluczem do sernika chałwowego, jest ciasteczkowy spód i wielokrotnie zmielony ser.
Przepis na ciasto noworoczne bez pieczenia - sernik chałwowy
Wśród wigilijnych specjałów nie może zabraknąć słodkich wypieków i zimowych akcentów. Jeśli brakuje czasu na tradycyjne ciasta takie jak makowiec, keks czy piernik warto przygotować przepis, który nie wymaga pieczenia. Sernik chałwowy na korzennym spodzie sprawdzi się idealnie. Wystarczy kilka bazowych składników i wyśmienity deser jest gotowy!
Sernik chałwowy z korzennymi nutami to spektakularny rarytas, który osłodzi świąteczne chwile z bliskimi. Kluczem do uzyskania idealnego smaku jest puszysta i delikatna masa serowa. Z kolei bazą jest ekspresowy spód, przygotowany z korzennych ciasteczek połączonych z masłem.
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Sernik chałwowy na korzennym spodzie - sylwestrowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 200 g herbatników korzennych,
- 1 kg twarogu dobrze zmielonego lub z wiaderka,
- 400 g chałwy,
- 80 g masła rozpuszczonego,
- 4 jajka,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 100 g masła rozpuszczonego,
- 2 łyżki budyniu śmietankowego,
- pół szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu - korzenne ciasteczka kruszymy w melakserze lub przy pomocy wałka do ciasta.
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy korzenne ciasteczka i wlewamy rozpuszczone, ale nie gorące masło. Dłońmi formujemy spód.
- Do dużej miski przekładamy jaja i cukier. Składniki ubijamy na kremową masę. Dodajemy pokruszoną chałwę, ostudzone rozpuszczone masło oraz budyń. Całość dokładnie miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Ponownie mieszamy.
- Tak przygotowaną masę serową wylewamy na korzenny spód. Wierzch równamy łyżką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
- Podajemy, gdy masa stężeje.
- Ciekawą dekoracją mogą być pokruszone ciasteczka, owocowe suszki, ulubiona polewa, cynamon lub kawałki chałwy.