Kotlety mielone to znane od lat tradycyjne danie serwowane w każdym domu. Jednak nie zawsze wychodziły pyszne i miękkie. Okazuje się, że za efekt odpowiadała bułka tarta. Jej dodanie, zwłaszcza zbyt dużej ilości sprawia, że mielone są suche i twarde.
Podstawą pysznych mielonych jest rodzaj mięsa. Najlepiej sprawdzi się połączenie wieprzowiny z wołowiną lub drobiem. Jednak warto kupić produkt w kawałku i zmielić go samodzielnie lub poprosić obsługę. Wybór gotowych mielonek nie zagwarantuje wysokiej jakości dania. W tym przepisie rezygnujemy także z używania bułki tartej. Dodając ją do kotletów, ryzykujemy, że potrawa będzie sucha i twarda, to dlatego, że bułka wchłania wilgoć z mięsa.
Składniki:
Jeśli nie przepadamy za musztardą, można z niej zrezygnować i dodać odrobinę chrzanu. Dzięki temu mielone bez bułki zyskają lekko pikantny charakter.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak przygotowane kotlety bez bułki tartej podajemy z ulubioną surówką i gotowe. Smacznego!