Smażona ryba w cieście to danie, które sprawdzi się w różnych okolicznościach. Komponuje się doskonale z różnymi warzywami, sałatkami i surówkami. Jak ją przyrządzić, aby miała idealny smak? Najlepiej skorzystać z naszego przepisu - jest szybki i prosty w wykonaniu.
Zobacz wideo Zupa ogórkowa
Ryba w cieście - przepis na szybki i prosty obiad
Do przygotowania ryby w cieście będziecie potrzebowali pół kilograma ryby, np. filetu z mintaja. Sprawdzi się też dorsz albo miruna. Gotowa ryba będzie smakowała doskonale z pieczonymi warzywami - pomidorami, ziemniakami i cebulą.
Składniki:
- 500 g filetu z mintaja,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki wody gazowanej,
- jajko,
- kilka łyżek oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić rybę w cieście? Najpierw należy sprawdzić, czy nie ma w niej ości
Usmażoną rybę najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami, sałatą albo z dodatkiem różnych surówek.
Przygotowanie:
- Umyj rybę i sprawdź, czy nie znajdują się w niej ości. Jeżeli są, usuń je.
- Dokładnie natrzyj rybę solą i pieprzem.
- Wymieszaj resztę składników. Połącz wodę z mąką i jajkiem. Zmiksuj całość tak, aby powstała jednolita, gładka masa.
- Filety rybne pokrój na kawałki. Każdy kawałek ryby zamaczaj oddzielnie w przygotowanym wcześniej cieście.
- Przygotuj patelnię. Rozgrzej olej i układaj na niej filety rybne. Smaż rybę z obu stron, aż kawałki będą miały złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj rybę na talerz z ułożonymi na nim ręcznikami papierowymi.
- Rybę najlepiej podawać bezpośrednio po usmażeniu.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl