Już nie makaron ani ryż. Ten dodatek zażegna domowe konflikty. Dodaj go do pomidorowej zupy krem

Znudził wam się makaron i ryż do zupy pomidorowej? Nie wiecie, jak zrobić pomidorową w oryginalnym wydaniu? Oto przepis, z którym przygotujecie tę tradycyjną potrawę w wyjątkowym stylu. Wyjdzie pyszna i aromatyczna.

Zupa pomidorowa to jedno z podstawowych dań kuchni polskiej. Zwykle jada się ją z ryżem lub makaronem. Przedstawiamy przepis, który pozwoli wam odświeżyć jej charakter. Chodzi o lane kluski według tradycyjnej receptury - delikatny dodatek, z którym pomidorówka nie będzie już taka sama. 

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Lane kluski. Z czym to się je?

Zupy z lanymi kluskami często przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Zazwyczaj przygotowuje się je z rosołem, jednak świetnie sprawdzą się również w przypadku zupy pomidorowej. Są banalnie proste w wykonaniu i nie wymagają wiele czasu. Do przyrządzenia lanych klusek będziecie potrzebowali tylko jajek, mąki i soli. Będą doskonałą alternatywą dla ryżu i makaronu.

Przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami

Składniki:

  • dwa litry bulionu,
  • średni słoik koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • trzy jajka,
  • pięć łyżek mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pieprz cayenne,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej bulion. Dodaj do niego koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  2. Mąkę wymieszaj z jajkami do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. W razie, gdyby ciasto było zbyt rzadkie, należy dodać odrobinę mąki.
  3. Na gotującą się zupę wlewaj wąskim strumieniem wcześniej przygotowaną masę. Zupa powinna gotować się na możliwie najmniejszym ogniu. Mieszaj co jakiś czas całość, aby kluski nie przywierały do dna garnka. 
  4. Na koniec zupę można zabielić śmietaną i doprawić ją do smaku solą i pieprzem. 
  5. Pomidorową można podawać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Smacznego!

 Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: