Idealne ciasto drożdżowe. Z tym składnikiem wyjdzie nieziemsko delikatne i fantastycznie smaczne

Ciasto drożdżowe to jeden z najbardziej popularnych polskich wypieków. Można je przygotowywać na wiele sposobów i łączyć z różnymi owocami. Jak zrobić doskonałe ciasto drożdżowe? Warto dodać doniego pewien specjalny składnik.

Jeśli macie ochotę na ciasto drożdżowe, warto spróbować dodać do niego składnik, który sprawi, że będzie wyjątkowo delikatne - chodzi o jogurt naturalny. Poniżej przedstawiamy przepis, dzięki któremu przygotujecie doskonały deser. Zrobicie go w kilku prostych krokach. 

Zobacz wideo

Przepis na ciasto drożdżowe. Doskonały dodatek do kawy

Składniki:

Na rozczyn:

  • 30 g drożdży,
  • łyżka mąki,
  • łyżka cukru
  • mały jogurt naturalny.

Na ciasto:

  • dwa małe jogurty naturalne,
  • pół kostki rozpuszczonego i przestudzonego masła,
  • dwa jajka,
  • pół kilo mąki pszennej,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • pół szklanki cukru,
  • szczypta soli.

Pod kruszonkę:

  • pół kilo owoców,
  • jajko,
  • pół kilo twarogu,
  • dwie łyżki cukru,
  • garść skórki pomarańczy.

Na kruszonkę:

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół kostki masła,
  • pół szklanki cukru.

Ciasto drożdżowe jest bardzo proste w wykonaniu

Przygotowanie:

  1. Przygotuj rozczyn. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w naczyniu pozostaw je na około dziesięć minut. Następnie wyrabiaj ciasto. Połącz rozczyn ze składnikami na ciasto. Wyrabiaj przez kilka minut aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
  2. Na blachę nasmarowaną masłem przełóż przygotowane wcześniej ciasto. Odstaw ciasto na kolejne dwadzieścia minut, aby ponownie wyrosło.
  3. Zajmij się przygotowaniem warstwy pod kruszonkę. Zmiksuj biały ser z jajkami, cukrem i skórką pomarańczową. Owoce umyj i przekrój na połówki. Rozłóż je na cieście. Następnie wyłóż na nie zmiksowany biały ser.  
  4. Zrób kruszonkę. Zagnieć ciasto ze składników na kruszonkę i posyp nim wierzch ciasta.
  5. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C i piecz ciasto przez około trzy kwadranse.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.