Mielone bez bułki. Przepis na soczyste kotlety, które nigdy nie wychodzą twarde

Mielone bez bułki tartej to sposób na przygotowanie kotletów, które zawsze wyjdą soczyste. To ważne, ponieważ chyba każdy z nas choć raz zjadł twardego mielonego, wysuszonego w środku. Dlatego, aby przygotować najlepszą wersję, zastąpimy bułkę pewnym warzywem.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety mielone to znane od lat tradycyjne danie serwowane w każdym domu. Jednak nie zawsze wychodziły pyszne i miękkie. Okazuje się, że za efekt odpowiadała bułka tarta. Jej dodanie, zwłaszcza zbyt dużej ilości sprawia, że mielone są suche i twarde.

Mielone bez bułki tartej. Wykorzystaj proste warzywo

Podstawą pysznych mielonych jest rodzaj mięsa. Najlepiej sprawdzi się połączenie wieprzowiny z wołowiną lub drobiem. Jednak warto kupić produkt w kawałku i zmielić go samodzielnie lub poprosić obsługę. Wybór gotowych mielonek nie zagwarantuje wysokiej jakości dania. W tym przepisie rezygnujemy także z używania bułki tartej. Dodając ją do kotletów, ryzykujemy, że potrawa będzie sucha i twarda, to dlatego, że bułka wchłania wilgoć z mięsa.

Składniki:

  • 250 g mięsa wieprzowego,
  • 250 g mięsa wołowego lub drobiowego,
  • 200 g ziemniaków,
  • 2 łyżki musztardy,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • olej do smażenia.

Jeśli nie przepadamy za musztardą, można z niej zrezygnować i dodać odrobinę chrzanu. Dzięki temu mielone bez bułki zyskają lekko pikantny charakter.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kotlety mielone z ziemniakami. Sposób przygotowania

  1. Mięso mielimy i przekładamy do wysokiej miski.
  2. Dodajemy jajka i musztardę.
  3. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Wrzucamy do mięsa.
  4. Ziemniaki obieramy, myjemy i ucieramy na drobnych oczkach kuchennej tarki. Odsączamy wodę, dodajemy do mięsa.
  5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotlety. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju, aż będą złociste.

Tak przygotowane kotlety bez bułki tartej podajemy z ulubioną surówką i gotowe. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA