Zapiekanka z ziemniaków. Dodaj do niej tych kilka przypraw, a będzie miała fenomenalny smak

Zapiekanka z ziemniaków to świetny pomysł na zimowy obiad. To pożywne danie może być naprawdę wyjątkowe, jeśli doda się do niego odpowiednie przyprawy. Na dodatek jej przygotowanie nie jest trudne i trwa około godziny.

Zapiekanka ziemniaczana to bardzo smaczne danie, które sprawdzi się o tej porze roku. Jak ją przyrządzić, aby miała intensywny smak? Wystarczy dodać słodkiej papryki i gałki muszkatołowej, a całość posypać żółtym serem. Przedstawiamy proporcje na obiad dla sześciu osób.

Zobacz wideo Maryla Rodowicz zarzeka się, że zna wszystkie diety świata, ale z żadnej nie jest zadowolona

Zapiekanka z ziemniaków - przepis na smaczny obiad

Składniki:

  • dwa kilogramy ziemniaków,
  • dwie cebule,
  • trzy śląskie kiełbasy,
  • kawałek żółtego sera,
  • szklanka śmietanki 30 proc.,
  • dwa jajka,
  • dwie łyżki oleju,
  • pół łyżki soli,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • płaska łyżeczka pieprzu,
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej.

Wykonanie zapiekanki potrwa około godziny

Przygotowanie:

  1. Obierz i umyj ziemniaki. Gotuj je w osolonej wodzie przez kwadrans. Na koniec odcedź je i odstaw do przestudzenia.
  2. Kiedy ziemniaki będą się gotować, pokrój w kostkę kiełbasę i posiekaj cebulę. Podsmaż cebulę, po chwili dodaj do niej kiełbasę i smaż całość przez około dwie minuty.
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie rozłóż pokrojone w plastry, podgotowane ziemniaki. Następnie ułóż warstwę cebuli i kiełbasy. Całość zasyp połową startego żółtego sera.
  4. Przygotuj sos do zapiekanki. Jajka wbij do miski i połącz ze śmietanką i przyprawami. Dodaj soli, pieprzu, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej i wymieszaj całość trzepaczką.
  5. Sos rozlej na całej zapiekance ziemniaczanej. Następnie posyp całość resztą sera. 
  6. Piecz zapiekankę przez około czterdzieści minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. 
  7. Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA