Zupa pomidorowa to jedno z podstawowych dań kuchni polskiej. Zwykle jada się ją z ryżem lub makaronem. Przedstawiamy przepis, który pozwoli wam odświeżyć jej charakter. Chodzi o lane kluski według tradycyjnej receptury - delikatny dodatek, z którym pomidorówka nie będzie już taka sama.
Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę
Lane kluski. Z czym to się je?
Zupy z lanymi kluskami często przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Zazwyczaj przygotowuje się je z rosołem, jednak świetnie sprawdzą się również w przypadku zupy pomidorowej. Są banalnie proste w wykonaniu i nie wymagają wiele czasu. Do przyrządzenia lanych klusek będziecie potrzebowali tylko jajek, mąki i soli. Będą doskonałą alternatywą dla ryżu i makaronu.
Przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami
Składniki:
- dwa litry bulionu,
- średni słoik koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki śmietany 18 proc.,
- trzy jajka,
- pięć łyżek mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- pieprz cayenne,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Podgrzej bulion. Dodaj do niego koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
- Mąkę wymieszaj z jajkami do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. W razie, gdyby ciasto było zbyt rzadkie, należy dodać odrobinę mąki.
- Na gotującą się zupę wlewaj wąskim strumieniem wcześniej przygotowaną masę. Zupa powinna gotować się na możliwie najmniejszym ogniu. Mieszaj co jakiś czas całość, aby kluski nie przywierały do dna garnka.
- Na koniec zupę można zabielić śmietaną i doprawić ją do smaku solą i pieprzem.
- Pomidorową można podawać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl