Podajemy przepis na tradycyjną pomidorówkę - jej bogaty smak i aromat idealnie sprawdzi się zimą. Jej przygotowanie jest niezwykle łatwe i nie wymaga posiadania wielkich umiejętności kulinarnych. Można ją podawać z ryżem lub z ulubionym makaronem.
Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zupa pomidorowa to klasyczne danie kuchni polskiej. Można przygotowywać ją na wiele sposobów. Dziś przedstawiamy tradycyjny przepis, z którym wyjdzie doskonała - smaczna i aromatyczna. Jak ją zrobić? To bardzo proste. Wystarczy trzymać się naszego przepisu.
REKLAMA
Zobacz wideo
Przepis na tradycyjną pomidorówkę - to aromatyczne danie sprawdzi się zimą
Umyj kurczaka i pokrój go na mniejsze części. Przygotuj warzywa. Marchew, pietruszkę i seler dokładnie umyj, obierz i przepłucz. Pokrój je na mniejsze kawałki.
Obierz ząbki czosnku i przekrój na połówki. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki.
Warzywa włóż z mięsem do garnka z chłodną wodą. Całość zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę soli. Zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę. Następnie przecedź zupę przez sitko. Oddziel mięso od kości i dodaj je do przecedzonego wywaru razem z marchwią i pietruszką.
Dodaj do powstałego bulionu pomidory z puszki, koncentrat i cukier. Gotuj całość przez kolejne piętnaście minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Śmietanę zapraw gorącym wywarem i dodawaj do zupy dokładnie mieszając całość. Zupę najlepiej podawać bezpośrednio po ugotowaniu z dodatkiem ryżu lub makaronu. Można też połączyć ją z lanymi kluskami.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl