Zapiekanka z ziemniaków. Dodaj do niej tych kilka przypraw, a będzie miała fenomenalny smak

Zapiekanka z ziemniaków to świetny pomysł na zimowy obiad. To pożywne danie może być naprawdę wyjątkowe, jeśli doda się do niego odpowiednie przyprawy. Na dodatek jej przygotowanie nie jest trudne i trwa około godziny.

Zapiekanka ziemniaczana to bardzo smaczne danie, które sprawdzi się o tej porze roku. Jak ją przyrządzić, aby miała intensywny smak? Wystarczy dodać słodkiej papryki i gałki muszkatołowej, a całość posypać żółtym serem. Przedstawiamy proporcje na obiad dla sześciu osób.

Zobacz wideo Maryla Rodowicz zarzeka się, że zna wszystkie diety świata, ale z żadnej nie jest zadowolona

Zapiekanka z ziemniaków - przepis na smaczny obiad

Składniki:

  • dwa kilogramy ziemniaków,
  • dwie cebule,
  • trzy śląskie kiełbasy,
  • kawałek żółtego sera,
  • szklanka śmietanki 30 proc.,
  • dwa jajka,
  • dwie łyżki oleju,
  • pół łyżki soli,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • płaska łyżeczka pieprzu,
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej.

Domowy budyń waniliowy - wspomnienie dzieciństwaOmlet budyniowy na słodko. Pyszna przekąska dla całej rodziny

Wykonanie zapiekanki potrwa około godziny

Przygotowanie:

  1. Obierz i umyj ziemniaki. Gotuj je w osolonej wodzie przez kwadrans. Na koniec odcedź je i odstaw do przestudzenia.
  2. Kiedy ziemniaki będą się gotować, pokrój w kostkę kiełbasę i posiekaj cebulę. Podsmaż cebulę, po chwili dodaj do niej kiełbasę i smaż całość przez około dwie minuty.
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dnie rozłóż pokrojone w plastry, podgotowane ziemniaki. Następnie ułóż warstwę cebuli i kiełbasy. Całość zasyp połową startego żółtego sera.
  4. Przygotuj sos do zapiekanki. Jajka wbij do miski i połącz ze śmietanką i przyprawami. Dodaj soli, pieprzu, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej i wymieszaj całość trzepaczką.
  5. Sos rozlej na całej zapiekance ziemniaczanej. Następnie posyp całość resztą sera. 
  6. Piecz zapiekankę przez około czterdzieści minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. 
  7. Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

Przepis na bezę. To obłędnie pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na każdą okazjęPrzepis na bezę. To obłędnie pyszny deser, który pokochasz

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: