Ryba w cieście - przepis na smaczny obiad. Proste, szybkie i pyszne danie. Zrobisz je w mig

Szukasz pomysłu na smaczny obiad, którego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu? Smażona ryba w cieście będzie idealnym rozwiązaniem. Jej wykonanie jest bardzo proste i można ją łączyć z różnymi dodatkami.

Smażona ryba w cieście to danie, które sprawdzi się w różnych okolicznościach. Komponuje się doskonale z różnymi warzywami, sałatkami i surówkami. Jak ją przyrządzić, aby miała idealny smak? Najlepiej skorzystać z naszego przepisu - jest szybki i prosty w wykonaniu.

Zobacz wideo Zupa ogórkowa

Ryba w cieście - przepis na szybki i prosty obiad

Do przygotowania ryby w cieście będziecie potrzebowali pół kilograma ryby, np. filetu z mintaja. Sprawdzi się też dorsz albo miruna. Gotowa ryba będzie smakowała doskonale z pieczonymi warzywami - pomidorami, ziemniakami i cebulą.

Składniki:

  • 500 g filetu z mintaja,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • jajko,
  • kilka łyżek oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić rybę w cieście? Najpierw należy sprawdzić, czy nie ma w niej ości

Usmażoną rybę najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami, sałatą albo z dodatkiem różnych surówek.  

Przygotowanie:

  1. Umyj rybę i sprawdź, czy nie znajdują się w niej ości. Jeżeli są, usuń je. 
  2. Dokładnie natrzyj rybę solą i pieprzem. 
  3. Wymieszaj resztę składników. Połącz wodę z mąką i jajkiem. Zmiksuj całość tak, aby powstała jednolita, gładka masa.
  4. Filety rybne pokrój na kawałki. Każdy kawałek ryby zamaczaj oddzielnie w przygotowanym wcześniej cieście. 
  5. Przygotuj patelnię. Rozgrzej olej i układaj na niej filety rybne. Smaż rybę z obu stron, aż kawałki będą miały złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj rybę na talerz z ułożonymi na nim ręcznikami papierowymi.
  6. Rybę najlepiej podawać bezpośrednio po usmażeniu. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: