Zapiekanka ziemniaczana to bardzo smaczne danie, które sprawdzi się o tej porze roku. Jak ją przyrządzić, aby miała intensywny smak? Wystarczy dodać słodkiej papryki i gałki muszkatołowej, a całość posypać żółtym serem. Przedstawiamy proporcje na obiad dla sześciu osób.
Zobacz wideo
Maryla Rodowicz zarzeka się, że zna wszystkie diety świata, ale z żadnej nie jest zadowolona
Zapiekanka z ziemniaków - przepis na smaczny obiad
Składniki:
- dwa kilogramy ziemniaków,
- dwie cebule,
- trzy śląskie kiełbasy,
- kawałek żółtego sera,
- szklanka śmietanki 30 proc.,
- dwa jajka,
- dwie łyżki oleju,
- pół łyżki soli,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- płaska łyżeczka pieprzu,
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej.
Omlet budyniowy na słodko. Pyszna przekąska dla całej rodziny
Wykonanie zapiekanki potrwa około godziny
Przygotowanie:
- Obierz i umyj ziemniaki. Gotuj je w osolonej wodzie przez kwadrans. Na koniec odcedź je i odstaw do przestudzenia.
- Kiedy ziemniaki będą się gotować, pokrój w kostkę kiełbasę i posiekaj cebulę. Podsmaż cebulę, po chwili dodaj do niej kiełbasę i smaż całość przez około dwie minuty.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie rozłóż pokrojone w plastry, podgotowane ziemniaki. Następnie ułóż warstwę cebuli i kiełbasy. Całość zasyp połową startego żółtego sera.
- Przygotuj sos do zapiekanki. Jajka wbij do miski i połącz ze śmietanką i przyprawami. Dodaj soli, pieprzu, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej i wymieszaj całość trzepaczką.
- Sos rozlej na całej zapiekance ziemniaczanej. Następnie posyp całość resztą sera.
- Piecz zapiekankę przez około czterdzieści minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
- Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!
Przepis na bezę. To obłędnie pyszny deser, który pokochasz
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl