Marzą ci się domowe słodkości, ale na myśl o wielogodzinnym czekaniu na wyrośnięcie ciasta odechciewa ci się jakichkolwiek słodyczy? Wcale nie musisz rezerwować całego dnia na siedzenie w kuchni. Pączki zostaw cukiernikom i przygotuj znakomite oponki serowe. Ten przepis na oponki jest banalnie prosty i zaskakująco szybki. Zanim się obejrzysz, oponkami zajadać się będą wszyscy domownicy, a po słodkościach zostaną jedynie okruszki.
Biały ser dokładnie mielimy przez maszynkę. Masę serową łączymy z przesianą przez sitko mąką, sodą oczyszczoną i cukrem. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka, śmietanę oraz spirytus. Ciasto dokładnie zagniatamy na jednolitą, lekko kleistą masę.
Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy je na kilka mniejszych części. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość około centymetra i wykrawamy szeroką szklanką koła (średnica około 6-7 cm), w środku których wykrawamy mniejsze kółka kieliszkiem. Wycięte oponki delikatnie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Gdy tłuszcz będzie już gorący, delikatnie wkładamy oponki serowe do oleju i smażymy je obu stron, aż będą złociste. Jedną stronę smażymy około 30-40 sekund. W tym czasie oponka powinna również mocno wyrosnąć. Usmażone słodkości przekładamy łyżką cedzakową na talerz lub tacę wyłożoną papierem. Gdy ostygną, oprószamy oponki serowe cukrem pudrem. Będą słodkie i wyborne. Smacznego!
Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl