Przepis na tradycyjną pomidorówkę - prawdziwy smak dzieciństwa na talerzu. Bardzo proste wykonanie

Podajemy przepis na tradycyjną pomidorówkę - jej bogaty smak i aromat idealnie sprawdzi się zimą. Jej przygotowanie jest niezwykle łatwe i nie wymaga posiadania wielkich umiejętności kulinarnych. Można ją podawać z ryżem lub z ulubionym makaronem.

Zupa pomidorowa to klasyczne danie kuchni polskiej. Można przygotowywać ją na wiele sposobów. Dziś przedstawiamy tradycyjny przepis, z którym wyjdzie doskonała - smaczna i aromatyczna. Jak ją zrobić? To bardzo proste. Wystarczy trzymać się naszego przepisu. 

Zobacz wideo

Przepis na tradycyjną pomidorówkę - to aromatyczne danie sprawdzi się zimą

  • dwie ćwiartki kurczaka,
  • duża marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • mała cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • trzy liście laurowe,
  • trzy ziarna ziela angielskiego,
  • mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • puszka pomidorów,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • makaron lub ryż,
  • koperek.

Zupę pomidorową wykonasz w kilku prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Umyj kurczaka i pokrój go na mniejsze części. Przygotuj warzywa. Marchew, pietruszkę i seler dokładnie umyj, obierz i przepłucz. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Obierz ząbki czosnku i przekrój na połówki. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki.
  3. Warzywa włóż z mięsem do garnka z chłodną wodą. Całość zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę soli. Zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę. Następnie przecedź zupę przez sitko. Oddziel mięso od kości i dodaj je do przecedzonego wywaru razem z marchwią i pietruszką. 
  4. Dodaj do powstałego bulionu pomidory z puszki, koncentrat i cukier. Gotuj całość przez kolejne piętnaście minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Śmietanę zapraw gorącym wywarem i dodawaj do zupy dokładnie mieszając całość. Zupę najlepiej podawać bezpośrednio po ugotowaniu z dodatkiem ryżu lub makaronu. Można też połączyć ją z lanymi kluskami.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA